Novosti
SLUČAJ OBITELJSKOG NASILJA

Tomašević izbačen iz HDZ-a, supruga povukla optužbe
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Visoki časni sud HDZ-a, na prijedlog Predsjedništva stranke, u četvrtak je bezuvjetno iz članstva isključio člana Središnjeg odbora Alojza Tomaševića zbog teže povrede obveze člana HDZ-a. Naime, DORH je protiv župana Tomaševića podigao optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi. Predsjednik Visokog časnog suda Davor Miličević istaknuo je da je odluka na sjednici toga tijela donesena jednoglasno.

Na novinarski upit rekao je kako će Tomašević sam odlučiti hoće li se žaliti na njihovu odluku. “On najbolje zna hoće li to poduzeti, o tom - potom”, kazao je Miličević, koji smatra i da se Tomašević može, ako to želi, obratiti Upravnom sudu.

U HDZ-u smatraju da je Alojz Tomašević odabrao krivi put, na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a, umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana – realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala.

Međutim, Mara Tomašević u četvrtak prijepodne došla je na sud i dala izjavu, u kojoj stoji da želi povući optužbe za obiteljsko nasilje i izjave protiv svog supruga te da nije zainteresirana za kazneni progon. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je novinarima da je to, u najmanju ruku, čudno.

Zamjenica predsjednika Općinskog suda u Požegi Mirjana Madunić izjavila je kako to ne utječe na kazneni postupak, jer se radi o kaznenim djelima koja se procesuiraju po službenoj dužnosti. U sudu očekuju da će vjerojatno do kraja siječnja biti poznato hoće li optužnica protiv Tomaševića zbog obiteljskog nasilja biti potvrđena. Još nisu dobili ni povratnicu koja bi potvrdila da je okrivljenik primio optužnicu, nakon čega ima rok od osam dana za odgovor.

Uoči sjednice Vlade ministri su redom ocijenili pogrešnim i neprikladnim ponašanje požeško-slavonskog župana, koji je zadržao dužnost župana unatoč tome što je DORH protiv njega podigao optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi. “Kao žena, osuđujem svako neprikladno ponašanje prema ženi”, rekla je ministrica Murganić uoči sjednice, dodavši da je stranka već iznijela svoje stajalište. Nakon sjednice ministrica je komentirala i povlačenje optužbi: “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”, kazala je Murganić.

“Njegovo ponašanje njemu na dušu”, poručio je pak ministar turizma Gari Cappelli te dodao kako Tomašević mora sam odlučiti što bi bilo korisno za njega i za stranku. Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da u slučaju Tomašević sve ostaje kao što je bilo po starom zakonu. “To znači da dvije trećine predstavničkog tijela mogu predložiti izglasavanje referenduma o nepovjerenju županu i ako polovina izišlih birača odluči da župan nema povjerenje građana, tada će on morati odstupiti”, kaže Kuščević, dodajući kako pritom ne tvrdi da će do referenduma i doći. I.Bošnjak/H

LOŠA PORUKA ŽRTVAMA NASILJA

Nevladina udruga Autonomna ženska kuća Zagreb ocijenila je skandaloznom i neprihvatljivom izjavu ministrice Nade Murganić, koja je na upit o povlačenju svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv njezina supruga Alojza Tomaševića rekla da su “trebali to riješiti i prije unutar svojih obiteljskih odnosa”. Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, ocijenila je kako je takvom izjavom ministrica poručila ženama žrtvama partnerskog nasilja da šute i ne prijavljuju nasilje, što je pogubno i loše jer dovodi do povećanog broja nasilja nad ženama, “nažalost, ponekad i do femicida”. Vezano uz postupak Mare Tomašević, koja je povukla optužbe protiv svoga supruga, Tolle kaže kako iz dugogodišnjeg radnog iskustva može pretpostaviti razloge takvog čina. “Žene koje žive u nasilnim vezama najčešće povlače tužbe u trenucima kada je njihov osobni strah za život najintenzivniji. Nakon što zlostavljača tuže, izvrgnute su ne samo njegovim ucjenama i ozbiljnim prijetnjama nego i prijeziru, podsmijehu i omalovažavanju najbližih rođaka, prijatelja, susjeda, čak i župnika. Velik broj žena iz straha da se prijetnje ne bi realizirale povlače optužbe protiv nasilnih partnera”, naglašava Tolle.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

Najčitanije iz rubrike