Novosti
MUP ODGOVARA NA OPTUŽBE:

Tehnički pregledi bez poskupljenja
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

Vezani članci

STANICE ZA TEHNIČKI PREGLED

Brža i jednostavnija registracija vozila

Ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je priopćilo da je djelatnost Centra za vozila Hrvatske uređena u skladu s Ustavom i pravilima koja reguliraju tržište te da tehnički pregledi nisu poskupjeli. Naime, Iz Mosta nezavisnih lista u nedjelju su priopćili kako su i prije skretali pozornost javnosti i nadležnih tijela na “poslovanje” Centra za vozila koji je, kako ističu, svoj monopolistički položaj proširio novim ovlastima zahvaljujući odluci ministra Davora Božinovića. U Mostu ocjenjuju da je “netransparentno i u najmanju ruku sumnjivo” toj privatnoj tvrtki s javnim ovlastima dodijeliti poslove vezane uz registraciju vozila i prijenos vlasništva.

Nakon tvrdnji da je Centru za vozila proširen “monopolistički položaj”, u MUP-u ističu da je tehnički pregled i registracija vozila djelatnost koju je zakonodavac, zbog sigurnosti prometa na cestama, uveo kao zakonsku obvezu te se smatra djelatnošću od općeg interesa, a postojeći sustav tehničkih pregleda i registracije uveden je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz 1992. i ustrojen po uzoru na njemački sustav koji je prihvaćen i kao europski model. “Napominjemo da se i do sada u više navrata dovodilo u pitanje zakonitost odredbi kojima je MUP prenio javnu ovlast za obavljanje poslova tehničkih pregleda na Centar za vozila i HAK. Dosadašnji postupci koji su u povodu toga pokretani nedvojbeno su potvrdili da su netočne i pravno neutemeljene tvrdnje kojima se poslove tehničkih pregleda vozila svrstava u tržišne poslove, pri čemu se navodi da u ovim poslovima postoji nedopušteni monopol”, navode u MUP-u. Ističu da je to potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja te Ustavni sud RH. U prilog tome navode i “očitovanje ministra unutarnjih poslova od 13. veljače 2017.” (Vlahe Orepića) “kojim se napominje da se kod obavljanja tehničkih pregleda vozila ne može raditi o gospodarskoj djelatnosti, jer se u stanicama za tehnički pregled vozila ne prodaju usluge potrošačima niti se sklapaju obvezno-pravni poslovi.”

“Na kraju još jednom ističemo da je osnovni razlog zbog kojega se išlo u ove zakonske izmjene pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanja svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu. Na ovaj način policijske uprave i postaje su se rasteretile od ovih poslova i mogu se više posvetiti drugim poslovima iz svoje nadležnosti. Posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove”, kažu u MUP-u. D.Pav./H

Izdvajanje za preventivu

MUP navodi i da uz Centar za vozila Hrvatske d.d. poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, na osnovi MUP-ova odobrenja, trenutno obavlja još 41 pravna osoba, u čijem sastavu posluju stanice za tehnički pregled. Ističu kako je naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama jednaka u cijeloj Hrvatskoj te da ona nije rasla, kao i da se dio zarade koji pripada Centru za vozila i Hrvatskom autoklubu izdvaja za prometnu preventivu. “Štoviše, novine su popraćene i smanjenjem određenih troškova pa je odsad prva registracija osobnog automobila jeftinija za 202 kune (zbog ukidanja obveze tehničkog pregleda za nova vozila), troškovi promjene vlasništva manji su za 49,48 kuna plus ušteda od 50 kuna zbog ukidanja ovjere ugovora kod javnog bilježnika.”

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković