Dome slatki dome
DNEVNI BORAVAK

Udobne garniture su važne za ležeran ugođaj
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Dnevni boravak je prostor za druženje i odmaranje. Često je i reprezentativni prostor doma, pa se uređenju dnevnog boravka posvećuje više vremena i pažnje nego ostalim dijelovima doma. Dnevni boravak s pravom zauzima istaknuto mjesto u uređenju stambenih prostora. U njemu se provodi najviše slobodnog vremena, druži s prijateljima i obitelji, a u nekim slučajevima ima dodatne funkcije, jer postaje radni ili hobi prostor.

Izazovi u uređenju

S obzirom na to da se u njemu okupljaju svi članovi obitelji, različitih godišta i spolova, zahtjevniji je za uređenje od spavaćih ili dječjih soba, koje se redovito uređuju za određenog pojedinca prema njegovim/njezinim potrebama i željama. Kao reprezentativni i najčešće najveći prostor doma, dnevni boravak pruža izazove u uređenju. Česte su dvojbe kako ga urediti, kakav ugođaj postići, kako sa što manje namještaja postići što bolje estetske efekte i zadovoljiti sve funkcionalne potrebe. Bez obzira na odabrani stil uređenja, dnevni boravak mora pružati ležeran ugođaj, koji će svakom omogućiti maksimalno opuštanje u prostoru. Ležernost u dnevnom boravku postiže se na različite načine, a ovisi o potrebama i navikama pojedinaca koji konzumiraju taj prostor.

Udobne garniture za sjedenje jako su važne za ležeran ugođaj dnevnog boravka. Uz udobnost izrazito je važna i mogućnost transformacije gatniture te dizajn i boje. Udobnost sjedenja povezana je s ergonomijom korisnika, pa ovisno o svojim potrebama i poimanju udobnosti odaberite garniture s tvrđim ili mekšim dijelom za sjedenje, višim ili nižim naslonom za leđa, kožnim ili nekim drugim presvlakama. Garniture kojima jednostavno regulirate visinu, nagib i udaljenost naslona za leđa te sjedeći dio pretvarate u udobnu ležaljku (izvlačenjem dodatnog dijela za noge) pojačat će ležernost u dnevnom boravku.

Boje i motivi garnitura za sjedenje znatno određuju ugođaj u prostoru. Za ležernost je potrebno odabrati pastelne boje nježnijih ili jačih nijansi, cvjetne ili geometrijske motive s krupnijim uzorcima. Odabir će ovisiti o ostalim elementima prostora. Ujednačenost i koloristička usklađenost ostalog namještaja u dnevnom boravku pružaju veliku slobodu u odabiru boja i motiva garnitura. Najzahvalniji su interijeri svijetlih boja, jer ostavljaju mogućnost odabira garnitura s izražajnijim bojama i uzorcima.

Regali mogu znatno utjecati na osjećaj ležernosti u dnevnom boravku. Moderan, otkačen dizajn, koji prkosi gravitaciji, organski, zaobljeni oblici, koji unose mekoću i razigranost u prostor, utječu i na doživljaj samog prostora.

Podna obloga

Atraktivno dizajnirani regali najčešće su izvedeni kao jednobojni tako da boja ostaje u drugom planu, a naglašava se dizajn namještaja. Vrijede i obrnuta pravila: jednostavno dizajnirani komadi namještaja često se ističu razigranim kolorističkim izvedbama, koje do punog izražaja dolaze kroz jednostavno oblikovane elemente.

Podna obloga ima veliku važnost u prostoru. Ako se niste odlučili za razigrane kombinacije garnitura ili drugog namještaja u dnevnom boravku, bojeći se efekata kolorizma, učinite pomak s podnim oblogama ili podnim prostirkama - poput tepiha. Izražajan tepih može kreirati kompletan ugođaj dnevnog boravka. Čak i oni koji su skloni izrazito jednobojnim interijerima mogu se poigrati uvođenjem šarenih, naglašenih tepiha koji sadržavaju osnovnu boju interijera. Tako odabrani tepisi uvelike će unijeti ležernost u prostor.

Rasvjeta je važan element prostornog uređenja, a poznato je koliko utječe na ugođaj prostora. Kako bi naglasili leženost dnevnog boravka u večernjim satima, postavite stolne ili stojeće lampe, poigrajte se svjetlosnim efektima na stropu, zidu ili u samom namještaju. Direktna ili indirektna, bijela ili obojena, ostavit će svoj trag i prostor učiniti drukčijim od onoga u dnevnim satima. Naglašena ležernost u dnevnom boravku učinit će ga još privlačnijim kako samim stanarima doma tako i svim njihovim posjetiteljima!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike