Regija
UGOVOR O CASH POOLINGU

Objedinjeni računi za povoljnije zaduživanje u banci
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Ugovor vrijedan 120 milijuna kuna potpisali su Donji Miholjac i četiri općine s Privrednom bankom Zagreb

DONJI MIHOLJAC - Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić te načelnici općina donjomiholjačkog kraja Dominik Knežević (Viljevo), Stjepan Živković (Magadenovac), Darko Dorkić (Marijanci) te Zdravko Šimara (Podravska Moslavina) potpisali su s predstavnicima Privredne banke Zagreb ugovor o cash poolingu vrijedan oko 120 milijuna kuna.

Niže kamate

Kako je naglašeno prigodom potpisivanja, ugovor je to o usluzi objedinjenog vođenja bankovnih računa kojim će se Grad Donji Miholjac i susjedne općine moći povoljnije zaduživati u Privrednoj banci Zagreb, a riječ je o obračunskom objedinjavanju stanja na računima bez stvarnog prijenosa sredstava među računima. Članovi, kojima bi se uskoro trebale pridružiti i gradske tvrtke, mogu pokriti negativno stanje sredstvima drugih članova tako da, umjesto dogovorene kamate s bankom, plate nižu internu kamatu drugom članu.

Komentirajući najnoviji zajednički projekt nekadašnjih članica bivše Općine Donji Miholjac, gradonačelnik Donjeg Miholjca Aladić naglasio je kako je razgovor s bankama koje su bile zainteresirane ponuditi takvu vrstu usluge trajao nekoliko mjeseci te da je Privredna banka Zagreb izabrana kao partner s najboljim uvjetima.

- Tu ima dosta benefita koje dobiva i grad Donji Miholjac i susjedne općine koje su ušle u objedinjeno vođenje računa, ali i u sljedećem koraku i gradske tvrtke koje će isto tako pristupiti u ovaj cash pooling. Prvenstveno ovakvom vrstom bankarske usluge dobivamo povoljniju i kvalitetniju pasivnu kamatnu stopu, nižu aktivnu kamatnu stopu, imamo i internu kamatnu stopu i ako je pool pozitivan, ona je još niža nego aktivna kamata banke. Osim toga, na ovaj će način biti puno lakše doći do sredstava koja će biti potrebna za sufinanciranje određenih projekata u kojima sudjeluju EU fondovi. To je benefit kako za nas tako i za banku, jer smo u toj cijeloj priči sada zajednički puno jači - poručuje prvi čovjek Donjeg Miholjca i inicijator projekta.

Na neodređeno vrijeme

Predstavnik PBZ-a Dasen Marković također nije krio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora. Za sve članove cash poola nude se pogodnosti tako da oni mogu na racionalniji i transparentniji način upravljati svojim financijskim tokovima uz niže bankarske troškove i povoljnije financijske uvjete.

- Bit ove usluge sastoji se zapravo u tome da postoje one jedinice lokalne samouprave koje koriste dopuštena prekoračenja na svojim transakcijskim računima. Oni tu koriste sredstva banke, dok s druge strane postoje one jedinice koje nemaju potrebu za takvim oblikom financiranja. Na ovaj način samo u obračunskom dijelu dolazi do pokrivanja negativnih stanja onih jedinica lokalne samouprave koji su u dopuštenom prekoračenju sa stanjima onih jedinica koje imaju pozitivno stanje na računu. Dakle, nema transfera sredstava, svako normalno raspolaže sredstvima na transakcijskom računu, a obračun se radi na kraju dana - pojašnjava Marković, dodajući da je ugovor potpisan na neodređeno vrijeme.

Općina Podravska Moslavina jedna je od onih općina koje su fiskalno nešto slabije od ostalih potpisnica ovog sporazuma, stoga je načelnik Zdravko Šimara poručio da će se upravo zahvaljujući uključivanju u cash pooling za ovu općinu na samom rubu Osječko-baranjske županije zasigurno otvoriti nove prilike za nove projekte.

Lidija ANIČIĆ
Olakšano pretfinanciranje projekata

Konkretno značenje ove usluge prokomentirao je i načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković, rekavši kako se svi projekti koji prođu nominaciju i koji su u realizaciji uglavnom pretfinanciraju, što znači da općine i gradovi moraju imati vlastita sredstva koja će moći uložiti u projekt, a tek nakon završetka projekta novac se može dobiti natrag. To ponekad traje i po dvije godine, i u tom razdoblju to treba sve financijski zatvoriti, što nije uvijek jednostavno, a uz cash pooling i dogovorene posebne uvjete, to će biti znatno olakšano. Stoga se bez straha može krenuti u nove projekte gdje pretfinanciranje više neće biti kočnica za pristupanje novim projektima.

Očekuje se da će cash poolingu pristupiti i donjomiljačke gradske tvrtke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike