Sport
TOMISLAV ŠORŠA

Loš je osjećaj sve gledati sa strane
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Zbog upala Ahilovih tetiva Šorša je posljednju utakmicu odigrao još 9. rujna

Na prvoj prozivci nogometaša Osijeka nije bilo pojačanja, samo nekoliko novi(ji)h imena iz B momčadi. No, od starta priprema ostatku momčadi priključio se igrač koji bi definitivno za proljetni dio prvenstva bio tretiran na taj način. Radi se o Tomislavu Šorši, pouzdanom desnom bočnom koji je posljednja tri mjeseca sezone proveo izvan terena zbog ozljede. I trener Zoran Zekić posebno je istaknuo kako čeka rasplet situacije oko Šorše, svjestan koliko je on bio važan u igri njegove momčadi.

Bez problema

A 28-godišnji desni bočni bijelo-plavih za sada bez problema odrađuje glavninu zacrtanog na treninzima, iako će u ovih prvih desetak dana biti u posebnom režimu.

- Odradio sam bez problema ove prve treninge s ostatkom momčadi, odnosno većinu toga, osim rada s loptom, kada sam ja odrađivao svoje trkačke dionice. Takav je plan i dogovor, da se postupno priključujem, bez rizika nove ozljede - pričao je u uvodu Šorša koji je ljetos bio jedan od najpouzdanijih Zekićevih igrača. Odigrao je svih osam utakmica u Europi, dok ga se u HNL-u štedjelo, pa je tu odradio samo tri, a posljednju još početkom rujna i derbija s Hajdukom.

- Zadnji put sam zaigrao 9. rujna, a od tada sam na prisilnom odmoru. Razlog su Ahilove tetive na obje noge, odnosno kronične upale, zbog čega sam dugo bio na terapijama. Proveo sam i dva puta po tri tjedna u Daruvarskim toplicama, a nakon toga bio sam pod paskom naših klupskih liječnika. Sada je stanje dobro i mogu normalno trenirati, ali opterećenje moram postupno dozirati. Povratak na teren? Teško je procijeniti, za sada sve ide prema planu, a ako ne bude nikakvih problema, nadam se da bih mogao biti spreman za mjesec dana.

Poznato je kako je svakom sportašu mnogo lakše vrijeme provoditi na terenu, bez obzira na važnost susreta, nego promatrati s tribine ili klupe. Iznimka nije ni Šorša koji je posljednja tri mjeseca mogao samo bodriti suigrače.

- Jako je loš osjećaj kada ne možeš biti dio momčadi, ne možeš pomoći, nego samo gledati sa strane i željeti im uspjeh. Teško je, ali navikneš se, takav je život profesionalnog sportaša, i gotovo svatko od nas prošao je nešto slično. Ne preostaje mi drugo osim dići glavu i nadati se najboljem.

Borba za “dvicu”

Igre i rezultati koje je momčad ostvarila u tu 31 utakmicu prvog dijela sezone kroz tri natjecanja (prvensto, Kup, Europska liga), prema mišljenju Šorše, zaslužuju visoku ocjenu.

- Trebamo biti zadovoljni, napravili smo veliki uspjeh u Europi, u prvenstvo smo trenutačno treći s dobrim izgledima za drugo mjesto, što bi bio sjajan uspjeh. Naravno da je moglo i bolje, no ja sam zadovoljan. Sada se moramo što bolje spremiti za nastavak prvenstva i pokušati osigurati kasniji početak nove sezone, odnosno jedno europsko kolo manje.

Natjecateljski dio sezone za bijelo-plave trajao je čak pet i pol mjeseci, s pripremama je to gotovo mjesec dana duže, te je jasno kako je u tom razdoblju moralo biti oscilacija. Nešto s čime se susreće gotovo svaki klub, a oni iz vrha i s pritiskom stalnog pobjeđivanja. Novitet je to i za bijelo-plave koji su u većem broju od te 31 utakmice bili u ulozi favorita.

- Definitivno je situacija oko toga bitno drugačija u odnosu na one godine kada smo se borili za ostanak. Sada smo mi ti koji stalno moramo napadati, dok se većina suparnika zatvori, brani s deset igrača, a onda je ipak teže pronaći put do gola. No, mislim da smo pokazali svoj kvalitet, iako stoji kako je u nekim utakmicama to moglo biti i bolje. Bilo je uspona i padova, nakupilo se tu i umora, i ozljeda, te je i to utjecalo na naša izdanja.

Nastavak prvenstva donijet će i veliku borbu s Hajdukom i Rijekom za drugo mjesto. Osječani su u prvom dijelu prvenstva pokazali kako se sada znaju nositi s pritiskom derbija u kojima su bez poraza (po tri pobjede i remija), a Šorša vjeruje kako u tom “troboju” mogu izići kao konačni pobjednici, posebice ako uspješno otvore drugi dio koji im donosi derbije s Dinamom i Rijekom u Gradskom vrtu.

- Bit će velika i teška borba između nas, Hajduka i Rijeke, ali mi moramo gledati samo sebe. Trebamo svaku utakmicu ući po pobjedu i ne opterećivati se što će konkurenti napraviti. Jesenas smo bili vrlo uspješni u derbijima, a uz malo sreće mogli smo i do slavlja na Maksimiru i Poljudu koja su nam izmaknula u sudačkim nadoknadama. No, najvažnije je da smo igrali dobro te da tako nastavimo i na proljeće. Start je uvijek važan, bilo bi sjajno dobiti odmah kod kuće i Dinamo i Rijeku, te se odmaknuti od pratnje, a istovremeno si osigurati lagodniju situaciju i manji pritisak za daljnje susrete - zaključio je Šorša između dva jučerašnja treninga.

Goran ROGULJIĆ
Samo jedna želja - zdravlje

Svatko si prilikom ulasku u novu godinu poželi nešto, a s obzirom na peripetije koje je imao jesenas potpuno je razumljivo što je sebi Šorša zaželio.

- Samo zdravlje. Znate kako se kaže, bolestan čovjek ima samo jednu želju, a zdrav sto. Želim ponovno igrati kao prije ozljede, bez bolova, sve ostalo doći će po sebi.

Bijelo-plavi danas u Veliku

Nogometaši Osijeka u srijedu putuju u Veliku, gdje će boraviti idućih tjedan dana. Trener Zoran Zekić na pripreme je poveo sve igrače koji su bili na prvoj prozivci. Bijelo-plavi će u Velikoj imati ritam od dva treninga dnevno, a odigrat će i tri međusobne utakmice, od kojih je prva na rasporedu već danas.

Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike