Osijek
NAKON RASKIDANJA PRIJEVOZNIČKE TARIFNE UNIJE

I Ernestinovčani žele da
ih GPP vozi do Osijeka
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Mještani općine Ernestinovo i općinska uprava nisu zadovoljni povezanošću s ostalim mjestima, pa je Općina izvijestila mještane što poduzima u tom pogledu. Načelnica Marijana Junušić navodi kako su svjesni velikih problema sumještana kojima je javni prijevoz jedino sredstvo za odlazak na posao ili u škole i fakultete.

- Po saznanju da je Panturist raskinuo tarifnu uniju s GPP-om i nakon što su ukinuli veliki broj linija, te sve linije u nedjelju, kontaktirali smo ih, no bez velikih uspjeha. Danima smo ih zvali, no nisu se htjeli niti javiti na telefon. S načelnicima općine Vuka i Vladislavci inicirali smo dva sastanka prošle godine u rujnu s GPP-om te razgovarali o vraćanju njihova prijevoza u naše općine. GPP nam je obrazložio da trenutačno nema dovoljno autobusa, da će nove nabaviti 2018. godine te sredinom godine vidjeti imaju li dovoljno autobusa za ponovno uvođenje linije u našu općinu - navode u općinskoj upravi.

Da bi GPP dobio ponovno pravo prijevoza na njihovu području, morali bi, nastavljaju pojašnjavati u Općini, tražiti izvanredno usklađivanje linija te ako se ostali prijevoznici žale, njihov zahtjev bi s velikom vjerojatnošću bio odbijen.

Također, GPP je napravio kalkulaciju isplativosti ponovnog uvođenja linija te prema njihovu izračunu svaka općina bi morali pokrivati gubitak, odnosno subvencionirati prijevoz s otprilike 220.000 kuna godišnje. Tom iznosu treba dodati i iznos za sufinanciranje karata učenicima i studentima, što bi bilo doista golemo opterećenje za općinski proračun.

- Nadalje, Panturist je zakupio linije u našoj općini te ni jedan drugi prijevoznik nema pravo obavljati prijevoz na našem području. Nažalost, zakon im dopušta da linije ukinu i izbrišu iz voznog reda. Budući da velik broj općina na području naše županije ima isti problem, inicirali smo sastanak sa županom Osječko-baranjske županije i zatražili pomoć u rješavanju problema. Problem je vrlo opsežan i velik te samostalno ne možemo mnogo učiniti, nažalost ni dovoljno brzo. U zajedničkoj suradnji sa Županijom radimo na rješavanju problema i pronalaženju rješenja od samog početka. Nadamo se da ćemo što prije imati informacije i pronaći rješenje te uspostaviti javni prijevoz kakav naši mještani i zaslužuju - poručuju iz Općine Ernestinovo. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana