Osijek
KONJIČKA UDRUGA DRAVA, BIJELO BRDO

Čestitari stigli na konjima i u zapregama
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

I ove godine nije iznevjeren tradicijski običaj star, kako kaže predsjednik Konjičke udruge Drava Branislav Švabić, koliko i Bijelo Brdo. Naime, drugog dana pravoslavnog Božića povorka se jahača i zaprega zaputi seoskim ulicama do domaćina koji ih dočekuju i časte.

Povorka se, nakon što je ispred bjelobrdske crkve svetog Nikole najprije Božić čestitala svećeniku protojereju Zoranu Simiću, koji ih je blagoslovio, uputila selom i svratila među prvima u kuću obitelji Slobodana Narančića, donačelnika općine Erdut, koji se i sam bavi uzgojem konja, gdje su ih počastili Narančićeva supruga Dragana te roditelji Dana i Zoran.

- Cure su nekada stidljivo pred jahačima bježale u dvorišta zarumenjenih lica jer su vidjele svog dragog na konju, a bilo ih stid pred roditeljima. A sjećam se da sam i ja sve na njivi nekada radila uz pomoć konja, valjala, drljala, rajcala, samo nisam orala - podsjetila se Dana Narančić.

Branislavu Švabiću drago je što mehanizacija ipak nije istjerala konje iz svih dvorišta, a raduje ga i što je sve više uzgajivača konja u Bijelom Brdu. Kaže, prijašnjih su godina čestitari završavali na zajedničkoj večeri u Domu kulture u Bijelom Brdu.

- Otkazali smo večeru planiranu i ove godine jer smo shvatili da nakon cjelodnevnog čašćenja nitko ne može večerati. A da znaš, novinaru, neki od jahača i ne stignu do večere, ne izdrže toliki pritisak domaćica koje ih nutkaju svim i svačim pa posustanu, netko ranije, netko tek pretkraj - kaže kroz smijeh Švabić.

S povorkom smo i mi krenuli i lijepo se pogostili kod još dvoje odličnih domaćina, Milke Dević Radelić te kod dviju susjeda Negoslave Olić-Borić i Nade Narančić. Povorka smo pustili ispred sebe i ostali kod spomenutih domaćina kako bismo i mi kušali ponešto od onog što su vrijedne domaćice pripremile pa smo se siti, s mnogo konja ispod haube, vratili u osječku redakciju. D. Pejić

Možda ste propustili...

DONACIJA GRADA AZILU ZA PSE I UDRUZI 9 ŽIVOTA

Donirano hrane u iznosu od 5000 kuna

NOVA PRISTANIŠTA UZ VODENICU I U DONJEM GRADU?

Vlasnici Galije ipak zainteresirani za ostanak pristaništa za kruzere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GDJE JE NESTALA LJUDSKA SUOSJEĆAJNOST

Nekima smetaju
sirene vatrogasaca?!

2

NASILJE NAD ŽIVOTINJAMA U OSIJEKU

Pucaju iz zračnih pušaka po mačkama iz dosade

3

GRAĐANE ZBUNIO NATPIS NA PUTOKAZU

Otkad je Sjenjak ulica?

oglas