Kultura
DUBRAVKA VUKALOVIĆ I BRUNO VLAHEK

Recital u prestižnoj crkvi na londonskom Trafalgar Squareu
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

LONDON

Klavirski duo D&B čini istaknuti hrvatski umjetnički i bračni par Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, održat će u petak, 12. siječnja, recital u prestižnoj crkvi St. Martin-in-the-Fields, na londonskom Trafalgar Squareu.

Jedno je to od žarišta glazbenog života britanske prijestolnice pod čijim je okriljem osnovan i glasoviti orkestar Academy of the St. Martin-in-the-Fields, čija je koncertna sezona među najposjećenijima u Londonu. Ovaj koncert D&B-a jedan je u nizu njihovih nastupa u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, a uskoro ih očekuje i gostovanje u novoj Operi u Dubaiju.

Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Već prvim zajedničkim nastupom 2006., u Lausannei, ostvarili su velik uspjeh oduševivši švicarsku publiku i kritiku izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina.

Otkad su se upoznali tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei, gdje im je mentor bio glasoviti švedski pijanist i stručnjak za komornu glazbu Dag Achatz, popularnost im neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama, Barcelone, Berlina, Dubrovnika, Madrida, New Yorka, Palme de Mallorce do Pekinga i Monte-Carla, u kojem su postali i laureati međunarodnog natjecanja za klavirska dua održanog 2013. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini, gdje kritika ističe “briljantnu virtuoznost njihova dijaloga”.

Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa “Vizije amena” Oliviera Messiaena, koji su izveli u povodu 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Repertoar im se sastoji od originalnih djela, kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima. Profesori su na glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu, te održavaju majstorske tečajeve u Europi i Aziji - ističe se u najavi koncerta. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike