Novosti
NAKON RAZVODA

Više od 1500 djece godišnje žrtve su roditelja manipulatora
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Sudski postupci o pravima djece u razvodu ponekad traju i četiri godine

Svake godine 1500 djece nakon razvoda roditelja postanu žrtve manipulativnog ponašanja roditelja, kažu iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo (HURR). Pojašnjavaju da su najmlađi najčešće izloženi manipulativnom ponašanju majki, ali ne zato što su one sklonije takvom ponašanju, nego zato što u pravilu djeca s njima ostaju živjeti.

Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, kaže da se većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece slažu u tome da se manipulacija i otuđivanje djeteta od drugog roditelja može nazvati i zlostavljanjem djeteta. Procjenjuju da je svake godine više od 1500 nove djece uključeno u 30 posto konfliktnih razvoda za koje sustav nema rješenja, niti kako pomoći toj djeci, ali i kako pomoći roditelju koji je žrtva zlonamjernog bivšeg partnera.

Plan roditeljstva

- Problem je u tome što ni Obiteljski zakon iz 2015. godine, kao ni onaj iz 2003., nije riješio problem 30 posto brakorazvodnih postupaka u kojima sudjeluje godišnje oko 1500 djece. Novi zakon unio je lijepu novinu kao što je plan roditeljstva, a centri za socijalnu skrb hvale se da se 70 posto roditelja na taj način dogovorilo oko zajedničke skrbi za djecu. Tih 70 posto dogovorilo bi se i ranije u okviru postupaka mirenja, ali i dalje je pitanje što s konfliktnim razvodima u preostalih 30 posto? I dalje nisu riješeni ključni problemi s kojima se susreću roditelji i djeca - ističe Oliver Čanić. Kako dodaje, očekuju da se napokon pokrene javna rasprava o prijedlogu nacrta novog Obiteljskog zakona koji je povučen iz procedure prošle godine. “Tada je rečeno da će se pokrenuti javna rasprava, a koje još uvijek nema”, dodao je predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Iz te udruge navode i statističke podatke o razvodima u Hrvatskoj u dvije godine - 2015. ih je bilo 6010, a u 2016. godini čak 7036. Kao problem ističu sudske postupke koji odlučuju o pravima djece, navodeći da ponekad traju i četiri godine, a da nije ranije bilo privremene odluke o viđanju djeteta. Dodaju da su sve brojnije prijave očeva koji ne mogu viđati svoju djecu.

- Dugogodišnje guranje pod tepih ovoga problema imat će ozbiljne posljedice za naše društvo u cjelini. To već sada možemo vidjeti u raznim oblicima, od toga da je katastrofalna demografska slika, do raznih oblika nasilja, sklonosti raznim oblicima poroka, povećane potrošnje antidepresiva, niže radne sposobnosti u najproduktivnijoj dobi... Ovo je alarmantno stanje po pitanju prava djece i roditelja - ističu iz Udruge.

Vlasta Radaković, voditeljica Odjela za djecu, brak i obitelj u osječkom Centru za socijalnu skrb, kaže da je stanje na osječko području nedvojbeno bolje od kada je 2015. donesen Obiteljski zakon.

Interesi djeteta

- Unatrag dvije godine, od kada je na snazi Obiteljski zakon, parovi prije razvoda imaju mogućnost sačiniti plan zajedničke roditeljske skrbi nad djecom, roditelji su se većinom sporazumjeli i dogovorili da će djeca živjeti s majkom. U većini slučajeva dogovore se da bi izbjegli sudske postupke te mišljenja centra za socijalnu skrb, razgovora stručnih službi s djecom i slično - kaže Vlasta Radaković.

Kako dodaje, pri dogovoru roditelja koja imaju djecu starije dobi - 13, 14 ili 15 godina - tada postoji mogućnost da roditelji navedu u planu da će se dodatno dogovarati o skrbi za dijete poštujući interese i njegovu dob.

- U slučajevima kada se radi o manjoj djeci, preporučujemo roditeljima da se ipak dogovore. Od kada postoji plan zajedničke roditeljske skrbi nad djecom ipak je stanje na terenu mnogo bolje, jer roditelji bez ikakve prisile sjednu i dogovore se o interesu djece. Ipak su oni ti koji najbolje znaju što njihovoj djeci treba - dodaje Vlasta Radaković.

Ipak, uvijek postoji određeni postotak gdje roditelji manipuliraju djecom.

- Roditelji se manipulativno ponašaju u slučajevima gdje nisu do kraja riješeni partnerski odnosi. Ako se uzme u obzir da djeca najčešće ostaju s majkama, automatski se izvodi zaključak da su one te koje manipuliraju djecom, ali ima i očeva koji ne koriste moguće vrijeme s djetetom. Ako postoji roditelj koji ne ostvaruje svoju mogućnost održavanja osobnih odnosa s djecom, tada druga strana može ići prema sudu s prijedlogom da ga sud kazni. Smatram da bi ljudi trebali tu mogućnost više koristiti, jer ako nekoga kaznite novčano i kažete mu da postoji mogućnost do 60 dana zatvora, onda će zasigurno o svojim postupcima razmisliti - kazala je voditeljica Odjela za djecu, brak i obitelj osječkog Centra za socijalnu skrb.

Sandra LACIĆ
MANIPULATORE TREBA KAZNITI

Iz izvješća bivše pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za 2016. godinu vidljiv je problem manipulativnog ponašanja roditelja pri razvodu. Kako se u izvješću ističe, djelotvorniji odgovor sustava zaštite djeteta mogao bi se postići pravodobnom reakcijom u odnosu na manipulativnog roditelja u samom začetku takvog ponašanja. Ako se pokaže da roditelj nije dostupan savjetodavnom i/ili psihoterapijskom radu, niti je motiviran mijenjati svoje ponašanje, takvo bi ponašanje trebalo biti odgovarajuće sankcionirano. I u izvješću pravobraniteljice navedeni su podatci prema kojima u 2015. godini 1500 djece nije ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem, ili ga je ostvarivalo u opsegu manjem od onoga određenog sudskom odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim djeca stanuju. Uz to 638 djece bilo je izloženo manipulaciji od strane roditelja s kojim ne stanuje i to u vrijeme susreta i druženja s tim roditeljem.

MOŽE ODLUČIVATI, PA SE INATI

Pravobraniteljici za djecu obraćali su se i roditelji zbog problema na koje nailaze vezano uz ostvarivanje zajedničke roditeljske skrbi u situacijama narušenih roditeljskih odnosa. U njima nerijetko jedan roditelj neopravdano i neargumentirano proturječi drugome kako bi mu otežao svakodnevno funkcioniranje, pozivajući se na pravo sudjelovanja u donošenju odluka o djetetu. Tu je primjer gdje roditelj koji ne živi s djetetom ne da vrtiću da primi dijete, ili uopće ne želi da dijete ide u vrtić, pa roditelj koji se za dijete brine ima dodatnih problema kako zbrinuti dijete dok je na poslu. Slično je i kod izrade putovnice ili osobne iskaznice, jer drugi roditelj pretpostavlja da postoji mogućnost otmice djeteta i preseljenja u drugu državu. Pravobraniteljica je u svom izvješću dodala da se ovakvim pristupom roditeljski sukob nepotrebno produljuje, što u međuvremenu dovodi do apsurdnih situacija da dijete do okončanja sukoba ne pohađa školu, ne odlazi na ekskurzije i slično.

ISKUSTVO OSJEČKOG RODITELJA

Četrdesetogodišnjak s osječkog područja podijelio je s nama svoje iskustvo nakon razvoda braka. “U početku je sve bilo u redu. Viđao sam dijete tako da je pola vremena boravilo kod mene, a pola kod supruge. Problem je nastao kada su u postupak uključeni Centar za socijalnu skrb i sud. Naime, kad je do suda došla informacija da imamo konfliktan razvod, sud je donio privremenu mjeru da mogu viđati dijete dva dana u tri tjedna. Dok je moja žalba došla u postupak, supruga se odselila u drugi grad i više nisu bile iste okolnosti. Prvi put me je netko nešto pitao tek nakon godinu i pol dana od početka postupka, no tada više ništa nije imalo smisla. Bivša supruga i dijete već su bili daleko. Krajem prosinca prošle godine završio mi je postupak brakorazvodne parnice i novom sam presudom zadovoljan. Omogućeno mi je da vidim dijete svaki treći vikend pet dana, svaki peti vikend sedam dana, kao i 30 dana ljetnih praznika”, priča 40-godišnjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

ISTRAŽIVANJE

Industrijsko pivo vraća potrošače