Svijet
OBNOVA DIJALOGA DVIJU KOREJA

Sjeverna Koreja dolazi na ZOI?
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Vezani članci

PJONGJANG NAJAVIO

“Crveni telefon” između Koreja

Sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na ZOI u Južnoj Koreji, spremnoj u tu svrhu privremeno ukinuti sankcije Pjongjangu, obnova dijaloga i susreta obitelji te ponovna uspostava crvenog vojnog telefona dogovoreni su u utorak na prvom sastanku dviju zemalja nakon dvogodišnje stanke. Seul i Pjongjang odlučili su od srijede ponovno uspostaviti vojni crveni telefon, rekao je zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Chun Hae-sung. “Naša ekipa odlučila je ponovno početi koristiti se tim crvenim vojnim telefonom od srijede u 8 sati ujutro”, rekao je i dodao da je crveni telefon na zapadnom dijelu granice već u funkciji.

Južna Koreja priopćila je u utorak da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na Zimske olimpijske igre (ZOI) sljedećeg mjeseca u Pjongčangu.

Južna Koreja jednostrano je zabranila ulazak na svoj teritorij nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga. Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da Sjevernokorejci dođu na ZOI, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu-deok na redovitom brifingu.

Sjeverna Koreja rekla je da će poslati izaslanstvo visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.

“Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara”, izjavio je nakon završetka prvog dijela pregovora dviju Koreja Hae-sung Chun.H

Pomirljive poruke

Seul je pozvao na obnovu sastanka razdvojenih korejskih obitelji te na pregovore između Crvenog križa dviju zemalja, kao i na vojne razgovore kojih je svrha izbjeći “slučajne sukobe”. “Došli smo ovamo s mišlju da našoj braći, koja polažu velike nade u ovaj dijalog, darujemo neprocjenjive rezultate kao novogodišnji dar”, rekao je Son-gwon Ri te dodao: “Kaže se da putovanje udvoje traje duže nego ako čovjek putuje sam.” Ozračje se činilo opuštenijim nego što je to uobičajeno, a južnokorejski je predstavnik zatim dodao: “Narod žarko želi vidjeti da Sjever i Jug koračaju prema miru i pomirbi.”

Najčitanije iz rubrike