Regija
ZTK BELIŠĆE-VALPOVO

Deseta Zima u tehnici
Objavljeno 7. siječnja, 2018.

VALPOVO - Deseta Zima u tehnici koja se provodi u Zajednici tehničke kulture Belišće-Valpovo, prema ocjeni organizatora bila je najuspješnija do sada.

- Ideja je okupljanje djece i mladih za vrijeme praznika u radionicama Centra tehničke kulture i kvalitetno provođenje vremena. Prvi put smo polaznicima ponudili petosatni rad u radionicama fotografije, modelarstva, maketarstva, raketarstva, robotike i elektronike. Kroz petnaest sati djeca su se upoznala s osnovama rada u pojedinoj radionici i mogla su uz pomoć voditelja napraviti tehničke tvorevine, programirati na računalu, fotografirati - kaže tajnik ZTK Valpovo-Belišće, Dragan Francuz.

Sudjelovalo je 117 učenika s područja Valpova, Belišća i prigradskih naselja, i gosti iz Osijeka, Požege, Zagreba, Đurđevca, Dubrovnika i Zadra. Imali su i gosta iz udruge “Mi” i ekipu iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Najmlađi sudionik imao je četiri, a najstariji 77 godina. Svatko je imao priliku u radionici robotike napraviti “sovicu”, a interes je bio golem jer su “sovicu” mogli ponijeti kući.

Voditelji radionica i volonteri koji su pomagali u ostvarenju nesmetanog rada, odlazili su kući prilično umorni jer ideja, želja, prijedloga od polaznika nije nedostajalo, a što su iskazali i u anonimnoj anketi.

Voditelj Zvonimir Hajnc radio je s raketarima model rakete sa strimerom. Svi su uspješno izradili raketu i ispalili ju na poligonu. U pripomoć je došao Antun Šikić iz AK Osijek i s polaznicima radio model aviona F1N-150. Treći dan uključeni su strojevi Unimat i uz popriličnu buku izrađivala se tehnička tvorevina “tačke”.

Voditelj Marijan Antolović prvi je s polaznicima obrađivao programiranje Microbita i upoznao početnike s programiranjem mBota. Održano je natjecanje s mBotovima, a najuspješniji natjecatelj dobio je na dar Microbit. Tomislav Kudeljnjak je sa svojom ekipom pripremao 3D printer i sastavljao “sovice” s LED diodama. Printana je pahuljica, a napredni elektroničari spajali su model bora s LED diodicama.

Starija grupa je s voditeljem Goranom Kupčerićem izrađivala Cameru obscuru kako bi sljedećeg dana mogli njome napraviti prve fotografije. Kutije su isprobane i sve su funkcionirale besprijekorno.

Polaznici mlađe grupe su prvi put fotografirali fotoaparatom. Voditelj Zlatko Gregurić uputio ih je u osnovne postupke rada fotoaparatom te ih nakon toga odveo na prostor oko dvorca i u muzej gdje su i isprobali novostečena znanja. Treći dan priključio se i treći voditelj (DF). Svi zajedno radili su aplikacije varikinom na crne majice i oslikavanje kišobrana.L.Aničić

117

učenika sudjelovalo na radionicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana