Svijet
OBEĆAO VEĆI RAST OD NJEMAČKE

Vučićev spin o rastu srpske proizvodnje
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

Još jedno "obećanje" aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o napretku srpskog gospodarstva koje on inače olako daje - nije se ostvarilo! Naime, 2016. godine, ničim izazvan, a tada u ulozi premijera, u svome je poznatom bahatom stilu “najavio” kako će u 2017. srpsko gospodarstvo zabilježiti rast proizvodnje veći nego Njemačka. Ispalo je sasvim obrnuto - Srbija je 2017. završila kao jedna od zemalja s naslabijim rezultatom u okruženju, i dok je taj rast u usporedivim zemljama bio u prosjeku 4,5 posto, u Srbiji je on manji od tri posto.

- Ambiciozne planove vlade Aleksandra Vučića prvo je poremetila suša, a zatim i loše poslovanje najvećeg javnog poduzeća u državi – Elektroprivreda Srbije. Umjesto dva i pol puta veći rast bruto domaćeg proizvoda od Njemačke, Srbija je prema procjeni Fiskalnog vijeća završila 2017. s rastom od oko dva posto - piše srpski portal Insajder, i donosi izjavu predsjednika Fiskalnog vijeća Pavla Petrovića koji kaže kako je gospodarski rast u Srbiji “nažalost, ispod rasta s usporedivim zemljama”.

- Ove godine u osnovi rast će biti oko tri posto, dok je u usporedivim zemljama u prosjeku 4,5 posto. Rumunjska, recimo, ide i do šest posto. To znači da postoje primjeri koji su mnogo bolji od nas - kaže Petrović, dodajući da iako su projekcije Međunarodnog monetarnog fonda kako će se gospodarski rast Srbije u 2018. kretati oko 3,5 posto, to će biti ostvarivo pod uvjetom da Srbija poveća poljoprivrednu proizvodnju i bolje poslovne rezultate Elektroprivrede Srbije. Petrović drži kako je slab rast BDP-a možda i najveći problem srpskog gospodarstva “a onda i ekonomske politike da se stvori ambijent kako bi rast bio na razini nama usporedivih zemalja”.M.Flego

Obećao 500 eura plaće

Za 2018. Vučić je najavio prosječnu plaću u Srbiji od 500 eura, sada je oko 350 eura, pa će biti zanimljivo za godinu dana vidjeti službene podatke o prosjeku plaća i je li najava plaća od 500 eura njegov još jedan uobičajeni demagoški spin kojima je jako sklon u nedostatku opipljivih rezultata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike