Novosti
KLIMATSKI EKSTREMI

Toplo sve do ožujka
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Gostujući u emisiji HRT-a “U mreži Prvog” meteorologinja Nataša Strelec Mahović je na pitanje koliko je neuobičajeno ovako toplo vrijeme u Hrvatskoj u ovo doba godine odgovorila kako je svakako neuobičajeno. “Prošle godine u ovo vrijeme imali smo jedan hladan val, polarni zrak koji se spustio duboko u europsko kopno i danima se zadržavao. Ove godine imamo visinsko strujanje s Atlantika i situaciju da konstantno pritječe iznimno topao zrak. Kroz dugoročno razdoblje, sve do trećeg mjeseca, očekujemo iznadprosječno toplo vrijeme”, rekla je Strelec Mahović.

Klimatolog Branko Grisogono je na pitanje kako to da vremenski ekstremi postaju sve češći odgovorio kako je to sve zbog toplijeg sustava: “Što ste u zagrijanijem sustavu, to su odstupanja češća, u prosjeku intenzivnija i mogu dugo trajati. Prosjeci vam tada sve manje znače.”

- Činjenica je da je temperatura na području Hrvatske porasla u odnosu na nekakve klimatologije. S obzirom na iskustva prethodnih godina bojim se da ćemo i ovog ljeta imati situaciju s vrućim ljetom - najavila je meteorologinja Strelec Mahović. Na pitanje kakvo nas vrijeme očekuje u budućnosti kazala je: “Tridesetogodišnje projekcije pokazuju da će klime biti sve blaže i ljeta će biti sve toplija. (...) Oborinski režim isto će se poremetiti, tako da ćemo morati potražiti i neke nove kulture na nekim područjima koje ćemo uzgajati umjesto ovih dosadašnjih.” D.Pav.

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza