Kultura
“WOYZECK” PREMIJERNO U RIJEČKOM HNK

Predstava ne pristaje na diktate trendova i jednostavna rješenja
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

RIJEKA

Drama “Woyzeck” Georga Büchnera u režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić premijerno će biti izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 12. siječnja. U naslovnoj ulozi nastupa Dean Krivačić, koji je ocijenio da je riječ o teškom ali prekrasnom djelu, a da njegova uloga traži potporu cjelokupnog ansambla, koju je i dobio. Intendant Marin Blažević ustvrdio je da ova predstava ne pristaje na diktate trendova i jednostavna rješenja koja dominiraju u hrvatskim kazalištima.

- Zato ponekad plaćamo cijenu, percipiramo se kao odveć kritično kazalište ili da ne odgovaramo primarnim interesima publike, poput onih da se dobro nasmije ili zabavi. Hrvatska drama našeg HNK smatra se jednim od najkvalitetnijih ansambala te nas se prepoznaje i dobivamo pozitivne ocjene u zemlji i inozemstvu - rekao je Blažević.

Dramaturginja predstave, ujedno i ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić ocijenila je da je “Woyzeck” kanonsko djelo dramske književnosti, navevši da je mnogi smatraju vječno suvremenom, jer se doima da odgovara svakom vremenu. Ona otvara mnoga pitanja, poput onih o statusu obespravljenih ili odakle dolazi zlo i zbog čega ljudi postaju ravnodušni na zlo, rekla je.

Redateljica Anica Tomić ustvrdila je da je jedno od najvažnijih pitanja koja proizlaze iz “Woyzecka” - što se događa kada čovjek više nema izbora te ima li svaki čovjek pravo na izvor, bez obzira na to u koliko teškim okolnostima bio.

- Živimo u zagušljivom i tjeskobnom prostoru i mnogi će se prepoznati u ovoj predstavi - kazala je.

U predstavi nastupaju gošća iz Beograda Hana Selimović te Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Leon Lučev i Nikola Nedić. Scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, suradnica za pokret Mila Čuljak, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

“Woyzecka” je Georg Buchner pisao između 1835. i 1837., ali ga nije dovršio. Prvi je dramski pisac koji je kao protagoniste uveo likove iz radničke klase te time upozorio na nova estetska pitanja i društvene odgovore. Napisao je još dva dramska teksta, “Dantonovu smrt” i “Leonsa i Lenu”, kraće prozno djelo “Lenz” i politički pamflet “Hesenski glasnik”, u kojem otvoreno poziva na ekonomsku i političku revoluciju pa je morao otići u egzil da bi izbjegao uhićenje. (Hina)

Anica Tomić

readteljica

Živimo u zagušljivom i tjeskobnom prostoru i mnogi će se prepoznati u ovoj predstavi.

Možda ste propustili...

NAJBOLJA PREDSTAVA "MATIJAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK"

Nagrade Bobijevih dana smijeha

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

2

PATRICK GALE

Mozaik: "Mjesto zvano Winter"

3

DOGAĐANJA I AKTIVNOST HDLU-A OSIJEK

Nastavljaju se edukativni programi likovnih radionica