Dome slatki dome
BOJENJE ZIDOVA I STOLARIJE

Što možete sami?
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

U pripremi zidova potrebna je dobra dijagnoza. Tu se, objašnjavaju majstori, može pogriješiti ako se ne pozna prava situacija. Jer važno je čime je prvi put bojen zid, je li bilo faktora koji su mogli biti uzrok raznih negativnih pojava.

Primjerice, plijesan i vlaga koja nastaje zbog neodgovarajućeg grijanja, loše vanjske izolacije, puknuća fasade zbog starosti i sličnih problema, a najčešće se pojavljuje u kuhinjama, kupaonicama odnosno uglavnom tamo gdje su topli i vlažni uvjeti.

Jedno od starih pomagala je, primjerice, varikina, ali pomiješana s vodom u omjeru 1:3. Operite plijesan sa zida, a poslije “isperite” čistom vodom, ali ne pretjerujte s količinom. Plijesni se jako teško riješiti ako se ne uklone uzroci zbog kojih ona nastaje pa se često nakon bojenja ponovno pojavljuje. Postoje razne impregnacije protiv plijesni poput boje za zid s antifungicidima.

Razmotrite ideju da, primjerice, u kuhinji instalirate napu. U sanaciji zidova prije nanošenja boje potrebno je ostrugati razna napuhnuća i otvoriti pukotine do zdravog zida pa ih pogipsati. To je najbolje napraviti u više slojeva jer ako su pukotine preduboke, a zakrpate ih u jednom potezu, znaju brzo nakon ličenja popucati.

Ponekad su zidovi u tako lošem stanju da se moraju potpuno ostrugati. Taj si posao možete olakšati tako da namočite zidove vodom, malo pričekate i onda prionete na posao. Pritom nastojte da ne zadirete previše u žbuku jer poslije sve brazgotine i rupe treba dodatno popravljati, što znači da ćete imati više posla.

Ponekad u sanaciji zidova pomaže samo gipsanje određenih dijelova, a ponekad je neizbježno i gletanje. Ako u takvom poslu niste vješti, radije pozovite majstora.

Nakon gletanja slijedi dobro “šmirglanje” kako bi se površina dodatno zaravnala, a onda, po želji, impregnacija pa nanošenje boje na zid u dva sloja.

Danas postoje razne tehnike i materijali za nanošenje na zid. Ali je uobičajen onaj klasični, takozvano krečenje.

Ako je površina dobro pripremljena, obično nema većih problema. Samo pazite da vam boja nije pregusta jer će, kao posljedica toga, poslije otpadati plahte boje ili će biti malih puknuća koja se mogu pojaviti vrlo brzo nakon bojenja, a ti se problemi mogu pojaviti i poslije. U pripremi boje vrijedi i obrnuto - ne razrjeđujte previše jer će vaše bojenje potrajati.J.Kn.

BOJENJE STOLARIJE

Prije bojenja drvo bi trebalo biti pripremljeno da može primiti novi sloj boje. Postoje razne kemikalije kojima možete skinuti boju s površine koju planirate bojiti. Ako površina nije baš toliko loša, to se sve može riješiti jednim “šmirglanjem”, a u težim slučajevima stara boja može se ukloniti spaljivanjem vrelim zrakom iz fena ili brenerom. Nakon skidanja starog sloja boje površinu očistite. Pritom izbjegavajte pretjerano močenje vodom jer drvo upija.

Ne treba zaboraviti i fazu kitanja. Ako na površini postoje rupice, kit za drvo pomaže, ali ako su velike, možete si pomoći koristeći kit za autolimove. Nakon kitanja površinu dobro prebrusite kada se osuši kako biste izravnali podlogu. Slijedi nanošenje sloja temeljne boje, a nakon toga nanosimo lak.

Plijesni se jako teško riješiti ako se ne uklone uzroci zbog kojih nastaje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike