Regija
VINKOVAČKO-RAČINOVAČKI INOVATOR

Dolenc na svim izložbama redovito ubire priznanja
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

VINKOVCI

Vinkovačko-račinovački inovator s osječkom adresom, Vladimir Dolenc, redovito sudjeluje na smotrama i izložbama patenata i inovacija i redovito ubire priznanja za svoje radove koji imaju primjenu u svakodnevnom životu.

Deset patenata

I na izložbi patenata i inovacija Budi uzor Inova 2017., što je u studenom prošle godine održana u Osijeku, Dolenc je predstavio deset patentiranih inovacija, a međunarodni ocjenjivački sud prepoznao je vrijednosti izložaka, pa ga je nagradio posebnim priznanjem i s tri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje.

- Posebnu nagradu izložbe dobio sam za sustav inovacija koji se sastoji od preše za proizvodnju dvoprofilnih blokova za gradnju te samih blokova za gradnju uklapanjem bez uporabe vezivne žbuke, poznate kao 'lego-sustav'. Tehnički problem koji ovaj stroj uspješno rješava je izrada tlačenih blokova za gradnju na način da se istovremeno, u procesu proizvodnje na navedenim proizvodima dobivaju dvije nasuprotne strane, donja i gornja, s otisnutim udubinama i izbočinama potrebnim za uklapanje prilikom gradnje, dok su sve četiri bočne strane ravne plohe. Reljefi, udubine i izbočine dobivaju se izmjenjivim matricama kalupa prema potrebama korisnika stroja. Stroj je konstruiran tako da može izrađivati monolitne blokove (blokovi od lakih sirovina- perlit, škriljac i slično) te blokove s dodatnim utorima nevezanim za uklapajući reljef radi smanjivanja njihove težine, osobito ako se radi o betonskim blokovima. Bit ovog izuma je rješavanje tehničkog problema prešanja i istovremenog otiskivanja potrebnog profila za uklapanje prilikom gradnje.Također, stroj tako isprešani blok odlaže na adekvatnu pokretnu paletu s ravnom površinom na kojoj se drži potrebno vrijeme za sušenje, a potom gotovi blok može ići na pakiranje radi otpreme kupcima - pojašnjava inovator svoj izum. Dodaje kako patentirana preša može izrađivati više vrsta blokova potrebnih za gradnju stambenih i poslovnih objekata od temelja pa do stropa, i to tako da se istovremeno s gradnjom u zidove ugrađuju sve potrebne instalacije, struja,voda, telekomunikacije te vertikalni dimovodni i ventilacijski kanali kao i horizontalna ventilacijska mreža objekta.

Punilica za kulen

Kao prednost Dolenc navodi kako za slaganje blokova i izravnavanje vanjske i unutrašnje površine nije potrebna žbuka, pa je moguća gradnja i na mjestima gdje nema vode, a i smanjuje se mogućnost zagađenja okoliša jer vodom i ispiranjem strojeva i alata događa se najveće zagađenje u građevinarstvu.

Dva već poznata patentirana i nagrađivana uređaja Vladimira Dolenca na osječkoj izložbi predstavljena su u dodatno poboljšanom izdanju, a osobita im je praktična vrijednost što su usko vezani uz potrebe Slavonije i Baranje.

- Riječ je o uređaju za razmotavanje plastičnih cijevi, poznatom kao motalica, koji je usavršen i ima dodatnu funkciju koja omogućava i namatanje istih cijevi, čime je uz uporabu u poslovima postavljanja komunalne infrastrukture dobila i mogućnost uporabe i u navodnjavanju, što je trend u poljoprivredi u našem kraju. Ovaj sustav je isplativ i ulaganje se vrlo brzo vraća, a to pokazuje izračun. Kako su plastične cijevi dugotrajnog vijeka, u ovom slučaju najmanje 30 godina, ulaganje u ovakav sustav je 1500 kuna po hektaru godišnje, što je zanemarivo u odnosu prema koristi koju donosi poljoprivredna proizvodnja uz navodnjavanje. Poznato je da se navodnjavanjem prinos povećava od 50 do 70 posto, ovisno o kulturi, korist od navodnjavanja po hektaru se povećava višestruko od visine ulaganja – kaže Dolenc. Pojašnjava kako se povećavanjem površine koja se navodnjava ovim načinom smanjuje udio vrijednosti uređaja za razmotavanje po jedinici površine, tako da je na većoj površini još isplativiji. Za 20 hektara ulaganje u cjevovod, ventile i rasprskivače je 300.000 kuna plus stroj za razmotavanje i namatanje koji košta 150.000 kuna, što je ukupno 450.000 kuna ili po hektaru 22.500 kuna i preračunato na 30 godina vijeka trajanja cjevovoda iznos je 750 kuna po jednom hektaru godišnje.

Valja još spomenuti dvostranu pneumatsku punilicu za slavonski kulen koju je također na osječkoj izložbi Dolenc predstavio, ali s dodatnim poboljšanjima pa osim klasičnih slavonskih proizvoda ima i dodatne alate za proizvodnju hamburgera, pljeskavica i ćevapčića promjera, debljine i težine prema potrebama naručitelja stroja.

Miroslav FLEGO
USKORO MASOVNA PROIZVODNJA?

Vladimir Dolenc pregovara s mogućim proizvođačima njegovih patenata u masovnu proizvodnju, ali za sada sam izrađuje punilicu sa svim alatima i može se kod njega nabaviti. Poručuje mladima koji nemaju posla i koji razmišljaju o odlasku neka energiju koriste za smišljanje inovacija i novih tehnologija jer nikada ne znaš kada će ti pasti na pamet nešto što će olakšati, pojednostaviti ili ubrzati rad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana