Regija
TKO PLAĆA INTERVENCIJE, PA BILE I BIZARNE?

Izvlačenje krave iz
bunara 9000 kuna!
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
To je samo trošak dva sata rada petnaestorice vatrogasaca i tri velika vozila

ĐAKOVO - Bila je to intervencija njihove vatrogasne karijere! Ili ti se nešto takvo nesvakidašnje tijekom gasiteljskog radnog vijeka dogodi ili ne, reprize nema!

Četiri postrojbe

Prije mjesec dana, podsjetimo, čak četiri vatrogasne postrojbe – JVP Našice, DVD Đakovo, te DVD-ovi iz Satnice Đakovačke i Levanjske Varoši, u Slobodnoj su Vlasti sa sretnim ishodom spasili, odnosno izvukli kravu iz bunara. Nestašna kravica još je k tome bila i steona, no bila je to olakotna okolnost, jer je trbuhom zapela za stjenku dvorišnog bunara. Bizarnost događaja na stranu, no bila je to zahtjevna intervencija od puna dva sata, s mnoštvom vatrogasaca, vozila, užadi... Na čiji trošak idu ovakve (tehničke) intervencije? Zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen kaže kako se ovaj slučaj tretira kao nužno spašavanje života te da se takve intervencije (vlasniku) ne naplaćuju.

– Jedino naplaćujemo nekakve usluge, primjerice, pozvani smo da svojom opremom vratimo kuburu na krov kuće i slično. No, u ovom slučaju, osim spašavanja životinje, tu je i činjenica da zato što smo je izvukli iz bunara krava koja bi u njemu uginula, zagadila bi vodu za ukućane te ugrozila njihovo zdravlje, ne bi bila za korištenje, a to se nije dogodilo. Zato se ova intervencija vodi kao spašavanje života - kaže Klemen. Vlasnik nestašne kravice nije niti svjestan da je tako izbjegao nemali trošak.

- Da je morao platiti, koštalo bi ga to i dvije krave - slikovito će načelnik varoške Općine Slavko Tidlačka, inače i sam vatrogasac. U slučaju naplate bile bi to, doznajemo, pozamašne cifre, a, kako dodaje Klemen, one su određene službenim cjenikom Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

- Jedan sat rada vatrogasca iznosi 90 kuna plus PDV, a jedan sat korištenja vozila, ovisno o njihovoj vrsti, iznosi 350 do 1000 kuna plus PDV. Svaki prijeđeni kilometar velikim vozilom je 15, a malim pet kuna, dakako plus PDV. I korištenje uređaja poput agregata i sl., plaća se posebno. Naplaćuju se uređaji koji 'idu' na nekakav pogon - pojašnjava Klemen.

Iz redovnih sredstava

Uz pretpostavku da je na ovoj, kako ističu gasitelji, vrlo zahtjevnoj tehničkoj intervenciji bilo angažirano 15 vatrogasaca, tri velika i dva mala vozila, da su Đakovčani do Slobodne Vlasti u oba smjera morali prijeći oko 50, Našičani oko 60, Varošani četiri, a Satničani nešto više od 55 km, i to sve puta dva sata, koliko je intervencija trajala, ispada da je samo dvosatni rad 15 vatrogasaca trošak od 2700 kuna bez PDV-a. U dva smjera prijeđeno je ukupno 170 kilometara, no obračun ovisi i o tome je li u pitanju veliko ili malo vozilo. Našičani su, kaže Klemen, stigli u Slobodnu Vlast s jednim velikim i jednim malim, Đakovčani i Varošani s velikim, a Satničani s malim vozilom. Samo trošak angažmana tri velika vozila za dva sata rada je 6000 kn bez PDV-a... Tu nije uračunat trošak prijeđenih kilometara, pa se ta cifra i dalje penje.

No, zaustavimo li se samo na izrečenom, ispada da je samo trošak dvosatnog rada 15 vatrogasaca i tri velika vatrogasna vozila gotovo 9000 kuna. Na upit, ako vlasnik ne pokriva troškove ovakve intervencije, kojim novcem se ona onda pokriva, zapovjednik DVD-a Đakovo kaže – iz redovnih sredstava vatrogasaca.

– Imamo određena sredstva koja su na raspolaganju u našem proračunu - kaže Klemen. Stoga nemarnim vlasnicima životinja koje zalutaju u bunar i izazovu ovako zahtjevne intervencije, ali i građanima uopće, skrećemo pozornost na činjenicu da se financijsko pokrivanje ovakvih intervencija i izlazaka vitalnih službi kao što su vatrogasci ne događa samo od sebe, nego da to ipak netko plaća - proračunskim sredstvima.

Suzana ŽIPAN
Cijena steone krave 9000 do 11.000 kn

Satničkog stočara Antuna Lasla pitali smo kako se kreću cijene steonih krava, i to u trenutku kada i on traži kupce za svoju stoku. Kaže, trenutačno im je prosječna cijena od 9000 do 11.000 kuna. ”Tako ispada da je vlasniku iz Slobodne Vlasti, počevši samo od troška rada 15 vatrogasaca i vozila od gotovo 9000 kn, ušteđena vrijednost jedne krave”, kaže što u šali, što u zbilji Ivan Klemen.

Druga krava upala u stajnjak

Samo koji dan nakon spašavanja steone krave iz bunara koji je uz sam ulaz u kuću i u ravnini je s tlom, i druga je krava iz istoga dvorišta doživjela je nezgodu – upala je u dubok stajnjak. No, za njeno izvlačenje vitalne službe poput vatrogasaca nisu bile pozvane na intervenciju. Inače, vatrogasci su kravu spasili tako da se jedan od njih spustio u bunar, užetom povezao životinju, nakon čega su bunar punili vodom, a nju su povlačili prema gore. Kada je bunar napunjen vodom do kraja, i ona je dovučena do gore povezana, te kranom izvučena na tlo. Krava je stražnjom nogom ugazila u bunar i “na rikverc” pala u nj. Da je pala na glavu – utopila bi se. Ovako se sve dobro završilo – i za kravu i njen plod, ali financijski i za vlasnika.

Vlasnika krave intervencija nije koštala ništa, jer je posrijedi spašavanje života, a to se ne naplaćuje

sat rada

90 kuna plus PDV po vatrogascu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike