Regija
KOMEMORACIJA

U spomen na preminulu ravnateljicu muzeja
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

VINKOVCI

U velikoj vijećnici održan je komemorativni skup u povodu nedavno preminule Ivane Iskre Janošić, dugogodišnje ravnateljice Gradskog muzeja Vinkovci i muzejske savjetnice. Na komemoraciji su govorili Danijel Petković, ravnatelj vinkovačkog muzeja, Hrvoje Vulić, kustos, te Aleksandar Durman, arheolog.

- Znanstveni opus dr. Iskre Janošić bio je usmjeren na antičku arheologiju, autorica je 20-ak znanstvenih članaka. S obzirom na to da je kao jedini arheolog u Muzeju 37 godina provodila sustav arheološke zaštite na području grada i Vinkovačkog kraja, njen stručni opus od 50-ak stručnih članaka, bio je usmjeren na sva vremenska razdoblja kroz mnogobrojne objave rezultata zaštitnih arheoloških istraživanja. Ovdje se ne ubrajaju stotine izvještaja s arheoloških iskopavanja, bez kojih investitor u arheološkoj zoni ne može dobiti građevinsku dozvolu. U Vinkovačkim novostima, danas Vinkovačkom listu, od 1969. napisala je stotinjak članaka kojima je stanovništvo Vinkovaca i okolice upoznavala s važnim arheološkim otkrićima, o radu Muzeja, kao i više rasprava i polemika iz područja zaštite kulturne i arheološke baštine. Njezina znanstvena i stručna djelatnost i danas postoje u arheološkoj znanosti. U razdoblju od 1970. do 1991. osim poslova arheologa istraživača, muzejskog kustosa, obavljala je i posao direktora Muzeja. Tijekom 25. godina rada, kao jedini arheolog u Muzeju, iskopala je oko 37.000 četvornih metara površine arheoloških nalazišta, od čega 26.000 četvornih metara prapovijesnog, rimskog i srednjovjekovnog razdoblja samo na teritoriju Vinkovaca - rekao je, između ostaloga, Hrvoje Vulić.

Danijel Petković, ravnatelj Muzeja u Vinkovcima, rekao je kako je svojim životom sagradila spomenik ne samo sebi, nego i svome gradu i široj zajednici.

Jednom je Ivana Iskra Janošić napisala: “37 godina rada u Gradskom muzeju Vinkovci bilo je posvećeno zaštitnim arheološkim radovima i borbi za spašavanje urbanih spomenika kulture. Takvim djelovanjem Muzej je dobio goleme količine arheološke građe, a brojnost i kvaliteta nalaza svrstavaju Arheološki odjel, pa kroz to i Muzej, u najjače muzeje kontinentalne Hrvatske koji svojim fundusom otvara pitanje i (budućeg) arheološkog muzeja...”.

Količina građe, njena izuzetna povijesna i stilska vrijednost daju sliku života na širem području, a grad spada među najstarija naselja u Europi koji kontinuirano živi već 8000 godina, o čemu je govorio i Aleksandar Durman, arheolog. Na kraju recimo da je u prostorijama Gradskog muzeja knjiga žalosti u koju se mogu građani upisati kroz ovaj tjedan.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike