Dome slatki dome
DJEČJA SOBA

Kutak za bebu
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Iščekivanje dolaska novog člana obitelji najslađe je iskoristiti upravo za osmišljavanje i uređenje dječje sobice

Opremanje i osmišljavanje interijera vlastitog doma zasigurno je najveće zadovoljstvo, no postoji nešto još i slađe od toga - opremanje sobe za bebu koja tek ima doći na svijet.

Iščekivanje dolaska novog člana obitelji radost je koja se sama po sebi gotovo ni sa čim ne može uspoređivati, a dane do dolaska prinove najslađe je iskoristiti upravo za uređivanje dječje sobice, kutka u kojemu će se beba osjećati udobno i sigurno kao u roditeljskom naručju. Trgovine dječje opreme danas imaju uistinu bogatu ponudu, od krevetića, madraca i ostalih nužnih potrepština do igračaka, ukrasa i drugih sitnica koje će od prostorije učiniti pravu malu igraonicu.

Kvalitetan madrac

No prije no što zaronite u šareni svijet igračaka, uređivanje sobe za bebu trebalo bi započeti odabirom krevetića i kvalitetnog madraca za optimalan razvoj i miran san. Najbolje je odabrati antialergijski, antibakterijski, anatomski madrac bez opruga, a dok je na tom području najbolje igrati na sigurno, odabir krevetića ovisit će i o uređenju ostatka prostorije. Bez obzira na materijal, boje i uzorke, važno je da bude čvrst i pouzdan, a svakako odaberite onaj čija se jedna stijenka može prema potrebi spuštati i dizati kako bi vam olakšala dizanje i polijeganje djeteta u krevet.

Jednom kada ste to riješili, zaigrajte se bojama, prepustite mašti i pokušajte na trenutak vratiti se u vlastito djetinjstvo. Dok je beba još sasvim malena, mnoštvo igračaka neće joj puno značiti, pa se za početak koncentrirajte na dio koji se nalazi iznad kolijevke. Različite viseće, svjetleće i glazbene igračke namijenjene su upravo za tu svrhu, ali želite li učiniti nešto više, možete oslikati i dio zida i stropa koji dijete vidi dok leži u krevetu.

Umirujuće boje

Pri odabiru boja ipak dajte prednost toplim, pastelnim nijansama koje će djelovati opuštajuće i umirujuće. Pozornost također obratite na rasvjetu - umjesto centralnog lustera radije se odlučite za više manjih svjetiljki, koje razmjestite tako da prostoriji daju dovoljno svjetlosti, ali ipak ne bliješte bebi u oči. Kako dijete raste, rast će i mogućnosti za uređenje: različiti "vrtići", hodalice, sjedalice i sva sila igračaka doći će u obzir, no u prvim danima od najveće je važnosti ipak osigurati miran, udoban kutak s tek nekolicinom mekanih, plišanih igračaka bez opasnih sitnih dijelova koje bi dijete moglo udahnuti ili progutati.

Na kraju, ne zaboravite da beba neće biti jedina koja će boraviti u svojoj sobici. Kutak za roditelje u obliku udobne fotelje jednako je važan, jer to je mjesto odakle ćete svojem mališanu pjevati prve uspavanke, pričati priče za laku noć ili jednostavno uživati u pogledu na svoju uspavanu bebu.J.Kn.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike