Osijek
SASTANAK KOORDINACIJE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

Za turizam u 2018. više od 2 mil. kuna
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Nakon što se prošle godine pokazala uspješnom, inicijativa mjesečne Koordinacije jedinica lokalne samouprave nastavila je plan i program za 2018. Tako je jučer u velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održan prvi ovogodišnji sastanak Koordinacije, na kojemu su, uz župana Ivana Anušića i njegove zamjenike, pročelnici upravnih tijela Županije iznijeli važne informacije, savjete i zahtjeve predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Zamjenik župana Goran Ivanović predstavio je manifestaciju Pannonian folklor, koja će se od 22. do 25. lipnja održati u Osijeku i okolnim općinama, a ugostit će KUD-ove i ansamble iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Nakon najave tog zabavnog sadržaja objavljeno je kako je u siječnju rad započeo Upravni odjel za kontinentalni turizam.

- Turizmom se godišnje ostvaruje oko deset posto svjetskog BDP-a, a ta je gospodarska grana i važan generator zaposlenosti. To je prepoznala i Osječko-baranjska županija, koja je za turizam u 2018. namijenila više od dva milijuna kuna, a uz to planiramo povlačiti i sredstva iz nacionalnih i međunarodnih fondova - objasnila je Ivana Čandrlić-Dankoš, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam, ujedno pozvavši prisutne predstavnike lokalne samouprave na sinergijsku suradnju gradova i općina kako bi se ostvarili veliki turistički projekti u Osječko-baranjskoj županiji.

- Novi zakon za zaštitu životinja zahtijeva i organizaciju koordinacijskog tijela u kojemu će sve jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća i udruge biti članovi povjerenstva, provodeći odredbe samog zakona te kontrolirajući zbrinjavanje i populaciju napuštenih pasa - objasnila je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naposljetku objašnjeno je da županijski proračun za financiranje udruga od općeg interesa iznosi milijun i 320 tisuća kuna za deset programskih područja, a Odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu osigurao je 800 tisuća kuna. M. Mandić

PROBLEMI GOSPODARENJA OTPADOM, PRIJEVOZOM, VATROGASCIMA...

- Zakon o gospodarenju otpada nešto je s čime već dugo imamo problema, ali vjerujemo da će se nakon sastanka s ministrom Tomislavom Čorićem sljedećeg tjedna i to iskristalizirati - rekao je župan Anušić.

S druge strane, velik su problem, kako ističe župan, i prijevozničke kompanije Arriva i APP, koje traže prevelike subvencije i uz to ukidaju potrebne autobusne linije. Stoga je za sljedeći tjedan najavljen sastanak na kojemu će predstavnici lokalne samouprave sa županom iznijeti prigovore tim prijevoznicima. Najavljen je i sastanak o Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek, čiji je zapovjednik Pero Čeman zabranio izlaske na teren u općine koje ne financiraju JPVP. Anušić takav problem vidi kao apsurdan, jer načelnici općina nemaju zakonsku obvezu sudjelovati u financiranju, a u ovakvim uvjetima, bez izlazaka vatrogasaca, mnogi ljudi mogu izgubiti život.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike