Regija
SRBIJA DALA MILIJUN EURA

Počela je obnova Srpskog doma u gradu Vukovaru
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Očekuju i sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH

VUKOVAR - Nakon što je vlada Republike Srbije izdvojila milijun eura za obnovu Srpskog doma u Vukovaru počeli su radovi na tom objektu koji je u vlasništvu Zajedničkog vijeća općina, Srpskog narodnog vijeća i Srpske pravoslavne crkvene općine Vukovar. Predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić pojasnio je kako je krajem prošle godine formiran Upravni odbor, a potom su započeli radovi na čišćenju terena dvorišnog dijela objekta te unutarnji radovi u glavnoj zgradi.

- Planiramo obnovu postojeće zgrade te gradnju nove u dvorištu s multifunkcionalnom velikom dvoranom za održavanje različitih manifestacija, kao i podrumskim prostorijama za knjižnicu, te tavanom za galeriju. U postojećoj zgradi bit će uredi za svećenike, a dio prostora koristit će srpske udruge sa šireg područja Vukovara - rekao je Jeremić. Naglasio je kako dobivena sredstva neće biti dostatna za sve planirano, te će dodatan novac zatražiti od institucija Republike Hrvatske. Očekuju sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s obzirom na to da planiraju energetsku obnovu zgrade.

- Obratili smo se Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara koji nam je obećao financijski pomoći, a obratit ćemo se i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Naime, zgrada nije registrirana kao zaštićeno kulturno dobro, no nalazi se u staroj jezgri grada i pročelje je nužno obnoviti na način da mu se vrati prijeratni izgled prema nalogu Konzervatorskog odjela u Vukovaru. S obzirom na to da za novu zgradu moramo pribaviti svu dokumentaciju, pretpostavljam kako će za to trebati vremena, pa u najoptimističnijoj varijanti očekujem kako će svi radovi biti dovršeni do kraja ove godine, no ako ne uspijemo onda ćemo cijeli projekt dovršiti tijekom iduće godine - pojasnio je Jeremić.

Na upit je li bilo teško dobiti novac od Republike Srbije, odgovorio je kako problema nije bilo, jer postoji želja vlade te države da značajnije pomogne srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a osim sredstava za Srpski dom u Vukovaru, donirali su i milijun eura za Srpsku kuću u Kninu.

Dragan KORPOŠ

U postojećoj zgradi bit će uredi za svećenike, a dio prostora koristit će srpske udruge

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike