Regija
USPJEH EKONOMSKE ŠKOLE

Valentinin razred ide u Strasbourg
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Valentina Grbeš iz 3.b razreda pobijedila je na videonatječaju u programu Euroscola

POŽEGA - Ekonomska škola u Požegi već desetak godina sudjeluje u europskim projektima, od mobilnosti, razmjene učenika, usavršavanja jezika, Erasmus+ i drugim projektima, a upravo su se pokazali pobjednicima na još jednom projektu. Učenica Valentina Grbeš pobijedila je na videonatječaju u programu Euroscola, u kojemu je prikazala što je “Europska unija donijela pozitivno mladima”, a za primjer je uzela sebe i svoje selo.

- Riječ je o redovitom školskom programu Europskog parlamenta za učenike srednjih škola od 16 do 18 godina​ koji im omogućuje da na praktičan način uče o europskim pitanjima, postanu zastupnici Europskog parlamenta na jedan dan, susreću se s učenicima iz drugih država EU-a, vježbaju svoje vještine stranih jezika. Od 2013. godine do danas u programu Euroscola sudjelovalo je više od 800 srednjoškolaca iz svih dijelova Hrvatske, iz više od 30 srednjih škola različitih usmjerenja. Mi smo se prijavili prvi put i odmah osvojili prvo mjesto, u iznimno kvalitetnoj konkurenciji – istaknula je mentorica, prof. Lidija Gerstman.

Video je snimila i montirala učenica 3.b razreda, Valentina Grbeš, a jedini glumac u filmu njezin je brat, Matej Grbeš iz 1.a Ekonomske škole. Valentina je iznimno aktivna u Erasmus+ projektima, ranije u svojoj OŠ Mladost Jakšić, a nastavila je i u Ekonomskoj školi.

- Kao nagradu dobili smo putovanje u Strasbourg, na simulaciju plenarne sjednice 25. siječnja 2018., za 24 učenika i dva nastavnika u pratnji, u cijelosti plaćeno sredstvima Europske unije. Ja sam odlučila povesti cijeli svoj razred jer većina njih nije imala do sada mogućnosti putovanja po Europi, a uspjeli smo prijaviti i našeg glavnog glumca i jednog njegova prijatelja iz razreda, iako su godinu mlađi no što Euroscola traži. Po temi smo ja i moj brat osmislili video u kojemu je on pričao gdje sam ja sve sudjelovala u Erasmus+ projektima, zahvaljujući kojem sam do sada posjetila Španjolsku, Bugarsku, Poljsku, a dovela sam i ugostila učenike iz Italije, Španjolske, Poljske, Litve. Upoznala sam puno ljudi, njihove kulture, što je sve pridonijelo mom razvitku kao osobe i svima preporučujem da se uključuju u projekte – istaknula je Valentina Grbeš, koja se trenutno, iako su školski praznici, priprema sa svojim razredom za teme koje će u Strasbourgu obrađivati. Na put kreću 23. siječnja, a vraćaju se 27. siječnja. AGM Kruna

Raspravljat će o šest tema

Učenica Sara Kudrić vodi pripreme u razredu za teme koje su dobili.

- Dobili smo šest tema o kojima ćemo raspravljati, a to je okoliš i obnovljivi izvori energije, sigurnost i ljudska prava, europska godina kulturne baštine, budućnost Europe, migracije i zapošljavanje mladih. Podijeljeni smo u četiri grupe i u parlamentu u Strasbourgu s drugim učenicima iz Latvije, Litve, UK, Portugala, Španjolske i drugih EU država raspravljat ćemo o tim temama i postavljati pitanja. Usavršavat ćemo svoje znanje engleskog jezika i zapravo pričati o tome što nam je dobro Europa donijela.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO PRIZNANJE RH MIHALJEVCI OBILJEŽAVAJU OD 1992.

Jedinstvena spomen-ploča u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPANIJSKA CESTA POSTALA DRŽAVNA

Kolodvorska bez prometa, šetnica u središtu Miholjca

2

NOVI RAD IVANA MATKOVIĆA LASTE

Stradanje Vukovara ‘91. u hrastovini 5 x 1 metara

3

ZA KVALITETNIJU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Nagodinu gotova dva sustava za navodnjavanje