Regija
AGENCIJA ZA RAZVOJ

Hrast u deset godina izradio 120 projekata
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
U Vukovarsko - srijemsku županiju do sada povukli 277 milijuna kuna iz raznih fondova

VINKOVCI - Agenciju za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. osnovala je Županija u rujnu 2007. kako bi pružala potporu održivom društveno-gospodarskom razvoju. Strateško planiranje i regionalni razvoj, promocija i privlačenje ulaganja, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, razvoj ljudskih potencijala i tržišta rada, te ruralnog prostora i poljoprivrede, područja su djelovanja ove agencije koja je proglašena najuspješnjom županijskom razvojnom Agencijom.

70 posto nepovratno

- Od 2007. do danas Agencija je sudjelovala u pripremi i provedbi više od 120 projekata vrijednosti više od 277 milijuna kuna, od čega 70 posto ovog iznosa čine nepovratna sredstva. U prošloj godini sudjelovali smo u pripremi 23 projekta vrijednosti 129 milijuna kuna, od čega 92,61 posto su nepovratna sredstva, odnosno 119,7 milijuna kuna. U tom vremenu Županija je izdvojila oko 1,8 milijuna kuna proračunskih sredstava za rad Agencije, što znači da svaka uložena kuna u Agenciju donosi 67,99 kuna nepovratnih sredstava – kaže Ilija Cota, direktor Hrasta, dodajući kako Agenciju čini tim stručnih ljudi,a trenutačno zapošljavaju 18 osoba.

Marija Dević, mag. oec, savjetnica za regionalni razvoj i strateško planiranje, podsjeća kako je Zakonom o regionalnom razvoju Agencija dobila ulogu regionalnog koordinatora, a obuhvaća poslove od općeg gospodarskog interesa za područje županije, koordiniranje i poticanje aktivnosti jedinica lokalne samouprave vezane uz regionalni razvoj, te sudjelovanje u pripremi i provedbi razvojnih projekata od strateškog značaja.

Pomoć tvrtkama

- Kao regionalnom koordinatoru i produženoj ruci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, provođenje politike regionalnog razvoja i koordinacija razvojnih aktivnosti okosnice su djelovanja, što će se nastaviti i ubuduće. Osnivanjem javne ustanove Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, pravnog slijednika Hrasta, slijedi novo razdoblje, u kojemu ćemo pridonositi poboljšanju uvjeta za održivi razvoj, povećanje konkurentnosti i postizanje zadovoljavajuće razine kvalitete života, a agencija je dalje na raspolaganju za suradnju svim stanovnicima – kaže Marija Dević. Niz je projekata što ih je izradio Hrast, novčano su pomogli tvrtkama, OPG-ovima i ustanovama da unaprijede proizvodnju, moderniziraju pogone, obnove opremu...

- Izradili smo projekt Unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga dnevnih bolnica koji je vinkovačkoj bolnici donio 16,5 milijuna kuna. Tu je i projekt transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. Made in Danube vrijedan dva milijuna eura, sudjelovali smo u izradi projekta Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja E-business vrijedan 1,5 milijuna eura, s Općinom Jarmina i Zavodom za zapošljavanje izradili smo projekt www.jam od 155.000 eura, OPG-u Branko Kostić osigurali smo projektom 572 .000 eura za nabavu mehanizacije. Općini Privlaka povukli smo više od milijun kuna za prometnice, 215.000 eura za projekt Prvi korak za sretno djetinjstvo, čiji je nositelj bio Centar za rehabilitaciju Mala Terezija, Općini Nuštar 230.000 eura za projekt Het-net mreža, Općini Nijemci u projektu s Tuzlom gotovo pola milijuna eura, Općini Drenovci gotovo 400.000 eura i niz projekata koje smo izradili zadnjih deset godina – zaključuje Ilija Cota.

Miroslav FLEGO
DOBILI GODIŠNJU NAGRADU

Cota dodaje kako je Hrast najbolje ocijenjena županijska razvojna Agencija za provedbu nacionalnog projekta HAMAG BICRO-a Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija. U povodu deset godina postojanja na prijedlog Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Vukovar, dobili su godišnju županijsku nagradu za doprinos razvitku gospodarstva i društveno-socijalnom razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike