Sport
HRVATSKA NA SVOM 13. EURU

Jedino zlato koje nedostaje
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Na dosadašnjih 12 europskih prvenstva hrvatski su rukometaši osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje

Vezani članci

PETI PUT U HRVATSKOJ

Spektakl zaobilazi Osijek

Jedna smo od najuspješnijih rukometnih reprezentacija u  Europi. Nismo dosad propustili ni jedno Europsko prvenstvo.  Predstojeće, koje će se odr žati u Hrvatskoj, bit će 13. na  kojem će nastupiti naša muška rukometna reprezentacija. Često blizu vrhu, zapravo  konstantno godinama u samom europskom  vrhu, ali  nikada na njemu. 

Sedam puta među četiri

Od 2004. godine i Europskog  prvenstva u Sloveniji Hrvatska je uvijek bila u borbi za  medalju. Otada, nikada nije  bila plasirana lošije od polufinala. U tom razdoblju  dvaput su naši rukometaši  igrali finale (2008. i 2010.),  dvaput su osvojili broncu  (2012. i 2016.), koja nam je  pripala na prvom Europskom  prvenstvu održanom 1994.  godine u Portugalu, ali nikada se hrvatski rukometaši  nisu popeli na europski ru kometni vrh. Mogu li to ostvariti na domaćem terenu?  U dva europska finala Hrvatsku je poveo Lino Červar.  Izbornik, koji potpisuje i dva  zlata koja su osvojili hrvatski  rukometaši. U Portugalu  2003. godine Hrvatska je postala prvak svijeta, a godinu  dana poslije u Ateni i olimpijski pobjednik, ponovivši  tako uspjeh iz 1996. godine  kada smo u Atlanti predvođeni pokojnim Velimirom  Kljajićem također slavili hr vatsko rukometno zlato. Lino  Červar (privremeno) napustio je hrvatsku klupu 2010.  godine nakon finala Europskog prvenstva u Austriji.  Srebro oko vrata i priznanje  kako je u tom trenutku Francuska bolja i moćnija reprezentacija. Osam godina poslije Lino je opet ovdje. Čovjek koji zna kako ući u finale,  koji zna kako se osvajaju zlata. Doduše, još ni Červar “ne zna” kako se dolazi do europskog vrha. Ovo mu je odlična prigoda. Premda će  biti teško. Jer, očekuje nas,  prema svim predviđanjima,  najneizvjesnije Europsko prvenstvo u posljednjem vremenu.

Početak puta u Splitu

Početak puta na dobro je  poznatom terenu. Hrvatska  je 2009. godine bila domaćin  Svjetskog prvenstva, a svoje  prve utakmice u skupini igra la je u splitskoj Spaladium  Areni. I sada kreće iz Splita.  Start, ne bismo rekli da nije  mogao biti teži, ali sigurno  naši rukometaši za početak  nisu mogli dobiti suparnika  protiv kojeg će tenzije biti na  najvišoj razini. Danas su Hr vatska i Srbija veliki sportski  rivali u bilo kojem sportu. U  rukometu zna se tko je fa vorit, posebno na domaćem  terenu. Premda nas je Srbija  znala iznenaditi i svladati.  Sjetimo se samo polufinala  Europskog prvenstva u Beogradu. No, Srbija je samo  jedna stanica na putu za koji  se nadamo da će završiti 28. siječnja, kada će se u Zagreb  Areni odigrati finalna utakmica. Nakon Srbije u Splitu se  moraju odigrati još dvije  utakmice protiv nimalo bezazlenih suparnika. Štoviše,  sa suparnicima koji će u Hrvatsku stići s jasnim i velikim  ambicijama. Susret s Islan dom bit će svojevrsna uvertira u sudar dviju reprezen tacija tih zemalja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Nakon Islanda,  naši rukometaši splitsku skupinu, a vjerujemo ne i Europsko prvenstvo, što bi bilo  poražavajuće, zaključit će  protiv Švedske, najuspješnije  reprezentacije u povijesti europskih prvenstava. No, četverostruki prvaci posljednji  put slavili su 2002. godine na  svom parketu. Na istom natjecanju gdje je Hrvatska do dirnula dno i osvojila posljednje mjesto. I krenula.  Već sljedeće godine bili smo  svjetski prvaci.  
 
