Novosti
POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA POKRENULO POSTUPAK

Ministar financija mogao je pogodovati Todoriću
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra financija Zdravka Marića pokrenulo je postupak jer je sudjelovao na dva sastanka kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovu bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor.

Protiv Marića je podneseno više prijava zbog mogućeg sukoba interesa, o kojima je Povjerenstvo odlučivalo u objedinjenom postupku. Postupci protiv Marića nisu pokrenuti u drugim predmetima jer je Povjerenstvo utvrdilo da se Marić u HBOR-u izuzeo iz odlučivanja o kreditiranju tvrtki iz sastava Agrokora. Postupak također nije pokrenut jer poreznom reformom i donošenjem zakona nije pogodovao Agrokoru. Povjerenstvo je također utvrdilo da Marić nije bio interesno povezan s Agrokorom, jer nije imao ugovor o povratku na posao.

No sudjelovanjem na dva sastanka, 26. veljače (predstavnici Agrokora, Vlade i Sabora) i 3. ožujka 2017. (Marić i Todorić), prekršio je načelo nepristranosti. Suprotno Marićevim tvrdnjama, Povjerenstvo je utvrdilo da je Marić na spornom sastanku mogao predlagati kako država može pomagati Agrokoru.

Povjerenstvo je utvrdilo da je ministrica gospodarstva Martina Dalić prekršila Zakon o sukobu interesa jer u poreznoj kartici nije prijavila sva primanja svoga supruga, odnosno bonusa od 168 tisuća kuna. Smatrala je da je taj bonus obuhvaćen drugim razdobljem i zato ga nije prijavila. Kažnjena je sa 6000 kuna oduzimanjem od plaće.

Tihomir Jakovina prekršio je Zakon o sukobu interesa jer je u roku od godinu dana od napuštanja zastupničke dužnosti otišao na dužnost direktora, što je zabranjeno zakonom. S obzirom na to da mu Povjerenstvo ne može naplatiti sankciju, nije mu ni izrečena.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u čijem je slučaju Povjerenstvo istraživalo je li na Fakultetu političkih znanosti, gdje je upisala doktorski studij, imala jednak tretman kao i ostali studenti, koji moraju pohađati 80 posto nastave, i je li joj netko drugi plaćao studij, što bi bio nedopušten dar.

Povjerenstvo je utvrdilo da je predsjednica sama plaćala studij, a tek je nakon treće požurnice od Fakulteta dobilo očitovanje da je pohađala 80 posto nastave, ali da o tome nema dokumentaciju jer je profesori nisu dužni čuvati.

S 5000 kuna kažnjen je direktor APN-a Goran Bradović zbog subvencioniranog kredita Boži Petrovu, koji je prijavio da na njegovoj adresi živi sedam osoba iako je prebivalište na toj adresi imalo samo pet osoba.Hina

ZDRAVKO MARIĆ ĆE SE OČITOVATI

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da kao državni dužnosnik poštuje institucije Republike Hrvatske te da će se u zakonskom roku (od dva tjedna) očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa o sudjelovanju na dva sastanka na kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovu bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor. “Od prvog dana kada sam odabran na funkciju ministra ponavljam jedno te isto - da radim u javnom interesu, interesu hrvatskog gospodarstva, društva u cjelini i nikakve pojedinačne partikularne interese nikad ne bih stavljao ispred javnog interesa”, rekao je Marić odgovarajući na upit na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike