Novosti
UPOZORENJE IZ SPLITA

Velik rizik od pojave ospica na jugu zemlje
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorio je u četvrtak kako, s obzirom na epidemiju ospica u Srbiji, postoji velik rizik da se ta bolest pojavi i u toj županiji. Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda podsjeća da je od listopada 2017. do 5. siječnja ove godine u Srbiji oboljelo 808 osoba, a dvije su preminule od komplikacija bolesti. “Rizik je povećan nakon što je znatan broj naših građana bio na dočeku Nove godine, zbog čega upozoravamo na povećan rizik za unos virusa ospica te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i na rizik za pojavu epidemije među lošije procijepljenom malom djecom u našoj županiji, osobito na širem području Splita”, poručila je voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem Milka Brzović. Pacijentima je savjetovala cijepljenje te javljanje izabranom liječniku (pedijatru, školskom, obiteljskom doktoru ili epidemiologu ako je u pitanju odrasla osoba) koji će provesti predviđenu zaštitu.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ivo Petrić izjavio je Hini kako ta služba u posljednje vrijeme nije zabilježila ni jedan slučaj pojave ospica u toj županiji, ali i podsjetio kako su prošlog proljeća imali dva slučaja te 2016. godine jedan, no srećom sve je ostalo samo na tome. Izvijestio je kako je procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek 60 do 70 posto, pa ga zbog toga brine eventualna pojava ospica. H

U SRBIJI 918 OBOLJELIH

Od početka 2017. do 11. siječnja ove godine u Srbiji je ukupnо 949 slučајеvа ospica, оd kојih je 435 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnо, a od posljedica zaraze preminula su dva pacijenta, objavio je Institut za javno zdravlje u Beogradu “Milan Jovanović - Batut”. U Srbiji je u posljednja tri mjeseca zabilježeno 918 slučajeva ospica, najmlađi pacijent je beba stara dva mjeseca, najstariji je u dobi od 60 godina, navodi na službenoj web stranici institut. Većina oboljelih - čak oko 93 posto, nije cijepljena protiv ospica, nepotpuno je cijepljena ili ima tzv. nepoznati status.

Najčitanije iz rubrike