Regija
STADION IZ HORORA

Belomanastirski “travnjak” uništen, prekopale ga krtice
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Sportski djelatnici upozoravaju kako se proljetni dio nogometnog prvenstva na tom stadionu ne bi smio igrati

BELI MANASTIR - Ruševne tribine sagrađene 50-ih godina prošloga stoljeća, travnjak koji se od brojnih krtičnjaka gotovo i ne vidi, derutne svlačionice i (nazovi) ugostiteljski objekt, samo su dio tužne priče o nekadašnjem središtu belomanastirskog sporta. Nogometna sezona, doduše, još nije počela, ali se neumoljivo bliži njezin početak.

Seoba u Šećeranu

- Proljetni dio prvenstva počinje prvoga vikenda u ožujku, a završava u svibnju - kaže Zlatko Novak, tajnik Nogometnog središta Beli Manastir, naglašavajući kako je rani završetak sezone uvjetovan Svjetskim nogometnim prvenstvom u Rusiji.

No prve aktivnosti belomanastirskih nogometnih klubova planirane su već za idući tjedan. Kako ističe Mario Kedmenec, tajnik županijskog prvoligaša Baranja-Belja, prozivka seniora trebala bi biti 14. siječnja, a nakon nje prvi treninzi uoči proljetnog dijela prvenstva. Ubrzo nakon toga na “travnjak” bi trebale izići i mlađe kategorije…

- Mislim da proljetni dio prvenstva na Gradskom stadionu u Belom Manastiru ne možemo igrati - odgovara Kedmenec na naš upit, napominjući kako stadion koristi približno 130 članova Baranja-Belja, kao i igrači gradskog rivala, NK Šparte, što znači da je riječ o 200-tinjak sportaša, većinom mladih. Prema njegovu mišljenju, jedino moguće rješenje privremena je seoba u prigradsko naselje Šećerana i na tamošnji stadion, također u vlasništvu Grada. No i šećeranski stadion potrebno je obnoviti bar djelomice, kako bi postao privremeni dom belomanastirskih nogometaša. Svjesni su toga i u gradskoj upravi.

- Sigurno je da ćemo klubove privremeno preseliti u Šećeranu, ali ne mogu reći hoće li to biti ove ili iduće polusezone - kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako sve ovisi o projektu rušenja belomanastirskog Gradskog stadiona. Naručen je, dodaje, u prosincu prošle godine i sastavni je dio procesa gradnje novoga stadiona, od čega u Gradu ne odustaju.

Obnova kasni

- U proračunu su osigurana sredstva za djelomičnu obnovu stadiona u Šećerani. Ovih dana sastat ću se s predstavnicima Baranja-Belja, Šparte i Zajednice sportskih udruga grada Belog Manastira kako bismo dogovorili sve pojedinosti oko privremenog preseljenja - tvrdi Rob.

Oni bliski sportskim događanjima pesimisti su, najblaže rečeno, glede preseljenja do početka proljetnog dijela prvenstva. Tvrde kako je, ako je već tako planirano, obnova stadiona u Šećerani već trebala početi. To više, dodaju, što je vrijeme bilo idealno za radove, te što će vrlo brzo početi kiše i snijeg. Složni su kako se utakmice na Gradskom stadionu više ne bi smjele odigravati, kako zbog stanja travnjaka, tako i zbog stanja cjelokupnog objekta.

Izvjesno je da Belomanastirci ni ove godine neće nogometne utakmice gledati na novom stadionu, a to će moći, ali samo u slučaju da sve prođe bez problema, krajem iduće godine. Utjeha je da u gradskoj upravi nisu odustali od gradnje novog, doduše uz nešto izmijenjeni projekt (uz blagoslov Hrvatskog nogometnog saveza), ali ona, bar za sada, nije prioritet. Nesumnjivo je kako su na sve utjecali i vlasnički odnosi…

Ivica GETTO
POVIJEST POKUŠAJA

Da je stadion ruglo, utvrđeno je prije više od deset godina, od kada i traje priča o gradnji novog. Realizacija je bila na pomolu prije devet godina, kada je projekt stopirao tada gradonačelnik Ivan Doboš, tvrdeći kako istovremeno ne može početi dvije velike investicije budući da je središnji trg već raskopan. Od tada donedavno stadion je ostao nepromijenjen, sve dok nije stigla vijest kako je Beli Manastir uvršten u Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, te ga idućih godina sljeduje 20-ak milijuna eura za dobre projekte. Jedan od njih je novi stadion. Projekt je postojao, ali je raskinut ugovor s izrađivačem dokumentacije, a Grad se javio na novi natječaj i počeo postupak novog projekta. Tribine su trebale biti kapaciteta 700 osoba, 560 sjedalica bilo bi natkriveno, a planiran je i niz drugih sadržaja.

200

sportaša koristi gradski stadion u Belom Manastiru, i to većinom mladih

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike