Kultura
ISTAKNUTA MEKSIČKA UMJETNICA U FRANCUSKOM PAVILJONU

Margolles kroz suptilne geste daje glas nasilno ušutkanim žrtvama
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

ZAGREB - Kultura promjene Studentskoga centra nastavlja likovni program izložbom Sutura istaknute meksičke umjetnice Terese Margolles 18. siječnja u Francuskom paviljonu, koja će se moći pogledati do 24. veljače.

Rad Terese Margolles međunarodno je prepoznat i priznat te izlagan u svim važnijim institucijama i na manifestacijama poput Venecijanskog bijenala, Manifeste, Guggenheima, MUAC-a, itd. Ovo je njezino prvo samostalno izlaganje u istočnoj Europi.

Na zagrebačkoj izložbi ispunjava Francuski paviljon balončićima u varijaciji instalacije Zrak, svog najpoznatijeg djela te predstavlja dvije nove produkcije nastale u korelaciji s lokalnom scenom, uzimajući u obzir lokalne specifičnosti. Jedna od njih nastala je u suradnji s članovima zagrebačke LGBT zajednice, koji su ujedinili platna koja su skupila ostatke brutalnosti nedavnih ubojstava triju transrodnih prostitutki u Ciudad Juarezu, inače protagonistkinja autoričinih ranijih radova. Ta akcija žalovanja, u kojoj oni posuđuju svoje vrijeme i tijela kako bi se odrekli zločina u kontekstu ekstremnog nasilja u Meksiku, istodobno otvara emocionalan registar koji će manifestirati politički i ideološki okvir okoliša, u kojem njihova tijela postaju podložna nasilnim djelovanjima. U drugom radu Štoviše, trava raste, fotografskom diptihu i videu koji je nastao u rujnu 2017., umjetnica dokumentira akciju uklanjanja bilja koje je prekrivalo stare tračnice vlaka u dvorištu Studentskog centra. Tim činom Margolles vraća u prvobitno stanje rijetko spominjanu epizodu povijesti SC-a iz vremena 2. svj. rata.

Margolles stvara snažna umjetnička djela koja problematiziraju socijalne i ekonomske norme društva, koje smrt - nasilnu, onu drugih i drugačijih – prihvaća kao normalnost. Njezin izričaj prvenstveno je hrabar, ona propituje, ali i krši društvene i umjetničke konvencije. Kroz svoj dugogodišnji rad razvila je jedinstven umjetnički jezik kako bi kroz suptilne geste dala glas nasilno ušutkanim žrtvama - ističe se u najavi.

Kustosice su Karla Pudar i Alejandra Labastida u suradnji s Martom Kiš, kustosicom Francuskog paviljona. N.Vek.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike