Svijet
SRPSKI POLITIČKI ANALITIČARI O VUČIĆU:

Demokracija “ne stanuje” u Srbiji pod Vučićevim SNS-om
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Vezani članci

OBEĆAO VEĆI RAST OD NJEMAČKE

Vučićev spin o rastu srpske proizvodnje

Mislim da Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, stalno i iznova želi pokazati kako je parlament u kojemu postoji oporba nešto nenormalno. Oni hoće pokazati da je i samo postojanje parlamenta kao samostalne institucije nešto nenormalno. Naprednjaci žele stvoriti jednu novu realnost u kojoj je potpuno normalno da čovjek koji se nalazi na vrhu države naređuje, a svi ostali moraju mu se pokoravati – izjavio je politički analitičar Rastislav Dinić za Radio Slobodna Europa, a prenose mediji u Srbiji. On je dodao kako su nakon 5. listopada 2000., kada je srušen režim Slobodana Miloševića, svi vjerovali da više nikada u Srbiji neće biti nepoštenih i namještenih izbora jer su izbore nadzirale brojne organizacije, ali “sada se pokazuje koliko su institucije krhke i kako se njima može lako manipulirati kada se na njihovu čelu nalaze ljudi kojima ni najmanje nije stalo do općeg dobra”.

- Srbija, naravno, još uvek formalno ima parlamentarnu demokraciju, ali nisam siguran može li se ona doista tako nazivati. Ako u Narodnoj skupštini nema nikakve rasprave o najvažnijim državnim pitanjima kao što je proračun, onda se ne može govoriti o parlamentarnoj demokraciji – drži Dinić i pojašnjava kako ga zabrinjava što se Europska unija i druge međunarodne institucije ne ponašaju u skladu s ozbiljnošću situacije u Srbiji jer “ova vlast ne samo da urušava institucije nego, rekao bih, i samu stvarnost”.

Dinić ne vjeruje da će “ovakvu Srbiju primiti u Europsku uniju, iako je pitanje je li ovom režimu doista cilj ući u EU ili samo putovati prema njemu bez namjere da tamo ikada stigne”.

Za beogradskog politologa Bobana Stojanovića ključna stvar koja se dogodila u ovom sazivu srpskog parlamenta je glasovito zvonce predsjednice Maje Gojković kojim ona daje znak zastupnicima SNS-a kada trebaju glasati za neki prijedlog, i to je za njega “bio kraj bilo kakve parlamentarne demokracije, znak da je parlament pao na najniže grane”.

- Siguran sam da će se metode iz Pećinaca primjenjivati i u Beogradu. Ako je SNS bio spreman na takve pritiske u Pećincima, gdje je bilo pitanje hoće li osvojiti 65 ili 80 posto glasova, možete misliti na što će sve biti spreman u Beogradu, gdje su izbori neizvjesni. Oni će koristiti razne oblike pritisaka i ucjena, kupovat će glasove nuđenjem socijalne pomoći, zdravstvenih usloga itd. Siguran sam da će koristiti sve da zadrže vlast u Beogradu, jer bi gubitak glavnog grada ozbiljno uzdrmao njihovu poziciju u državi – mišljenje je Stojanovića.M.Flego

Srbija nije prioritet za EU

Politolog Boban Stojanović ne vjeruje da je Europskoj uniji Srbija uopće prioritet jer EU-u je stalo da na tim prostorima bude mir, da se pregovara s Prištinom i sve dok je tako, drži Stojanović, podržavat će Vučićev režim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike