Svijet
PRAZNIK KOJI NITKO NE PRIZNAJE

Dan Republike Srpske uz slike Ratka Mladića
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Na proslavi su se okupili isluženi političari iz Srbije, sin Ratka Mladića, Emir Kusturica i opskurno srbijansko plemstvo

Iako je Ustavni sud BiH još 2015. utvrdio kako je 9. siječnja kao praznik Dan Republike Srpske neustavan, jer je diskriminirajući prema građanima tog entiteta koji nisu Srbi, u Banjaluci je predsjednik te države, nastale na srebreničkom genocidu, Milorad Dodik priredio veliku svečanost, na kojoj, doduše, nije sudjelovao nitko iz državnog vrha Srbije. Nije bilo ni predsjednika Aleksandra Vučića, ni premijerke Ane Brnabić, ni prvog dopredsjednika vlade Ivice Dačića. No na proslavi se pojavio sin osuđenika na doživotnu robiju zbog, između ostalog, genocida u Srebrenici, Ratka Mladića, te nekada cijenjeni redatelj Emir Kusturica, ali i Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, koji se i dalje ponosi titulom četničkog vojvode, kojim ga je imenovao osobno Vojislav Šešelj negdje u bosanskohercegovačkim brdima. Ondje su bili i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina te Anatolij Bibilov, vođa Južne Osetije, de facto nezavisne republike unutar granica Gruzije koju su priznale čak četiri države svijeta.

Portali u BiH donose fotografije na kojima se vidi nekoliko osoba kako nose fotografije i zastave s likom osuđenog ratnog zločinca Mladića na kojima ćirilicom piše “Vojska Republike Srpske”.

Podijelio odlikovanja

Dodik je Kusturici i još nekolicini zaslužnika uručio odličja “za doprinos razvoju i za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS”, a Nikoliću “za osobite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između Srbije i RS te afirmaciji RS i učvršćenje mira i međunarodne suradnje”.

Zahvaljujući na odličju, Kusturica je podsjetio kako Srbe, je l' te, proganjaju još od vremena Napoleona, već sedam stoljeća.

- Jedan čovjek kaže da oni koji znaju punu istinu najviše lažu. Ja ću se nadovezati na to i reći da velike sile u odnosu prema našem narodu već sedam stoljeća provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoelona. Od tada mi trpimo razjedinjavanje od naše slavenske braće – rekao je Kusturica.

U svečanom govoru Dodik je američkog diplomata Hyta Briana Yeeja, izglednog američkog veleposlanika u Sarajevu, koji najavljuje borbu protiv “korumpiranih balkanskih vođa”, nazvao šarlatanom, “koji je ovdje pokušao provoditi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu i tako su pokušali i s pričom o Daytonu 2”.

Nepostojeća država

Republika Srpska slavi 9. siječnja kao Dan RS jer je tog datuma 1992. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH”. Deklaracijom je predviđeno i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda BiH”, što je bio temelj za sustavno i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, a to će kulminirati u ljeto 1995. genocidom u Srebrenici, zločinom koji je počinila vojska Republike Srpske, nepostojeće države koja je upravo proslavila svoj dan.

Miroslav FLEGO
Nema šanse da RS postane neovisna

Daniel Serwer, s američkog Sveučilišta “Jonhs Hopkins”, objasnio je za Radio Slobodna Europa zbog čega Sjedinjene Države, glavni sponzor Daytonskog mirovnog sporazuma, nisu službeno reagirale na ponovno obilježavanje Dana Republike Srpske. “Ne možete zamisliti koliko se malo pažnje posvećuje BiH u Washingtonu u ovom trenutku. Washington bi bio zabrinut kad bi došlo do nekih konkretnih koraka oko pitanja prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Činjenica je da Republika Srpska neće biti nezavisna, nema mogućnosti da se to dogodi i ne može se napraviti scenarij koji vodi u tom smjeru i koji je uspješan”, izjavio je Serwer za RSE, ali se dotaknuo i Hrvatske. “Čini mi se da se Bosanci i Hercegovci moraju pobrinuti za svoje probleme mnogo više nego što su to činili u prošlosti i mnogo više nego što to čine sada. To nije uvijek čist put i bez prepreka, ali ako pogledate Sloveniju, Hrvatsku - one same donose odluke, uključujući i one loše”, izjavio je te se osvrnuo i na utjecaj Rusije. “Gospodin Dodik ima pravo na bilo koje prijateljstvo koje želi, ali je potpuno diskvalificirajuće za njega kao političara iz BiH da sugerira kako je budućnost BiH u smjeru Rusije, a ne u smjeru Europske unije. Mislim kako je nekorisno za Dodika da se udvara Moskvi - Moskva mu ne može ponuditi ništa ozbiljno osim punjenja njegova bankovnog računa”, rekao je.

Tomislav Nikolić

bivši predsjednik Srbije

Od srca vam želim samostalnost

“Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti”, rekao je Tomislav Nikolić u obraćanju medijima nakon što ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Nikolić je dodao kako će srpski političari provesti volju naroda, a to je da “Srbija i RS odlučuju zajednički o zajedničkoj sudbini”.

Možda ste propustili...

PREKO DRUŠTVENIH MREŽA POTICAO NA UBOJSTVO

Tražio snajperista za ubojstvo Dodika?!

INCIDENT NA PLOVNOM PUTU KOJIM SE PREVOZI 40 POSTO NAFTE

U Omanskom zaljevu napadnuti tankeri, sva je posada evakuirana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana