Novosti
NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Novinar, pisac i redatelj Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea, umro je u srijedu u Splitu nakon teške bolesti. Lucić je preminuo od bolesti koju je osjetio u svibnju prošle godine, potvrdio je Hini prijatelj Viktor Ivančić.

Predrag Lucić rođen je 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača “Feral Tribunea”, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od 2009. objavljivao je dnevnu kolumnu “Trafika” u “Novom listu”. Osnovnu i srednju školu, kako je napisao u biografiji za Hrvatsko društvo pisaca, “nešto nalik gimnaziji”, završio je u Splitu. Studirao je kazališnu i radiorežiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojoj je položio oba diplomska, “a ipak ostao apsolvent”. Od siječnja 1985. povremeno je surađivao u satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije Feral. Od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu “Drugačije mlad”, uređuje kulturnu rubriku i kako je napisao, “zajebantski podlistak Le Spizd”. Na Splitskom ljetu 1987. napravio je festivalske novine Summer Times.

Od 1988. do 2008. stalni je autor Ferala. U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral, koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune. Ujesen 1990. s Feral Tribuneom seli se u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao predratni i ratni reporter. U ožujku 1993. napušta Slobodnu Dalmaciju i s grupom kolega pokreće “samostalni i suvereni satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune”. U prosincu 1993. Feral Tribune postaje tjednik, a od tada do prestanka izlaženja Lucić radi kao urednik lista, autor satiričnih i tzv. ozbiljnih tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje Biblioteku Feral Tribune. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli. Objavio je “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti”, (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem), satirične pjesme “Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica”, “Ljubavnici iz Verone”, “Sun Tzu na prozorčiću. Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti” i “Gusle u magli”. Bio je član HDP-a i Hrvatskog centra P.E.N.-a. Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz. H

SUĆUT PREMIJERA PLENKOVIĆA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji preminulog novinara, pisca i redatelja Predraga Lucića. “Predrag Lucić obilježio je hrvatsko novinarstvo svojim humorom, ironijom i satirom. Ostavio je trag u novinarstvu, književnosti i kazališnoj umjetnosti, a o njegovom doprinosu kulturi svjedoči i ovogodišnja nagrada Judita za najbolje postignuće u dramskom programu 63. Splitskog ljeta”, stoji u sućuti premijera Plenkovića.