Daleko je 28. siječnja

Drugi krug, nadamo se sa što  većom bodovnom zalihom,  već se igra u Zagreb Areni,  gdje će se igrati i završnica  prvenstva. Skupina s kojom  se naša A skupina križa vrlo  je ugledna i neugodna. Perjanice one B skupine koja će  se igrati u Poreču su aktualni  svjetski prvaci i viceprvaci  Francuzi i Norvežani. Francuska bez Omeyera, Narcissea i dalje slovi za prvog  favorita i ovoga natjecanja.  Premda su se na Europskim  prvenstvima znali “otklizati”, u Hrvatskoj će krenuti u  lov na četvrtu europsku krunu, čime bi se izjednačili sa  Šveđanima. Norvežani su  nam ostali nešto dužni iz  prošlogodišnjeg polufinala u  Parizu. “Prežive” li i to, sli jedi polufinale u kojem nas  čekaju “preživjeli” iz druge  skupine drugog kruga koja  će se igrati u Varaždinu. No,  daleko je još završnica. Da leko je 28. siječnja. Premda,  i on će brzo doći. No, krenimo redom. Srbija 12. si ječnja u Splitu. Početak u  20.30 sati. 

Krešimir LACKOVIĆ

HRVATSKA NA  EUROPSKIM  PRVENSTVIMA

Portugal 1994. – 3. mjesto
Španjolska 1996. – 5. mjesto
Italija  1998. – 8. mjesto
HRVATSKA 2000. - 6. mjesto
Švedska 2002. - 16. mjesto
Slovenija 2004. - 4. mjesto
Švicarska 2006. - 4. mjesto
Norveška 2008. - 2. mjesto
Austrija 2010. - 2. mjesto
Srbija 2012. - 3. mjesto
Danska 2014. – 4. mjesto
Poljska 2016. - 3. mjesto

OSVAJAČI ODLIČJA  NA EP


POLJSKA (2016)
1. Njemačka
2. Španjolska
3. HRVATSKA

DANSKA (2014)
1. Francuska
2. Danska
3. Španjolska

SRBIJA (2012):
1. Danska
2. Srbija
3. HRVATSKA

AUSTRIJA (2010):
1. Francuska
2. HRVATSKA
3. Island

NORVEŠKA (2008):
1. Danska
2. HRVATSKA
3. Francuska

ŠVICARSKA (2006):
1. Francuska
2. Španjolska
3. Danska

SLOVENIJA (2004):
1. Njemačka
2. Slovenija
3. Danska

ŠVEDSKA (2002):
1. Švedska
2. Njemačka
3. Danska

HRVATSKA (2000):

1. Švedska
2. Rusija
3. Španjolska

ITALIJA (1998):
1. Švedska
2. Španjolska
3. Njemačka

ŠPANJOLSKA (1996):
1. Rusija
2. Španjolska
3. Jugoslavija


 

PORTRET IZBORNIKA LINE ČERVARA


Lino Červar rođen je 22. rujna 1950. godine u Delićima kod  Vrsara, no Umag je njegovo mjesto stanovanja, premda je  promijenio brojne adrese. Nakon što je Istraturist iz pete  lige uveo u tadašnju Prvu jugoslavensku ligu, u Klagen furtu je započeo međunarodnu trenersku karijeru, koju je  nastavio u Italiji gdje je bio  izbornik i direktor svih ta lijanskih selekcija. To mu je bila “pozivnica” za dolazak u  RK Zagreb, a 2002.  imenovan je izbornikom hrvatske ru kometne reprezentacije. Kraće vrijeme vratio se u Italiju  paralelno vodeći tamošnjeg prvaka Conversano. Kao iz bornik Hrvatske bio je svjetski i olimpijski prvak, a pot pisuje još po dva europska i svjetska srebra. Nakon EP-a u  Austriji odlazi s mjesta izbornika. U međuvremenu je   preuzeo skopski Metalurg s kojim osvaja prvenstvo i Kup a  s klubom ulazi u četvrtfinale Lige prvaka. Na klupu Hr vatske vratio se prošle godine. Bio je  i zastupnik u Saboru.

GRADOVI I DVORANE  DOMAĆINI


Zagreb - Arena Zagreb
kapacitet: 15.022 mjesta


Split - Spaladium arena
kapacitet: 12.339 mjesta


Varaždin - Arena Varaždin
kapacitet: 5400 mjesta


Poreč - Dvorana Žatika
kapacitet: 3800 mjesta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike