Regija
ŽELE ZADRŽATI MLADE LJUDE

Stipendije i potpore studentima i đacima
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

NIJEMCI

Načelnik Općine Nijemci, Vjekoslav Belajević, potpisao je 12 ugovora o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2017./18. studentima ove, jedne od najvećih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osnovni su kriteriji za dodjelu stipendija studentima bili nadarenost, prosjek ocjena, socijalni status, a od ove godine posebno su bodovani studenti koji se obrazuju na studijima navedenim u preporuci za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za godinu raspisanog natječaja kako bi što veći broj diplomiranih studenata odmah pronašlo posao. Osim 12 stipendija, u tekućoj akadmskoj godini Općina je dodijelila osam potpora studentima te pet potpora srednjoškolcima s prebivalištem u Općini Nijemci koji su smješteni u đačkim domovima, a slabijeg su imovinskog stanja.

- Dodijelili smo potpore osmorici studenata iz naše Općine koji ne ispunjavaju kriterije za stipendiranja, ali su redoviti studenti, tako da smo svima koji su se javili za stipendiju odobrili zahtjev. Stipendija je 1200 kuna mjesečno, potpora za studente je 400 kuna, a za srednjoškolce koji su smješteni u đačkim domovima 500 kuna. Iz našeg proračuna godišnje za ovu namjenu izdvajamo 250.000 kuna, i tako želimo zadržati mlade, školovane ljude u našoj općini – kaže načelnik Belajević i dodaje kako na razne načine pomažu školovanje djece i mladih.

Sufinanciraju trošak prijevoza srednjoškolaca tako što 75 posto plaća država, 100 kuna roditelji, a ostatak dijele u jednakim iznosima Vukovarsko-srijemska županija i Općina te plaćaju 40 posto cijene karte studentima koji putuju na fakultet u Vinkovce.

- U proračunu planirano 200.000 kuna za ovu namjenu. Također sufinanciramo polaznicima programa engleskog jezika, glazbene škole i robotike određeni postotak cijene programa ovisno o primanjima roditelja ili skrbnika djece, i za to u proračunu planiramo 70.000 kuna, a osnovnoškolcima školu plivanja jer je školskim kurikulumom predviđeno da sva djeca osnovnih škola trebaju proći plivačku obuku, i za to planiramo u proračunu 22.000 kuna. Za radne bilježnice za osnovce planirano je 200.000 kuna – kaže načelnik Vjekoslav Belajević. M.F.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike