Osijek
PSIHOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE ZA STUDENTE

Studenti se javljaju zbog
anksioznosti, depresije, stresa...
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Većina studenata ima poteškoće u upravljanju vremenom, što posljedično dovodi do nagomilavanja stresa

Anksioznost, depresivnost, nerazvijene vještine nošenja sa stresom, nisko samopoštovanje i osamljenost, među najčešćim su problemima zbog kojih osječki studenti traže pomoć Psihološkog savjetovališta Sveučilišta J. J. Strossmayera. Okidači za razvoj raznih poremećaja u toj mladoj odrasloj dobi često su odlazak u novu sredinu, odvajanje od obitelji i prijatelja, strah od neuspjeha, manjak samopouzdanja...

U Osijeku studira oko 18.000 studenata i svaki od njih može dobiti psihološku pomoć i podršku u nošenju s različitim problemima, od onih vezanih uz samo studiranje do osobnih. Psihološko savjetovalište za studente uobičajena je sastavnica svakog modernog sveučilišta i kao takva već niz godina djeluje na osječkom Filozofskom fakultetu, a od 2016. njegova je djelatnost i službeno proširena na cijelo Sveučilište. U Savjetovalištu radi nekoliko psihologa i profesora Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti educiranih za savjetodavni i psihoterapijski rad. Psihološka pomoć osječkim studentima nije nepoznanica, kaže nam Sanja Bulog, mag. psych., djelatnica Savjetovališta.

Individualna savjetovanja

Savjetovanja rade svaki dan u dogovoru sa studentima, a termini su im, kaže, uglavnom popunjeni cijeloga tjedna. Od drugih aktivnosti, tu su još i grupni tretmani te različite radionice - o emocionalnoj inteligenciji i ljubavi, komunikacijskim vještinama, poremećajima hranjenja, samopouzdanju, motivaciji, nošenju sa studentskim stresom...

- U prosjeku radimo individualna savjetovanja s četiri do pet studenata na dan. Na individualnim savjetovanjima bavimo se unaprjeđivanjem strategija učenja, poticanjem motivacije za studiranje, savjetovanjem studenata s ispitnom anksioznošću te radom na usvajanju socijalnih vještina. Često nam se obraćaju studenti s privatnim poteškoćama koje možda nisu direktno izazvane studiranjem, ali imaju negativne posljedice na kvalitetu studiranja. Što se tiče problema sa samim studiranjem, može se zaključiti da većina studenata ima poteškoća s upravljanjem vremenom, što znači da vrijeme koje imaju na raspolaganju ne koriste na najbolji način. Neadekvatna organizacija vremena posljedično dovodi do nagomilavanja stresa, jer student nema percipirani osjećaj kontrole, a nagomilani stres negativno utječe na kvalitetu učenja i usvajanja gradiva. Ponekad nam dolaze studenti koji dvoje jesu li donijeli dobru odluku oko upisivanja fakulteta, što im stvara anksioznost i poteškoće u funkcioniranju – objašnjava psihologinja Bulog.

Redovita istraživanja

U svrhu ispitivanja problema, potreba i interesa studenata, planiranja aktivnosti, kao i evaluacije rada, Savjetovalište redovito provodi istraživanja.

- Nekoliko istraživanja koje smo provodili na Sveučilištu u Osijeku pokazalo je da značajan broj studenata doživljava probleme koji mogu povećavati rizik od različitih poremećaja prilagodbe. Većinom su to anksiozne i depresivne smetnje, stres, osobni problemi i slično. Također, pokazalo se da je više od 50 posto studenata zainteresirano za individualno i grupno savjetovanje te različite psihoedukativne radionice. Zanimljiv je podatak da neka druga istraživanja provođena na razini Hrvatske pokazuju da se oko 75 posto studenata suočava s blažim smetnjama, poput tjeskobe i nesigurnosti, dok se 25 posto studenata suočava s ozbiljnijim psihičkim problemima, a slično je i na našem Sveučilištu – kaže naša sugovornica.

Dodaje kako se u Psihološko savjetovalište češće javljaju studenti viših godina nego brucoši, zato što im je potrebno neko vrijeme kako bi se informirali o dostupnim sadržajima na Sveučilištu. Savjetovalište se nalazi u Ulici cara Hadrijana 10c, u sveučilišnom kampusu. Termin savjetovanja dogovara se putem e-mail adrese: savjetovaliste@unios.hr.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Sanja Bulog

djelatnica Psihološkog savjetovališta za studente

TRAŽIMO OPTIMALNA RJEŠENJA

“Psihološko je savjetovanje proces u kojem se pomaže osobi da pomogne sebi donošenjem boljih odluka i izbora. Svrha je savjetovanja pronaći u pojedincu resurse za rješavanje njegovih problema, što znači da ono ne podrazumijeva davanje savjeta kojih se student treba slijepo pridržavati, nego pronalaženje optimalnog rješenja zajedničkim naporom i trudom”, kaže Sanja Bulog.

SAVJETOVALIŠTE SE NALAZI U ULICI CARA HADRIJANA 10C, U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU. TERMIN SAVJETOVANJA DOGOVARA SE PUTEM E-MAIL ADRESE: savjetovaliste@unios.hr

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike