Regija
JOŠ UVIJEK NEMA DOGOVORA

Po branitelju ime dati ulici ili trgu?
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

BOCANJEVCI/BELIŠĆE - Ime poginulog hrvatskog branitelja Darka Strugačevca iz Bocanjevaca i odavanje počasti njegovim ratnim zaslugama davanjem njegovog imena ulici ili trgu u Bocanjevcima, opet se našlo na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Belišća.

Naime, vijećnik HDZ-a Matko Jelkić potencirao je tu problematiku zapitavši kada će se u svezi toga sastati Komisija za imenovanje ulica, parkova i trgova, jer je još u prošlom sazivu Klub vijećnika HDZ-a predlagao da se Ulica Vladimira Nazora u Bocanjevcima preimenuje na način da nosi ime jedinog poginulog hrvatskog branitelja iz Bocanjevaca u direktnom borbenom djelovanju, Darka Strugačevca, a inicijativa do danas nije realizirana.

- Prethodno je nuđeno da se umjesto ulice imenuje trg ispred društvenog doma, međutim, roditelji poginuloga branitelja to su kategorički odbili, što svakako moramo poštovati. U međuvremenu je i otac pokojnog Darka preminuo ne dočekavši ovo priznanje koje bi nam zbog same prirode stradavanja hrvatskog viteza trebalo biti obvezujuće - podsjetio je Jelkić.

Gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić u svom je odgovoru naglasio da je Grad prihvatio inicijativu koja je došla iz Bocanjevaca da se ulica imenuje po branitelju Darku Strugačevcu.

- Želeći izbjeći nepotrebne troškove za naše sugrađane, predloženo je tada jedno časno mjesto u središtu Bocanjevaca pred Hrvatskim domom. Koja veća čast može biti hrvatskom branitelju i njegovoj rodbini da se taj dio nazove po njemu – Trg Darka Strugačevca!? - pojasnio je gradonačelnik, te nastavio: “Vi kažete na izričito odbijanje roditelja, ali ja ću, nažalost, reći istinu da to nije bilo njihovo odbijanje, nego nagovor članova HDZ-a koji su hodočastili po Ulici Vladimira Nazora i nagovarali ljude da potpišu da je njima nedostojno da ime Darka Strugačevca bude na trgu, nego da se promijeni naziv cijele ulice. Kada sam ja upitao zbog čega će vam to, jer svima moramo mijenjati osobne iskaznice, rečeno mi je da je razlog taj što je on bio – partizanski pjesnik”.

Gradonačelnik je Gradskom vijeću odlučno poručio da “kada se svuda u RH budu promijenila imena I.G.Kovačića, V.Nazora, te za mnogo šire područje značajnih pjesnika i književnika koji su ostavili trag na ovom području, tada možemo o tome razgovarati”. Burić je poručio i kako neće dopustiti da se obezvrjeđuju značajne ličnosti iz naše povijesti zato što su bili pripadnici partizanskog pokreta.

- Darko Strugačevac ima kod svih nas svoje mjesto, ima priliku dobiti, i dobit će, da kroz projekt svim poginulim vitezovima dodijelimo zajedničku aleju hrvatskih vitezova na novoj biciklističkoj i pješačkoj stazi od stanice za tehnički pregled do mosta na rijeci Dravi. Po uzoru na zagrebački Jarun gdje su istaknute sportske osobe, plan je da na odmorištima postavimo podatke o osobama koje su dale svoj život za domovinu, i tada više nećemo dolaziti u priliku da pravimo razliku - najavio je prvi čovjek Belišća, poručivši novom vijećniku Jelkiću da vjerodostojnost njegovih tvrdnji ispita na Gradskom odboru svoje stranke.L.Aničić

Burić je poručio i kako neće dopustiti da se obezvrjeđuju značajne ličnosti iz naše povijesti

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike