Regija
RASPISAN NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE

Otkad se traže programi, broj udruga upola manji
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

BELI MANASTIR - Do 4. veljače ove godine otvoren je natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti. U gradskom je proračunu predviđeno 450.000 kuna, ali samo za one udruge koje se u zadanom roku prijave na natječaj i ispune sve predviđene uvjete.

- Od ukupnog iznosa planiranog za financiranje rada udruga, 220.000 kuna namijenjeno je za kulturu, 200.000 kuna za socijalnu zaštitu, te 30.000 kuna za razvoj gospodarskih djelatnosti - kažu u Gradskoj upravi, naglašavajući kako je, za razliku od prošle godine, nešto povećan iznos namijenjen socijalnoj zaštiti (prijašnji je bio 165.000 kuna), a smanjen za područje kulture (ranije 250.000 kuna). Dodaju kako je najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu i/ili programu 1000 kuna, a najveći 90.000 kuna, osim za područje razvoja gospodarskih djelatnosti, gdje je najveći iznos 15.000 kuna.

Nakon završenog natječaja i posla koji odradi povjerenstvo vidjet će se hoće li (opet) biti smanjen broj udruga u jedinom baranjskom gradu. Ovakav model financiranja rada udruga iz gradskog proračuna, naime, sukladno zakonskim odredbama, provodi se već četvrtu godinu, a svake se godine broj udruga smanjuje. Od stotinjak udruga koje su do prije pet godina, makar na papiru, djelovale u Belom Manastiru, ostalo ih je 50-ak. Najčešći razlog bila je njihova neaktivnost i nepotpuna dokumentacija pa su razlozi zbog kojih im je odbijeno financiranje, smatraju mnogi, više nego opravdani. Prošle su godine na natječaj stigla 73 projekta ili programa iz pedesetak udruga, od čega povjerenstvo uopće nije razmatralo 16 programa (projekta) koje je poslalo šest udruga. Nominacije nisu razmatrane isključivo zato što je povjerenstvo utvrdilo da prijave ne zadovoljavaju formalne uvjete natječaja. Među njima je, podsjetimo, bila i ona Udruge Slama (organizatora Međunarodnog land art festivala Slama), koja, tvrdili su tadašnji gradski čelnici, nije pravilno predočila izvješće o utrošku sredstava, pa su dio novca morali vratiti. Budući da to nisu učinili, sukladno zakonu, nisu se mogli niti natjecati. Sve skupa u konačnici je rezultiralo premještanjem festivala iz Belog Manastira u Bilje.

Na natječaj se, kao i prošle godine, ne moraju javljati udruge iz područja sporta, te one humanitarne, odnosno udruge čiji je rad financiran prema drugoj osnovi. Odnosi se to, primjerice, na GD Crvenog križa, TZ Baranje, Vatrogasnu zajednicu, JPVP, HGSS i sportske udruge. Ivica Getto

Savjetovanje u petak

Radi detaljnijih pojašnjenja oko prijave, potrebnih uvjeta i tražene dokumentacije, organizirat će se i savjetovanje za zainteresirane udruge koje se žele prijaviti na natječaj. Savjetovanje će se održati u petak, 12. siječnja, u maloj gradskoj vijećnici, s početkom u 17 sati.

450

tisuća kuna predviđeno je u gradskom proračunu za rad udruga

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike