Mozaik
DODIJELJENI ZLATNI GLUBUSI

Trijumf filma “Tri
plakata izvan grada”
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

Snažni govori i poruke jedinstva dominirali su u nedjelju 75. dodjelom Zlatnih globusa, prvom dodjelom nagrada u Hollywoodu nakon niza seksualnih skandala koji su pogodili filmsku industriju, a filmske su zvijezde u znak potpore žrtvama nosile crninu.

Najveći dobitnici Zlatnih globusa, američkih filmskih i televizijskih nagrada za 2017. koje dodjeljuje Udruga stranih novinara na radu u Hollywoodu, bili su film "Tri plakata izvan grada", te serija "Male laži". Važan trenutak večeri bio je kad je producentica, voditeljica i glumica Oprah Winfrey dobila nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo.

- Reći našu istinu najmoćnije je oruđe koje imamo. Posebno sam ponosna i inspirirana svim ženama koje su osjetile da su dovoljno jake da dignu glas i podijele svoje osobne priče. Jako se dugo žene nije slušalo, ili im se nije vjerovalo ako su se usudile reći istinu naspram moći tih muškaraca. Ali gotovo je s njima! - rekla je Oprah primivši ovacije i izazvavši suze glumica u plesnoj dvorani Beverly Hiltona.

Producenta Harveyja Weinsteina, koji je vladao Hollywoodom desetljećima, optužilo je više od 100 žena za zlostavljanje, seksualno napastovanje ili silovanje, a njegov je pad izazvao šokantni val u čitavom svijetu i svim sektorima filmske profesije. Naknadno je niz filmskih uglednika, poput Kevina Spaceyja i Dustina Hoffmana, optuženo za seksualno zlostavljanje.

“Tri plakata izvan grada", film o majci koja traži pravdu uz pomoć tri oglasne ploče i osuđuje inerciju policijske istrage nakon ubojstva kćeri, nagrađen je za najbolji dramski film, a osvojio je ukupno četiri Zlatna globusa. Glavna glumica u filmu Frances McDormand, scenarij redatelja i scenarista Martina McDonagha i glumac u sporednoj ulozi Sam Rockwell također su nagrađeni. "Lady Bird", redateljice Grete Gerwig, osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla, a glavna glumica Saoirse Ronan nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu.

Među televizijskim ostvarenjima miniserija "Male laži" trijumfirala je s Globusima za najbolju miniseriju i nagradama za glavnu glumicu Nicole Kidman u ulozi pretučene žene, Alexandera Skarsgarda u ulozi njezina nasilnog supruga, te Laure Dern za ulogu majke djevojčice zlostavljane u školi. Dramska serija "Sluškinjina priča" koja oslikava apokaliptični svijet u kojemu je SAD u rukama fundamentalističke sekte koja plodne žene drži u ropstvu, osvojila je nagradu za najbolju seriju, a glumica Elisabeth Moss za najbolju glumicu.

Gotovo svi sudionici večeri bili su odjeveni u crno odazivajući se pozivu glumica i organizacije Time's Up koju su utemeljila velika ženska imena Hollywooda poput Natalie Portman i Jessice Chastain za financiranje obrane žrtava seksualnog zlostavljanja na poslu. Filmska drama o terorizmu "Iz ništavila", njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, dobila je nagradu za najbolji film na stranom jeziku. Hina

DOBITNICI SU:

NAJBOLJI DRAMSKI FILM - "Tri plakata izvan grada"

NAJBOLJA KOMEDIJA ILI MJUZIKL - "Lady Bird"

NAJBOLJI DRAMSKI GLUMAC - Gary Oldman ("Darkest Hour")

NAJBOLJA DRAMSKA GLUMICA - Frances McDormand ("Tri plakata izvan grada")

NAJBOLJI GLUMAC U KOMEDIJI ILI MJUZIKLU - James Franco ("The Disaster Artist")

NAJBOLJA GLUMICA U KOMEDIJI ILI MJUZIKLU - Saoirse Ronan ("Lady Bird")

NAJBOLJI REDATELJ - Guillermo del Toro ("Oblik vode")

NAJBOLJI SCENARIJ - Martin McDonagh ("Tri plakata izvan grada")

NAJBOLJI SPOREDNIGLUMAC - Sam Rockwell ("Tri plakata izvan grada")

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA - Allison Janney ("Ja, Tonya")

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM - "Coco i velika tajna"

NAJBOLJI STRANI FILM - "Iz ništavila" (Njemačka/Francuska)

NAJBOLJA ORIGINALNA PJESMA - "This Is Me" ("Najveći showman")

NAJBOLJA DRAMSKA SERIJA - "Sluškinjina priča"

NAJBOLJA TELEVIZIJSKA KOMEDIJA ILI MJUZIKL - "The Marvelous Mrs. Maisel"

NAJBOLJI GLUMAC U TV DRAMI - Sterling K. Brown ("This Is Us")

NAJBOLJA GLUMICA U TV DRAMI - Elisabeth Moss ("Sluškinjina priča")

NAJBOLJI GLUMAC U TV KOMEDIJI ILI MJUZIKLU - Aziz Ansari ("Master of None")

NAJBOLJA GLUMICA U TV KOMEDIJI ILI MJUZIKLU - Rachel Brosnahan ("The Marvelous Mrs. Maisel")

NAJBOLJA MINISERIJA - "Male laži"

Oprah

DOBILA JE NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Najčitanije iz rubrike