Regija
ROĐENA NA TRI KRALJA

Najstarija žena bizovačkog kraja napunila 100 godina
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Baka Matija ima dvije kćeri, četvero unučadi, 10 praunučadi i dvije šukununuke

Među iznimno rijetkim sretnicima koji su dobili priliku uz troznamenkasti broj na rođendanskoj torti zapjevati legendarnu pjesmu Bijelog dugmeta “Doživjeti stotu”, ovih se dana našla i stanovnica Creta Bizovačkog baka Matija Jurković. Ona je na blagdan Tri kralja proslavila okrugli 100. rođendan i time postala vlasnica titule najstarije stanovnice bizovačke Općine.

- Baka Matija Jurković, djevojački Rukavina, rođena je 6. siječnja daleke 1918. godine u Lici, u mjestu Kosa Janjačka - zaseok Paruni - obitelj Stipojini. Riječ je o današnjoj općini Perušić. U obitelji Stipe i Mare Rukavina Marija je bilo drugo od ukupno devetero djece, doznajemo od člana KUD-a Cret Luke Rukavine, koji je dobro upoznat sa životnom pričom ove simpatične starice.

- Njezin životni put nije bio lak, a obilježio ga je nestanak brata Ivana i supruga Jure u Drugom svjetskom ratu. Tako je baka ostala mlada udovica s dvije malene kćeri: Nadom i Marom. Trbuhom za kruhom Matija je s kćerima i svojim roditeljima, te braćom i sestrama u jesen 1957. godine odlučila napustiti rodnu Liku i doseliti se u Slavoniju koja je tada važila kao mjesto u kojem je bilo prilike za bolji život za sve koji su se ovamo doseljavali. Izabrali su Cret Bizovački u kojemu je ostala živjeti sve do danas, gdje živi sa kćeri Nadom i zetom Franjom, upoznaje nas Luka.

Uz dvije kćeri koje je vrlo teško podizala kao mlada udovica, baka Matija rado naglašava da ju je dragi Bog nagradio s četvero unučadi, desetero praunučadi i dvije šukununuke. Kako je bila dobrog zdravlja unatoč poodmakloj životnoj dobi, ova vesela i draga baka do prije koju godinu ručno je izrađivala ličke čarape i coklje i heklane stolnjake za obitelj i prijatelje, što danas zbog godina više ne može raditi.

Na pitanje koji je njezin recept za dug život, baka Matija jednostavno odgovara da ga zapravo nema te da je i sama iznenađena što je dočekala stotu, s obzirom na to što je sve prošla i proživjela i kako se borila kroz život. U šali zna reći da je to zato “što ju nije imao tko sekirati”! Smatra da zasluge za to svakako imaju i njeni lički geni i “lički zrak kojeg se nadisala kao mlada, a za kojeg su stari uvijek govorili da je to pravi eliksir za dug život”.

Lidija ANIČIĆ
BROJNI ČESTITARI

Rođendanska proslava najstarije stanovnice bizovačkog kraja bio je i povod da baku Matiju posjete čestitari predvođeni načelnikom Općine Bizovac Srećkom Vukovićem, općinskim vijećnikom iz Creta Bizovačkog Igorom Jakopičekom, predsjednikom VMO Cret Milanom Bajsom. Bili su tu i članovi KUD-a Cret: Matea i Luka Rukavina, koji su baki Matiji stigli odjeveni u tradicionalnu ličku narodnu nošnju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

AGLOMERACIJA: RAČUNI RASTU ZA 6 KUNA

Đakovački vodovod udjel namiče prodajom prostora bivše Energe

3

RECIKLAŽNO DVORIŠTE U ZONI RADI DVIJE GODINE

Građani će morati smanjiti otpad za 50 posto