Kultura
13. NOĆ MUZEJA U SLAVONIJI - MUZEJI I SPORT

Vučedolski desetoboj i ine prašportske aktivnosti
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Pod olimpijskim motom “Važno je sudjelovati - Muzeji i sport – brže, više, jače... citius, altius, fortius...” ove se godine u stotinjak gradova i više od 200 hrvatskih muzeja i drugih baštinskih institucija, u petak, 26. siječnja, 13. put organizira Noć muzeja. Naglasak je manifestacije na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja o temi športa. Iako se u Hrvatskoj od polovine 20. st. sustavno prikuplja građa vezana uz povijest i razvitak športa, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, športska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.

Od još uvijek jedina dva osječka muzeja (dok se Muzej Slavonije i Arheološki muzej službeno ne razdvoje, što bi trebalo biti gotovo do 1. veljače; u postupku je izrada statuta i proces registracije AMO-a, pa program za Noć muzeja službeno još uvijek organizira MSO), onaj likovnih umjetnosti već je definirao svoj program. U Noć muzeja MLU se uključuje 11. put, a njihov će program pratiti 8. dane grafike. Za ovu godinu planirane su dvije izložbe suvremene japanske grafike, škole gotovo nepoznate u Europi, a od velike važnosti i utjecaja na svjetskoj likovnoj sceni. Izložba je središnje mjesto proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske.

Osvijetlimo Noć muzeja – program je u dvorištu MLU-a, u kojem sudjeluju posjetitelji i članovi Izviđačkog kluba Javor, a počinje u 19 sati. Slijedi u 20 sati upoznavanje s japanskim sportovima – borilačke vještine (karate i taekwondo), a u 20.30 sati demonstracija i radionica origamija i izrade lutaka tradicionalnog japanskog uličnog kazališta kamishibai. U 21 sat (na nekoliko lokacija u muzeju) Vesna Mores izvodit će pjesme na japanskom, posjetitelji će moći učiti pisati japanski, čitat će se haiku poezija (u suradnji s UAOS-om), bit će u 23 sata prezentacija izrade tradicionalnog japanskog drvoreza (Ysohilatu Tamegane), a od 19 do ponoći vodstvo kroz izložbu u društvu umjetnika iz Japana.

Brodski šport

“Brodski sport kroz Zbirku plakata” naziv je izložbe koja će biti otvorena u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu. Može se pogledati od 20 do 23 sata, a donosi povijesni pregled brodskog športa od 1937. do 90-ih. Od 20.30 nastup je Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy.

Muzej Brodskog Posavlja u 19 sati otvorit će izložbu “Plakati iz Zbirke plakata, kalendara i sitnog tiska”, a u programu su i Okusi tradicije, glazbeni program, predavanje Od gombanja do plivanja, grafička radionica...

Galerija umjetnina grada Slav. Broda do zaključenja broja nije složila program, kao ni Zavičajni muzej Našice.

Muzej Cvelferije od 18 sati za najmlađe priprema radionicu “Učim vesti!”, u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijskih rukotvorina Čuvarice iz Drenovaca, a u 19 je tribina “Kako je sunčana čipka postala dodatna djelatnost na OPG-u Šarčević Ilije u Sikirevcima – primjer dobre prakse”, OPG-a Šarčević Ilija, Sikirevci. U 20 sati otvara se izložba “Iz naših fioka”, a u isto je vrijeme i Muzejsko posilo - prezentacija tradicijskog rukotvorstva. Od 22 je druženje uz tamburaše KUD-a Graničari iz Gunje.

Muzej Đakovštine od 18 do 00.30 sati posjetiteljima nudi stručno vodstvo kroz stalni postav, koji je 2017. upotpunjen arheološkim dijelom. U 18 počinje kovačka radionica, u 20 projekcija Đakovačke kronike, u 21.30 otvara se izložba radova suvremenih đakovačkih akademskih umjetnika iz fundusa Muzeja Đakovštine, a u 23 sata počinje koncert Zrinke Posavec.

Zavičajni muzej Stjepan Gruber program je naslovio “Županja - kolijevka nogometa i tenisa, prva nogometna lopta ponovno u Županji”. Sve počinje već u 10 sati dječjom radionicom Mali sportaši, u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak. U 14 slijedi radionica Zaboravljene dječje igre, u suradnji s osnovnim školama “Ivan Kozarac” i “Mato Lovrak”. “Sport u Županji nekad” izložba je o zaboravljenim sportovima, otvara se u 18 sati, a u isto je vrijeme i predstavljanje športskih klubova i udruga. Bit će izložena i originalna nogometna lopta iz 19. st., održano predavanje o važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću u trećoj životnoj dobi, stručno vodstvo uz kostimirane vodiče, svjetlosni efekti u dvorištu...

Lov na vučedolsko blago

Program u Noći muzeja u Muzeju vučedolske kulture bit će u znaku športa. Naselje 3. t. pr. Kr. s oko 2000 stanovnika uz Dunav osiguravalo je dinamičan razvitak svakodnevnog života i brojne mogućnosti za kretanje, igru i sport. Zamislimo kako je izgledao život vučedolske djece uz Dunav i na poljima oko naselja i krenimo u izazove vučedolskog desetoboja - pozivaju muzealci, koji posjetiteljima nude stalni muzejski postav i sudjelovanje u brojnim prašportskim aktivnostima. U 18 sati počinje lov na vučedolsko blago – istraživanje stalnog postava uz stručno vodstvo. Usporedno se održava radionica U zdravom tijelu zdrav duh, a u 19 je predavanje PRApovijest sporta, pola sata kasnije igraonica Vučedol Mission Impossible – kroz drevni labirint, u 20 Vučedolski desetoboj - prezentacija prapovijesnih športova...

Uz krilaticu “Od adrenalina do smirenja i nazad! Dobro, dobro muzejsko druženje uz kontinuirani programi više od šest sati!” - svoj program najavljuju Požežani. Uz otvorenje izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba “Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih”, ekshibicionističkim nastupima predstavit će se brojni športovi u Požegi, s fotografijama iz obiteljskih albuma, arhive Požeškog sportskog saveza i muzeja, a sve uz koncert No jazz banda iz Osijeka.

Narcisa VEKIĆ

26. siječnja

ULAZAK JE U SVE MUZEJSKE INSTITUCIJE BESPLATAN

ZANIMLJIVOSTI UZ NOĆ MUZEJA

Noć muzeja započinje u Njemačkoj 1998., a 1999. u Francuskoj. U 2005. akcija prerasta u događaj na europskoj razini. Kao pilot-projekt počinje 2005. u Zagrebu s uključenih šest muzeja, a 2011. broj posjetitelja prerasta brojku od 300.000. U 2013. u manifestaciju se uključuje 100 gradova s 200 muzeja i ostalih kulturnih ustanova.

360.000

POSJETITELJA BILA JE BROJKA KOJU JE HMD ZABILJEŽIO 2014. U NOĆI MUZEJA, U 100 GRADOVA I 210 USTANOVA.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente