TvObzor
TRACY BORMAN

Volim istraživati o povijesti i upoznavati publiku s tim
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Povjesničarka Tracy Borman istražuje privatne živote, ljubavi i skandale slavnih članova europskih kraljevskih obitelji u novoj dokumentarnoj emisiji “Privatni životi kraljevskih obitelji” na Viasat Historyju. Njihovi legendarni likovi, prikazani na portretima i slikama proslavljenih umjetnika, dio su strukture nacionalne kulture. U pažljivo namještenim pozama, kraljevi i kraljice iz naše povijesti i danas svisoka gledaju na nas, predstavljajući simbole moći proteklog doba.

No i oni su bili samo ljudska bića s istim slabostima, lošim navikama, željama i potrebama poput svih nas. Upravo to ih i čini zanimljivima: ne datumi, diplomacija, politika, zakoni i sporazumi, nego ljubavnici i ljubavnice, karakterne osobine i, ukratko, ono od čega im se sastojao svakodnevni život.

Iza zatvorenih vrata

Kakve zanimljive činjenice/teme ova emisija donosi gledateljima? Koje su njezine najveće prednosti?

- Ova emisija gledatelje vodi iza zatvorenih vrata i otkriva stvarne osobe (i navike) iza javne slike nekih od najpoznatijih kraljeva i kraljica u povijesti. Svaki se monarh bez iznimke drastično mijenja kad ga vidite “izvan dužnosti”, da tako kažem. Upravo je u tome glavna snaga serije; no, osim toga, serija će vam pružiti i novi uvid u razloge iza nekih odluka i postupaka monarha. Primjerice, pogledate li od kakvih je sve neugodnih zdravstvenih problema patio, postat će vam jasno zašto je Henrik VIII. bio takav tiranin.

Kako ste uspjeli spojiti svoje dvije ljubavi – povijest i TV? Uživate li biti pred kamerama?

- Oduvijek sam sanjala o ovako nečemu. Volim istraživati i pisati o povijesti, ali i upoznavati s time širu publiku. Imala sam fantastičnu ekipu i bilo nam je zabavno od početka do kraja. Bilo je super što sam imala prilike zaviriti “iza scene” na neka nevjerojatna mjesta. Biti nošen u nosiljci po brightonskoj plaži također je bilo jako zabavno... iako je pritom bilo i malo prohladno.

Osobito mi je zanimljiv vaš obrazovni rad s djecom. Mislite li da je kod današnje djece teško pobuditi interes za povijest? Koji bi bio najbolji način da se to postigne, uzmemo li u obzir to da djeca danas odrastaju pred TV-om i da su svakodnevno izložena novim tehnologijama?

- Mislim da se djecu vrlo lako može zainteresirati za povijest. Tajna je u tome da povijest učinite relevantnom uspoređujući koliko su se stvari danas promijenile (ali i ostale iste) u odnosu na prošlost te da pritom rabite humor. Zato je “Strašna povijest” tako genijalna. Za “Privatne živote monarha” često kažem da su zapravo “Strašna povijest” za odrasle!

Teže razotkriti tajne

Koji su bili glavni problemi na koje ste naišli prilikom istraživanja života kraljeva? Ima li i dalje kakvih tajni u koje se ne smije zaviriti?

- Ironično, bilo je puno lakše saznati nešto o monarsima prije stotinjak godina negoli danas u vremenu masovne komunikacije. No, svejedno je tu bilo nekih tajni koje je bilo malo teže razotkriti. Primjerice, kraljica Viktorija vodila je dnevnik veći dio svog života, no čim je umrla, njezina ga je obitelj divljački redigirala. Voljela bih pročitati neke od stvari koje su uništili!

Kako su monarsi uspijevali pomiriti svoj javni, politički život i privatni, obiteljski život? Postoji li kakav primjer strogog vladara koji je ujedno bio brižan otac i obiteljski čovjek?

– Najuspješniji monarsi vrlo su jasno odjeljivali javni život od privatnog. Đuro III. bio je iznimno uspješan kao suprug i otac (i to čak 15-ero djece!), a ujedno je bio posvećen i svojim javnim dužnostima. Prava je šteta što je uglavnom ostao upamćen kao “ludi kralj” jer je bio mnogo više od toga.

Koji je, prema vašem mišljenju, razlog pobuđenog zanimanja za povijest, osobito za srednji vijek? Primjerice, sad imamo i seriju o templarima.

- Zanimanje za povijest sve je veće i sjajno je što se otkrivaju nova razdoblja, primjerice, srednji vijek. Niz godina sve se vrtjelo gotovo isključivo oko Drugog svjetskog rata i Tudora.

Kakve će nam sve tajne emisija otkriti? Jeste li naišli na kakve zaista loše navike ili slabosti nedostojne monarha?

- Ne znam odakle da počnem! Recimo, doista me je iznenadila ovisnost o kokainu kraljice Viktorije, ljubav Luja XIV. prema visokim potpeticama i čuveni stolac za seks Edvarda VII.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

PRIVATNI ŽIVOTI KRALJEVSKIH OBITELJI

Viasat History, nedjeljom u 21 sat

Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike