Novosti
PREDSJEDNICA RH U ANKARI:

Nadamo se jačanju investicija iz Turske
Objavljeno 9. siječnja, 2018.
Erdogan: Ovaj posjet dao je novi vjetar u leđa našim bilateralnim odnosima, ali i razvoju odnosa u regiji

Hrvatska je za Tursku jako važna država, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te dodao kako je njegovoj zemlji “interes da ona bude jaka i naši odnosi su na vrlo visokoj razini na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja”.

- Naši odnosi s Hrvatskom se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana za skladan razvoj političkih odnosa - rekao je Erdogan nakon susreta, za koji je najavljeno da će biti posvećen stanju u Bosni i Hercegovini te odnosima Europske unije i Turske.

Zajednički ciljevi

- S povezivanjem unutar Europe postoje zajednički ciljevi kojima svi težimo i oni se odnose na naše bilateralne odnose i reflektiraju se na gospodarske odnose. U trgovini, u razmjeni ulaganja, naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju za napretkom u tom smislu. U energetskom sektoru imamo uspješnu suradnju. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i podržavamo ih kao država na određeni način i smatramo da je to od zajedničke koristi. Imamo i suradnju u području obnovljivih izvora energije, a tu su potrebna i dodatna istraživanja - rekao je turski predsjednik.

Rekao je kako će “u ovom vrlo osjetljivom razdoblju” dvije države nastojati “težiti rješavanju svih izazova i problema koji su nam na putu”.

- Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom prostoru. Važno je promatrati razvoj događaja u BiH, pa smo u tom smislu usmjereni na napredak u području gospodarstva i razvoja društvenih odnosa u toj zemlji i tu je potreban sustav savjetovanja, koji ćemo razvijati u sljedećim mjesecima. Ministarstva će se naći na zajedničkoj platformi u tom smislu - rekao je Erdogan, koji susret s Kolindom Grabar-Kitarović smatra vrlo, vrlo plodnim, korisnim i uspješnim.

- On je dao novi vjetar u leđa našim zajedničkim odnosima, ali i razvoju ne samo bilateralnih nego i odnosa u regiji - zaključio je Erdogan.

Pomoć BiH

Hrvatska predsjednica također je istaknula kako dvije zemlje imaju izvrsne odnose, bez otvorenih pitanja, “ali ima prostora za dodatno poboljšanje, osobito u području gospodarstva, trgovine, investicija”.

- Posjet Erdogana Zagrebu osnažio je naše odnose. Radujem se našim sljedećim susretima, nadam se da će se trgovinska razmjena još ojačati. Rekli ste u Zagrebu da će se povećati na milijun eura - podsjetila je Erdogana hrvatska šefica države. Istaknula je povećan broj turskih turista, no smatra da su mogućnosti puno veće te je pozvala “turski narod da posjeti Hrvatsku”. Podsjetila je na odluku HGK da ove godine otvori ured u Istanbulu.

- Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i Turska nastave biti promotori procesa u BiH koji će tu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU. Obje zemlje podupiru akcijski plan za članstvo BiH u EU. Želim naglasiti važnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH i potrebu da se nastavi ustavna reforma, što će osigurati budućnost svih triju naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć na tom putu - rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je želju da prigodom sljedećeg posjeta Turskoj posjeti neki od izbjegličkih centara.

Odgovarajući na pitanja novinara oko izbornog zakona u BiH Erdogan je kazao da je trenutno stanje u BiH vezano uz Daytonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma i to je njihovo unutarnje pitanje.

Dijana PAVLOVIĆ

Bakir Izetbegović

bošnjački član BiH predsjedništva

Turska se nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH

Bošnjački član BiH predsjedništva Bakir Izetbegović dao je u utorak naznake kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, što je od njega navodno trebala zatražiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako bi se osigurala legitimna zastupljenost bosanskohercegovačkih Hrvata. “Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjet Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana u tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske”, rekao je Izetbegović za portal Faktor. Istaknuo je da se Turska nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH. Potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene izbornog zakona na način kako to očekuju bosanskohercegovački Hrvati, nego za presudu u predmetu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji se odnosi na provedbu prava nacionalnih manjina. H

Možda ste propustili...