Ekonomija
PET GODINA “FARMEROVOG” SJEMENA NA HRVATSKIM NJIVAMA

Sjetva nedorađenog sjemena širi zaraze
Objavljeno 10. siječnja, 2018.
Nedorađenim sjemenom u tlo se može unijeti i sjeme korova, kazala je Međimurec

Hrvatske oranice nakon petogodišnje sjetve “farmerovog” sjemena - bio je naslov predavanja što ga je održala mr. sc. Tatjana Međimurec iz Savjetodavne službe na 10. Međunarodnom kongresu oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva održanom u Svetom Martinu na Muri. Međimurec je tom prilikom istaknula kako joj je prvenstvena namjera ovom prezentacijom upozoriti proizvođače, stručnjake i znanstvenike na posljedice koje je donjela jedna “nesretna” odluka. Naime, od listopada 2011. godine u Hrvatskoj je, sukladno EU propisima, a prema Zakonu o dopunama Zakona o zaštiti biljnih sorti (NN 124/11) na gospodarstvima dopušteno sijati tzv. farmersko sjeme, a donesen je i Pravilnik o uvjetima za korištenje požetog materijala zaštićene sorte na vlastitom poljoprivrednom imanju i kriterijima za utvrđivanje malih poljoprivrednih proizvođača (NN 145/11).

Što se smije?

Pri tome treba znati da su mali poljoprivredni proizvođači oni čija ukupna proizvodna površina nije veća od 3 ha za poljoprivredne vrste krmnog bilja, žitarica, krumpira, uljanog i predivog bilja i ne plaćaju naknadu za korištenje požetog materijala zaštićene sorte proizvedene na vlastitom imanju u svrhu reprodukcije na vlastitom imanju. Također, zakonska legislativa određuje da poljoprivredni proizvođači smiju koristiti požeti materijal određenih vrsta koje proizvode na vlastitom poljoprivrednom imanju u svrhu reprodukcije na vlastitom imanju, ali ga ne smiju stavljati na tržište. Tatjana Međimurec navela je koje je poljoprivredne vrste, uz izuzeće hibridnih i sintetskih sorti, dopušteno umnažati na vlastitom imanju. Od krmnog bilja to je slanutak, lucerna, žuta lupina, vrtni grašak, aleksandrijska i perzijska djetelina, bob te grahorica, a od žitarica to su zob, ječam, riža, kanarska trava, raž, tritikale, pšenica (Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.) i Triticum durum Desf. te pravi pir. Dopušteno je umnažati na vlastitom imanju i krumpir, a od uljarica i predivog bilja uljanu repicu, bijelu repu te uljni lan uz izuzetak predivog lana. Tatjana Međimurec iskoristila je priliku te je ponovno pojasnila koja je razlika između “farmerovog” sjemena i tavanuše - termina koji se često, nepravilno, smatraju sinonimima. “Farmerovo” sjeme, dakle, nije tavanuša. Nedorađeno sjeme je nepoznate čistoće i može sadržavati sjeme drugih vrsta. Također, nepoznata mu je zdravstvena ispravnost te se u tlo nedorađenim sjemenom može unijeti sjeme neželjenih vrsta poljoprivrednih i/ili korovnih vrsta te uzročnici bolesti. Međimurec je svoje predavanje ilustrirala nizom fotografija zaraženih usjeva koje je snimila tijekom svog savjetodavnog rada u Koprivničko-križevačkoj županiji, pri čemu je evidentna zaraza usjeva, a zabilježeno je više od 100 biljaka kukolja na četvornom metru.

Tatjana Međimurec naglasila je kako je obveza za sve, pa i za male proizvođače, poštovati naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje smrdljive snijeti – Tilletia spp. (NN 80/13). Za sjetvu biljaka domaćina smrdljive snijeti obvezna je uporaba certificiranog sjemena te je posjednik bilja obvezan najmanje godinu dana čuvati deklaracije s ambalaže svakog originalnog pakiranja sjemena. Sjetva vlastitog sjemena biljaka domaćina dopuštena je iznimno uz uvjet da je u laboratoriju ovlaštenom za ispitivanje sjemena proveden test na prisutnost spora Tilletia spp. i da je rezultat testa negativan, rekla je Međimurec i dodala kako je potvrdu o obavljenom laboratorijskom testiranju na prisutnost spora Tilletia spp. obvezno čuvati najmanje godinu dana od dana njezina izdavanja. Međimurec je pri tome navela i cijene kontrola po uzorku (240,00 kn (samo Tilletia spp.); 300,00 kn (zdravstvena ispravnost ukupno); 150,00 kn čistoća i 150,00 kn klijavost) – primjer iz ovlaštenog laboratorija u Koprivničko-križevačkoj županiji; jer to najbolje pokazuje koliki je mali trošak kontrole u odnosu na štetu koju može prouzročiti sjetva zaraženog sjemena.

Edukacija seljaka

Tatjana Međimurec osvrnula se i na ulogu Savjetodavne službe u promoviranju upotrebe certificiranog sjemena kroz edukaciju i informiranje poljoprivrednih proizvođača te je podsjetila kako su osim radionica i predavanja djelatnici Savjetodavne službe pripremili i letak o suzbijanju smrdljive snjeti te brošuru s pravilnom agrotehnikom uzgoja pšenice. Tu se navodi kako je optimalan rok za sjetvu pšenice od 10. do 25.10., a za sjetvu obavezno treba koristiti deklarirano sjeme. Naime, sjetva kvalitetnog i deklariranog sjemena garancija je uspješne proizvodnje, a urod je i do 20 posto viši u odnosu na sjetvu s nedeklariranim sjemenom. Tatjana Međimurec na kraju predavanja rekla je kako je cilj ovoga rada potaknuti agronomsku struku na donošenje prijedloga mjera za smanjenje udjela nedeklariranog sjemena u proizvodnji. Mjere bi uključivale stalnu edukaciju i informiranje poljoprivrednih proizvođača o manama sjetve sjemena nepoznatog podrijetla, zdravstvene ispravnosti, čistoće i klijavosti koju bi provodila Savjetodavna služba te kontrolu potvrda o ispitivanju zdravstvene ispravnosti kod ovlaštenog laboratorija.

Roberta SORIĆ
Cijene kontrola

240 kn

po uzorku samo na Tilletia spp.

300 kn

po uzorku na zdravstvenu ispravnost

150 kn

po uzorku na čistoća i 150 po uzorku na klijavost

Najčitanije iz rubrike