Sport
ZDRAVKO MAMIĆ “URBI ET ORBI”

Lagao sam, moj sin je imao veze s poslovima Dinama
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Dva sata trajalo je novo obraćanje javnosti Zdravka Mamića. Završilo je u njegovu stilu, vulgarnim ispadima pred novinarima, koji su očito postavili neko pitanje koje se Mamiću nije svidjelo.

- Koji ste ku... našli mene je... - upitao je Mamić novinare prije nego što je zaključio presicu.

Prije toga uglavnom je vrtio već gotovo istu priču, koju je počeo svojim rođenjem 1959. godine i dolaskom u Dinamo. Još jednom je istaknuo da je na njega otvoren lov kakav na ovim prostorima nije zapamćen.

- Zašto se ne procesuira pljačka u privatizaciji, nego se koristi cijeli sustav da se slomi jedan čovjek. Pustite me da živim i radim. Nemojte mi suditi kroz političke spletke, valjda imam pravo na pravično suđenje - kazao je Mamić, dodavši kako ima saznanja da se prijeti svim sucima koji rade na njegovu slučaju.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za bar 12,2 milijuna kuna neplaćenog poreza. Mamić je ustvrdio da u dosadašnjem tijeku suđenja u Osijeku nije izveden ni jedan dokaz koji bi ga teretio te da ga nije teretio ni jedan svjedok ni vještak.

- Od 2004. do danas Dinamo je napravio 217 ugovora o transferima igrača po istom modelu, a za samo 29 ugovora koje je napravio moj sin i njegovi prijatelji tužitelj smatra da su kazneno djelo. Oni sada vide da se stvari ne odvijaju u željenom smjeru pa krajem prosinca pokreću novu istragu, u kojoj tvrde da sam oštetio Dinamo podižući novac s Dinamovih računa u inozemstvu, te postupak protiv Modrića, njegove punice i Lovrena koje sumnjiče za lažno svjedočenje. Pitam vas tko je taj činovnik, tko je taj monstrum koji maltretira Modrića i Lovrena. Od Vlade, predsjednice i Sabora tražim da se prekine ta farsa - istaknuo je Mamić na konferenciji za novinare, koja je trajala dva sata.

Ponovio je da je od 2002. do 2007. Dinamu posudio oko 83 milijuna kuna, da je pod njegovim vodstvom Dinamo postao najjači klub u jugoistočnoj Europi, da je u klubu zaposleno 289 ljudi te da i čistačice imaju netoplaću od tisuću eura.

Mamić je nakon dvosatnog monologa prepustio riječ novinarima, a jedno od pitanja bilo je i: Zašto je deset godina lagao navijačima da njegov sin nije imao veze s poslovima Dinama? Slijedilo je priznanje:

- Potpisujem vaše riječi, lagao sam. Mogao sam samo reći da ne radi. Sinovi svih ostalih mogu raditi normalno, ali vlast je napravila sve da mi sin ne može raditi u Hrvatskoj. Radi u Švicarskoj i BiH i tamo plaća porez - rekao je Mamić. Hina/K.L.

Najčitanije iz rubrike