Dome slatki dome
DNEVNI BORAVAK

Udobne garniture su važne za ležeran ugođaj
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Dnevni boravak je prostor za druženje i odmaranje. Često je i reprezentativni prostor doma, pa se uređenju dnevnog boravka posvećuje više vremena i pažnje nego ostalim dijelovima doma. Dnevni boravak s pravom zauzima istaknuto mjesto u uređenju stambenih prostora. U njemu se provodi najviše slobodnog vremena, druži s prijateljima i obitelji, a u nekim slučajevima ima dodatne funkcije, jer postaje radni ili hobi prostor.

Izazovi u uređenju

S obzirom na to da se u njemu okupljaju svi članovi obitelji, različitih godišta i spolova, zahtjevniji je za uređenje od spavaćih ili dječjih soba, koje se redovito uređuju za određenog pojedinca prema njegovim/njezinim potrebama i željama. Kao reprezentativni i najčešće najveći prostor doma, dnevni boravak pruža izazove u uređenju. Česte su dvojbe kako ga urediti, kakav ugođaj postići, kako sa što manje namještaja postići što bolje estetske efekte i zadovoljiti sve funkcionalne potrebe. Bez obzira na odabrani stil uređenja, dnevni boravak mora pružati ležeran ugođaj, koji će svakom omogućiti maksimalno opuštanje u prostoru. Ležernost u dnevnom boravku postiže se na različite načine, a ovisi o potrebama i navikama pojedinaca koji konzumiraju taj prostor.

Udobne garniture za sjedenje jako su važne za ležeran ugođaj dnevnog boravka. Uz udobnost izrazito je važna i mogućnost transformacije gatniture te dizajn i boje. Udobnost sjedenja povezana je s ergonomijom korisnika, pa ovisno o svojim potrebama i poimanju udobnosti odaberite garniture s tvrđim ili mekšim dijelom za sjedenje, višim ili nižim naslonom za leđa, kožnim ili nekim drugim presvlakama. Garniture kojima jednostavno regulirate visinu, nagib i udaljenost naslona za leđa te sjedeći dio pretvarate u udobnu ležaljku (izvlačenjem dodatnog dijela za noge) pojačat će ležernost u dnevnom boravku.

Boje i motivi garnitura za sjedenje znatno određuju ugođaj u prostoru. Za ležernost je potrebno odabrati pastelne boje nježnijih ili jačih nijansi, cvjetne ili geometrijske motive s krupnijim uzorcima. Odabir će ovisiti o ostalim elementima prostora. Ujednačenost i koloristička usklađenost ostalog namještaja u dnevnom boravku pružaju veliku slobodu u odabiru boja i motiva garnitura. Najzahvalniji su interijeri svijetlih boja, jer ostavljaju mogućnost odabira garnitura s izražajnijim bojama i uzorcima.

Regali mogu znatno utjecati na osjećaj ležernosti u dnevnom boravku. Moderan, otkačen dizajn, koji prkosi gravitaciji, organski, zaobljeni oblici, koji unose mekoću i razigranost u prostor, utječu i na doživljaj samog prostora.

Podna obloga

Atraktivno dizajnirani regali najčešće su izvedeni kao jednobojni tako da boja ostaje u drugom planu, a naglašava se dizajn namještaja. Vrijede i obrnuta pravila: jednostavno dizajnirani komadi namještaja često se ističu razigranim kolorističkim izvedbama, koje do punog izražaja dolaze kroz jednostavno oblikovane elemente.

Podna obloga ima veliku važnost u prostoru. Ako se niste odlučili za razigrane kombinacije garnitura ili drugog namještaja u dnevnom boravku, bojeći se efekata kolorizma, učinite pomak s podnim oblogama ili podnim prostirkama - poput tepiha. Izražajan tepih može kreirati kompletan ugođaj dnevnog boravka. Čak i oni koji su skloni izrazito jednobojnim interijerima mogu se poigrati uvođenjem šarenih, naglašenih tepiha koji sadržavaju osnovnu boju interijera. Tako odabrani tepisi uvelike će unijeti ležernost u prostor.

Rasvjeta je važan element prostornog uređenja, a poznato je koliko utječe na ugođaj prostora. Kako bi naglasili leženost dnevnog boravka u večernjim satima, postavite stolne ili stojeće lampe, poigrajte se svjetlosnim efektima na stropu, zidu ili u samom namještaju. Direktna ili indirektna, bijela ili obojena, ostavit će svoj trag i prostor učiniti drukčijim od onoga u dnevnim satima. Naglašena ležernost u dnevnom boravku učinit će ga još privlačnijim kako samim stanarima doma tako i svim njihovim posjetiteljima!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

SKLADNO UMATANJE PORUKA OSOBI KOJU DARIVATE

Poklon umotan sa srcem

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Pretvorite dom u posebno mjesto ugode i obilja

2

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

3

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku