Kultura
2017. - GODINA VELIKIH IMENA IZ PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

Dva muzejska Oscara za muzej koji broji i sve više posjetitelja
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Na najljepši mogući način završila je kalendarska godina 2017. za Muzej likovnih umjetnosti - čak dvjema nagradama krovnog strukovnog udruženja Hrvatskog muzejskog društva, kojima su za svoj rad nagrađeni kustosi Valentina Radoš i Daniel Zec. Dobiti nagradu nije neobično i uvijek je poticajno, no dobiti čak dvije u jednoj godini iznimno je, složni su svi djelatnici MLU-a, na čelu s ponosnom ravnateljicom Jasminkom Mesarić, iza koje je godinu dana vođenja ove ugledne muzejske kuće.

- To je muzejski Oscar i mi smo osobito ponosni jer je to kruna godine koja je iza nas - ne skida osmijeh s lica ravnateljica Mesarić, zadovoljno se prisjećajući i ostalog godišnjeg izložbenog programa, ali i inih aktivnosti koje MLU redovito provodi.

Iako je nezahvalno izdvajati bilo koju od izložbi koju su predstavili svojim sugrađanima, ne kriju muzealci da su im uvijek draže one u vlastitoj produkciji (Slavonski biennale, “Tragovi” Lane Ključarić, Essekerski tragovi), od prijenosa. Među njima prošle se godine svakako isticala retrospektiva Ivana Faktora “Film koji samo ja gledam”, koja je, kako kaže kustosica Radoš, revalorizirala rad ovog osječkog autora svjetske reputacije i aktualizirala zanimanje javnosti za njega jer je od velike retrospektive u Klovićevim dvorima prošlo podosta godina (rujan 2010.), a od predstavljanja u MLU dva desetljeća. Bilo je to savršeno vrijeme, dodaje Valentina Radoš, za pogled unatrag na autora koji živi u našem gradu. Zanimanje drugih muzeja i galerija za ovu izložbu koja se lako može transformirati prema prostoru u kojem se predstavlja ne jenjava, a sljedeći je korak monografija.

- Opsežan je to projekt koji će zahtijevati mnogo posla, u koji će biti uključeno više autora i svakako će biti u produkciji MLU-a - najavljuje Radoš, koja o tom već intenzivno promišlja.

Međuinstitucionalne razmjene i suradnje važne su u radu svake muzejske ustanove, čega su u MLU svjesni, jer često je to jedini način da velike produkcije vidi i publika u drugim gradovima. To znači da će i projekte MLU-a vidjeti i neosječka publika, posebice one iz 2017., godine velikih imena prošlosti i budućnosti.

- Bilo je to puno posla, ali se sve pokazalo plodonosno i publika različite životne dobi i profila je to prepoznala, što smo uočili analizirajući podatke o posjećenosti aktivnosti kroz cijelu godinu. Dolazak posjetitelja nama je jedini pokazatelj uspješnosti, a publika dolazi i na izložbe, stručna vodstva, radionice (na koje su dolazili svi naraštaji), promocije... - dodaje Radoš.

Zahvaljujući tim aktivnostima, koje su privlačile i djecu, roditelje, bake i djedove, muzej je živio cijelu godinu, što se u sredinama poput naše, pa i znatno većima, kaže ravnateljica, ne događa često. Dobroj reakciji sredine u kojoj djeluju svakako pridonosi i suradnja s drugim obrazovnim i kulturnim institucijama, na što su u MLU itekako ponosni.

Vesele ih i stručna putovanja, na koja nerijetko povedu i Osječane (poput posjeta Venecijanskom biennalu, ali i izložbama u Zagrebu, posebice onima koje su ostvarene i zahvaljujući fundusu MLU-a, otvorenju Muzeja savremene umetnosti u listopadu u Beogradu), posjeta Daniela Zeca Arhivu i muzeju Oscara Nemona na Boars Hillu kraj Oxforda, sudjelovanja kustosa Valentine Radoš i Ivana Rotha na međunarodnom simpoziju u Japanu u rujnu... Razlog za zadovoljstvo su i prijenosi njihovih izložbi u druge gradove i institucije, poput Slavonskog biennala u Požegu, što je potvrda dobre povezanosti sa srodnim ustanovama i umjetnicima u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

- Naša će intencija u budućnosti - osim gradnje umjetničkog paviljona, za što smo dobili novac i na što smo također iznimno ponosni, sve napreduje planiranim tempom i vrlo precizno pratimo zadane rokove pa vjerujemo da će to značiti početak nove ere i za grad Osijek i za OBŽ, naš muzej i kulturu i umjetnost uopće - biti što više naših produkcija, kako bismo ih mogli plasirati negdje drugdje. Imamo dovoljno bogat fundus - što se vidi u intenzitetu posudbi naših djela drugim muzejima (uskoro “Nogometna utakmica” Omera Mujadžića ide na posudbu u Dresden na jednu veliku izložbu), dovoljno ideja i mali, ali vrijedan, snažan i stručan tim - zaključuje ravnateljica, koju osobito snaži sjajna suradnja sa zajednicom u kojoj MLU djeluje.

Narcisa VEKIĆ

paviljon

VRLO PRECIZNO PRATE ZADANE ROKOVE

PROJEKTI KOJI DOLAZE

Osmi Dani grafike hrvatskoj će publici predstaviti suvremenu japansku grafiku dvjema izložbama. Samostalna izložba Harumija Sonoyame i izložba umjetničke skupine HAN17 (Tokyo) prikazat će djelovanje japanske grafičke škole, generalno nepoznate i potpuno različite od europske grafičke škole. Planirane su radionice za sve uzraste, polaznici kojih će se upoznati s tehnikama i okušati u izradi grafika.

Likovna baština obitelji Prandau i Normann (ožujak – lipanj) predstavit će likovnu baštinu valpovačkih vlastelina, koji su u valpovačkom dvorcu živjeli još u 18. st. Izložba obuhvaća veliki broj djela, stranih (uglavnom austrijskih) i domaćih umjetnika koja su negda krasila životni prostor obitelji Prandau-Normann, a dio je većeg projekta u kojem, uz MLU, sudjeluju i Muzej Slavonije, Državni arhiv u Osijeku i Muzej Valpovštine, smješten u nekadašnjem životnom prostoru obitelji.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike