Sport
HRVOJE HORVAT:

Lino je kormilar, a mi ostali imamo svoje veslo
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Sve što nema veze s terenom moramo ostaviti u hotelskoj sobi, rekao je trener NEXE-a

Kad će taj petak, pjeva Vlatka Pokos, a riječi te pjesme sve češće se mogu čuti i u taboru hrvatske rukometne reprezentacije u Splitu. Nestrpljivo se očekuje početak Europskog prvenstva. U petak u 20.30, naime, utakmicom protiv Srbije naši rukometaši počinju svoj Euro.

Prvi do Line

Susret sa Srbijom bit će debi Hrvoja Horvata na velikom seniorskom natjecanju u bilo kojoj ulozi. Trener NEXE-a član je stožera reprezentacije. U susretu s Crnom Gorom sjedio je na klupi odmah do Line Červara.

Znači li to da je on nominalno prvi Červarov asistent? Hoće li sjediti do njega na klupi i u petak?

- Mi smo stožer u kojem su jasno podijeljene zadaće. Svatko ima svoje veslo za koje je zadužen, a Lino je naš kormilar. Što se tiče uloge asistenta, vjerojatno ću sjediti i u petak na klupi do Červara.

Znači, u zapisniku u koloni pod B pisat će njegovo ime?

- Ha, bolje pod C. Ako isključe nekoga, da mogu normalno preuzeti svoju ulogu.

Trener NEXE-a svjedoči i o odličnoj atmosferi unutar reprezentacije.

- Ha, najbolje vi novinari znate što se obično kaže u ovakvim situacijama: atmosfera je nikada bolja, radi se puno i kvalitetno trenira. Moram pohvaliti igrače jer su onaj fizički dio stvarno odradili na gornjoj granici izdržljivost. Sada smo ipak smanjili intenzitet, fokusirani na prvu utakmicu. Idemo stepenicu po stepenicu.

Ili po splitski, skalu po skalu. Kako planirate proći “splitske skale”?

- Nadam se i vjerujem bez proklizavanja! Jako je važno četiri boda prenijeti u Zagreb i onda nastaviti sa zalihom borbu za polufinale.

Bili ste izbornik kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske. Znači, iskustva velikih natjecanja, bar s mlađim uzrastima imate. Može li se iz toga išta iskoristiti?

- Staž u mlađim reprezentacijama sigurno je ostavio nekakvog traga i znanja. Određena iskustva postoje. Ali ovo je sve jedna druga dimenzija. Meni svakako vrijedno iskustvo. Nešto se može još naučiti. Ova situacija i meni pomaže u sazrijevanju kao trenera.

Pomaže u sazrijevanju i rad uz Linu Červara?

- Svakako. Od njega se dosta toga može ukrasti. Odličan je dirigent i u radu s momčadi i u podjeli posla unutar stožera. Svatko ima točno svoje zadaće. Zna se tko što obavlja, a i dijelimo svoja razmišljanja i zapažanja. Posebno u analizi suparnika i pripremi za utakmice. Nemamo točan zadatak za samo jednu reprezentaciju. Zajedno analiziramo suparnika i situacije i donosimo zajednički zaključke. Naravno, Červar je tu da sve situacije i saznanja ukomponira.

Iza vas je sada već određeno iskustvo rada u klubu. Usporedba s reprezentacijom? Kažu da u klubu ima puno više vremena za trening, no u reprezentaciji je lakše homogenizirati momčad.

- To je točno. Rad u klubu i u reprezentaciji ima svoje specifičnosti. U klubu se na duži period dosta toga može ispraviti i usmjeriti kroz trenažni proces. Da, u reprezentaciji se lakše suzbijaju igračka ega. U klubu postoje igrači nezadovoljni minutažom, kao i oni koji se žele dokazati pa se pokušavaju individualno dokazivati. U reprezentaciji je toga znatno manje. Ovdje je puno izraženiji taj emocionalni naboj. Svi se stavljaju pod barjak, zbog istoga cilja. Važnija postaje momčad i momčadski rezultat od pojedinačnog dostignuća.

Sjećanja na 2009.

Nećemo vas pitati gdje ste bili '91., nego 2009., kada je bilo Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj.

- Uh, da se sjetim. Mislim da sam još igrao aktivno rukomet u Dubravi. Bio sam kao navijač na ovim utakmicama u zagrebačkom dijelu. Bile su snažne emocije i veliko zanimanje za to prvenstvo, a uvjeren sam da će to biti i sada. Uostalom, interes za ulaznice i sada je ogroman.

Prisjetio se ipak početka Svjetskog prvenstva 2009. u Splitu.

- Sjećam se kako smo bili praktički u knock-downu u prvoj utakmici, protiv Južne Koreje, i koliko smo se mučili na startu. Upravo smo uz pomoć publike, koja nas je nosila, uspjeli ukrotiti suparnika pa je poslije ipak bilo lakše igrati. Mislim da smo zbog toga ostali dužni splitskoj publici. Zato i danas prema njoj svi imamo poseban respekt, jer znamo koliko nam može pomoći.

Onda nećemo o generalnim ambicijama, nego samo o prvoj utakmici. Srbija u petak?

- Koncentracija je isključivo na tu utakmicu i na našu igru. Svi jedva čekamo početak, a ono što je dobro jest da zasad ne osjećam nekakvu nervozu. Moramo biti koncentrani jedino na našu igru i na ono što se događa na terenu. Tenzija će sigurno biti, ali sve to prateće, što nema veze s terenom i rukometom, moramo ostaviti u hotelskoj sobi kada budemo kretali u Spaladium arenu - zaključio je trener NEXE-a i Červarov pomoćnik.

Krešimir LACKOVIĆ
Odluka o 16 u petak

Lino Červar u petak uoči prve utakmice sa Srbijom odredit će 16 igrača s kojima će početi prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu. To ne znači da će preostala šestorica napustiti tabor reprezentacije. Ostat će u kadru, raditi po posebnom programu i čekati svoju prigodu. Naime, moguće su zamjene uoči svih faza natjecanja.

stožer

HORVAT JE ČLAN ČERVAROVA STOŽERA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike