Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Snažno trgovanje dionicama Zabe na početku ove godine
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Kroz blok promet vlasnika je promijenilo 475.449 vrijednosnica Zagrebačke banke - ZABA, što čini 0,2 posto vlasničke strukture

Prvoga radnog tjedna u 2018. godini na Zagrebačkoj su burzi povećane cijene dionica. Snažno se trgovalo dionicama Zagrebačke banke koje su fond menadžeri razmjenjivali kroz blok promete u srijedu, četvrtak i petak. U skraćenom radnom tjednu zbog Nove godine ukupni redovni promet iznosio je 56,7 milijuna kuna i u cijelosti je ostvaren u trgovini dionicama. Prvog radnog dana u ovoj godini, u utorak, ulagači na domaćem tržištu su bili oprezni što je dovelo do pada cijena dionica, pri čemu je indeks Crobex smanjen za 0,2 posto na 1839 bodova. Srijeda je donijela preokret na tržištu i rast dionica koji je potrajao do kraja tjedna. Indeks Crobex u srijedu je povećan na 1840 bodova (rast za 0,1 posto), te u četvrtak na 1844 boda.

Istakli se brodari

Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1849 bodova. To je za sedam bodova ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex devet vrijednosnica zabilježilo je rast i devet pad cijene, dok se Kraš zadržao na početnih 460,00 kn. Navedeni podatak o broju vrijednosnica koje su zabilježile tjedni rast i tjedni pad pokazuju kako se domaće tržište kapitala na početku godine kreće bočno (sideways) i traži signale koji bi mogli odrediti smjer u idućem srednjoročnom razdoblju. Na strani tjednih dobitnika istaknule su se dionice brodarskih prijevoznika. Cijena dionica Uljanik plovidbe povećana je za 8,7 posto na 155,50 kn, a Atlanske plovidbe na 684,00 kn (tjedni rast za 7,1 posto). Značajnije povećanje cijene bilježe i dionice Luka Ploče (rast za 4,0 posto), te Arena Hospitality Group (rast za 2,7 posto) i Podravka (rast za 2,2 posto). Među tjednim gubitnicima našle su se dionice Instituta za građevinarstvo Hrvatske-IGH (pad za 6,9 posto), te Dalekovod (5,3 posto), Đuro Đaković Grupa (pad za 4,9 posto), Zagrebačka burza (pad za 3,5 posto) i redovna dionica Adris grupe (pad za 3,2 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je pet dionica. To su: Zagrebačka banka-ZABA (30,7 milijuna kuna), Ledo (4,2 milijuna kuna), HT (2,8 milijuna kuna) i Atlanska plovidba (2,1 milijuna kuna). Fond menadžeri su bili posebno aktivni u kupoprodaji dionica Zagrebačke banke kojom se ostvarilo 30,7 milijuna kuna tjednog prometa, od čega je kroz blok transakcije u tri trgovinska dana protrgovano 27,5 milijuna kuna. Kroz blok promet vlasnika je promijenilo 475.449 vrijednosnica Zagrebačke banke-ZABA, što čini 0,2 posto vlasničke strukture, po prosječnoj cijeni 58,00 kn.

Skromno trgovanje

Kupac 358.082 redovne dionice Zagrebačke banke-ZABA je Privredna banka Zagreb koja je kupovala vrijednosnice za američki T.Rowe Price Funds SICAV-Global Technology Equity Fund. Dio vrijednosnica Zagrebačke banke kupio je trezorski račun banke. Uprava Zagrebačke banke 22. prosinca obavijestila je investicijsku javnost kako namjerava do 31. siječnja otkupiti na tržištu 261.070 vlastitih dionica po maksimalnoj cijeni do 58,05 kn za isplatu nagrada zaposlenicima banke. Dionice iz sastava koncerna Agrokor, posebice Ledo i Jamnica, spekulanti i dalje kupuju. U četiri trgovinska dana dionicama Ledo ostvarilo se 4,2 milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 11.807 vrijednosnica prema prosječnoj cijeni od 362,81 kn. Dionicama Jamnica ostvarilo se 2,7 milijuna kuna tjednog prometa, a vlasnika je promijenilo 468 vrijednosnica prema prosječnoj cijeni od 5795,36 kn.

Skromno se trgovalo dionicama HT. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 165,00 kn. To je za 0,65 kn ili 0,2 posto manje nego na početku godine. Dionicama Atlantska plovidba trgovalo se ujednačno na razini od oko 0,5 milijuna kuna po trgovinskom danu uz stalni rast cijene. Igor Bilbija prodavao je vrijednosnice Valamar Riviera Poreč i prikupljena sredstva usmjeravao u stjecanje dionica Atlantska plovidba. Cijena dionice Atlantska plovidba dostigla je u petak 684,00 kn ostvarivši tjedni rast za 7,1 posto. U istom razdoblju indeks BDI (Baltic Dry Index,) koji prati cijene vozarina brodskog prijevoza na svjetskom tržištu, spušten je na tjednoj razini za 1,8 posto na 1.341 bod. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, na Zagrebačkoj burzi povećala se u petak na 111,81 indeksnih bodova (rast za 0,83 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA NA POČETKU POSLOVNE GODINE TRAŽI SMJER KRETANJA I POKAZUJE BLAGI OPTIMIZAM. U SVAKOM SLUČAJU BUDITE OPREZNI