Osijek
PROJEKT POTICANJA PODUZETNIŠTVA ŽUPANIJE

Najbolja poduzetnička
ideja utičnica “Plugsy”
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Višestruka utičnica s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača - proglašena je najboljom poduzetničkom idejom u 2017. godini. Riječ je o jednom od projekata kojim Osječko-baranjska županija potiče razvoj poduzetništva, posebice početnika, ali i osoba koje razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva.

Osječko-baranjska županija s ovim je projektom krenula 2006. godine, tijekom kojeg je pristiglo više od 600 ideja. Svake godine formira se nagradni fond za najbolje ideje, on je ovaj put iznosio 42 tisuće kuna, a ukupno je do sada podijeljeno gotovo 1,2 milijuna kuna. Jučer je u sjedištu Županije na Starčevićevom trgu priređena dodjela nagrada za prošlu godinu.

- Trebaju nam novi poduzetnici, trebaju nam njihove ideje, trebaju nam ljudi koji žele ostati ovdje. Kada govorimo o poduzetničkim idejama, znam da ima onih koji na papiru možda izgledaju neostvarivo, ali onda praksa pokaže sasvim nešto drugo. Čestitam dobitnicima, a ovaj natječaj je naša dobra praksa s kojom ćemo i dalje nastaviti - rekao je župan Ivan Anušić na jučerašnjoj svečanosti dodjele diploma najuspješnijim sudionicima projekta “Najbolja poduzetnička ideja”.

Na ovaj su natječaj pristigle ukupno 42 prijave, ocijenjeno je kako je 13 zaslužilo diplomu i novčanu nagradu. Tako je primjerice Marija Perošević iz Valpova nagrađena za ideju “Promidžba slavonskog običaja”, Marko Duvnjak iz Đakova za ideju “Zdrave kože - sapuna od kozjeg mlijeka s dodatkom magnezijevog klorida”. Visokoplasirana je i ideja Nataše Uranjek - “Eko-glamping u Baranji”.

Treću nagradu i pet tisuća kuna zaslužio je Goran Horvat s idejom poslovnog pothvata za proizvodnju personaliziranog craft piva.

Drugu nagradu (7000 kn) osvojila je Martina Završki za ideju “Teglice s raznovrsnim obrocima”. Ideja je kroz tvrtku “Špajz” i oživotvorena, ova dvadesetogodišnjakinja u istoimenom lokalu u Osijeku nudu teglice s obrocima od domaćih namirnica.

Ali i prva ideja - utičnica Plugsy, također se jučer mogla vidjeti. Inženjerski trio Boris Marić, Damir Radovanović i Mario Kordić, okupljeni u tvrtku Abundantia, osmislilli su i patentirali utičnicu s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača.

- Što znači da nema više “čupanja” utičnica iz zidova, oštećivanja kabala... Utičnica može biti smještena visoko, dakle korisnik se ne mora više saginjati - pojasnio je u ime pobjedničkog trojca Marić. Prototip ove utičnice isprintali su 3D printerom i tako okupljenima praktično pokazali njihovu ideju. A dobivenim iznosom od deset tisuća kuna nadoknadit će dosadašnje troškove.

Dario KUŠTRO
CESTING VJERNI SPONZOR

U dosadašnjih jedanaest natječaja, uz Osječko-baranjsku županiju, koja je za nagrade osigurala 239 tisuća kuna, sudjelovalo je i više partnera sponzora. Ovaj put to su bili HGK Županijska komora Osijek, Vuka i Cesting. Cesting je uključen u Najbolju poduzetničku ideju od samog početka i ovo je njihovo jedanaesto sponzorstvo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike