Osijek
KREATIVNA ŠKOLA “GRADITELJ”

Izrađuju most od špageta,
Monopoly, rade pokuse iz fizike
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

U Graditeljsko-geodetskoj školi počela je druga po redu trodnevna Zimska kreativna škola “Graditelj” koju škola organizira u suradnji s Građevinskim fakultetom. Cilj je manifestacije razvijati kreativnost i tehničke vještine djece i mladih, zainteresirati ih za graditeljsku struku i omogućiti im da aktivno provedu dio zimskih praznika.

Među 13 zanimljivih edukativnih radionica vezanih uz arhitekturu, graditeljstvo i dizajn, oko 150 učenika osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za sudjelovanje, nije bilo lako odabrati samo jednu. Iako na zimskim praznicima, odlučili su provesti vrijeme učeći i zabavljajući se u školi.

- U odnosu na prethodnu Zimsku školu kada smo gradili snove, ovogodišnja su tema “Graditelji novih graditelja”. Većina radionica graditeljskog je tipa i vezane su uz sve one djelatnosti bez koje građevina ne bi mogla postojati. Za najmlađe imamo matematičku radionicu “Kliker”, radionicu “Hokus-pokus” u sklopu koje izvode pokuse iz fizike. Za malo starije učenike namijenili smo radionice izrase konstrukcija, poput mostova i dizajnerskih radionica... Mislim da ćemo u tri dana jako mnogo toga napraviti - objašnjava Đurđa Varzić-Pavković, prof. hrvatskog jezika i jedna od organizatorica. Većina voditelja radionica su profesori škole, no, gostuje i nekoliko stručnjaka iz područja, kao što su Damir Vrban, Jelena Pavelka Todorović, Zrinka Kukuljica Merčep, a mi smo posjetili radionicu 3D printanja Kristine Škaler.

- Djeca će prvo crtati svoj model kućice za Monopoly. Kada je nacrtaju, dolaze ju printati. Kad naprave print, sutra će oblikovati kućice u kalup. Potom će uliti gips u taj kalup kako bi i kod kuće mogli izrađivati vlastite kućice od gipsa, čokolade, a mogu izraditi i sapune – kaže Škaler. I na radionici “Mostovi od špageta”, bilo je jako kreativno.

- Izrađujemo Dravski most. Prvo radimo stupove, nakon čega ćemo ih povezati s ostatkom mosta. Radionica je jako zanimljiva – kaže Bruno Kurtović, učenik 7. razreda. Na radionici “Naopaki grad” djeca su se bavila dizajnom, a zadatak im je bio uz pomoć različitih materijala konstruirati modele drveća i oblaka, te urediti hol škole. Radionice se nastavljaju danas i sutra, a sudionike očekuje mnogo zabavnih sati.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike