Svijet
MILORAD DODIK:

U Republici Srpskoj se prema BiH ne gaji nikakvo domoljublje
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Vodeći srpski političari u BiH izjavili su u ponedjeljak kako neće odustati od proslave Dana Republike Srpske (RS) koji je ustavni sud ocijenio nezakonitim, a predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je da u tome entitetu nemaju nikakvih domoljubnih osjećaja prema BiH, nego prema Srbiji.

"Ovdje se razvija jedno novo domoljublje, domoljublje prema RS-u. Srbi na ovim prostorima su kroz povijest isključivo gajili domoljublje za Srbiju, što je i danas ostalo. Ovdje nikada nije bilo domoljubnih osjećaja prema BiH", rekao je Dodik novinarima. Istaknuo je da će RS nastaviti obilježavati 9. siječnja u spomen na zasjedanje skupštine bosanskih Srba 9. siječnja 1992. kada je donesena odluka o osnivanju Republike Srpske.

"Samo naivni su vjerovali da se povijesna volja jednog naroda može poremetiti jednom administrativnom mjerom", dodao je Dodik. Iako politički suparnici, Dodik, srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović zajedno su uoči dana entiteta položili vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježje poginulim srpskim borcima u Banjoj Luci. "Imamo pravo slaviti 9. siječnja i mi ćemo to činiti. RS je donio zakon i njega nitko nije osporio. On vrijedi. Oni koji to ne uvažavaju, trebaju poštovati pravnu normu", rekao je Ivanić. Za 9. siječnja najavljen je mimohod ulicama Banje Luke, no nejasno je hoće li biti angažirani pripadnici oružanih snaga BiH.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNAO KRIVNJU

Grk ubio američku znanstvenicu

2

PRITISAK NA BIH

Traži se izručenje protivnika režima Recepa Erdogana

3

FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona