Regija
ILOČKA SREDNJA ŠKOLA

Stvara nove podrumare,
vinogradare, ali i vinare
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Imaju dosta uspjeha u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i ministarstava

Iločki kraj je još u rimska vremena bio poznat po dobrom grožđu i vinogradima posađenima na blagim brežuljcima zapadnih obronaka Fruške gore gdje su bobe grožđa upijale toplinu sunca i davale vrhinska vina. Oduvijek je tu bilo dobrih vinogradara i vinara pa je posve razumljivo što je u ovom kraju osnovana škola koja uzgaja i stvara dobre vinare, podrumare i vinogradare.

Stoljetno djelovanje

Sadašnja Srednja škola Ilok nastavlja tradiciju škole osnovane davne 1899. i nagodinu će slaviti 120 godina postojanja, koja je tada nosila dično ime - Kraljevska vinogradarsko–voćarska škola.

- Isprva zamišljena kao isključivo vinogradarska škola, tijekom svog stoljetnog djelovanja proširila je svoju obrazovnu misiju uvodeći nove programe obrazovanje. Osim programa opće gimnazije, danas Srednja škola Ilok obrazuje učenike u sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina u četverogodišnjim programima: poljoprivredni tehničar opći, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, agrotehničar, agroturistički tehničar, te u trogodišnjem programu: voćar, vinogradar, vinar. U sektoru elektrotehnika i računalstvo škola obrazuje učenike u programu tehničar za računalstvo – upoznaje nas s iločkom srednjom školom od 2016. ravnatelj Željko Prskalo, dipl. ing. poljoprivrede, i sam nekadašnji učenik te škole. Upoznaje nas s cijelim školskim imanjem i ističe kako se poljoprivredna proizvodnja škole odvija na ukupno 12 hektara obradivih površina, od čega je 4,5 hektara vinograda, hektar voćnjaka, pola hektara pod povrtlarskim kulturama i šest hektara posijanih ratarskim kulturama, a, na što su posebno ponosni i učenici i profesori, koje obrađuju vlastitom poljoprivrednom mehanizacijom koju kontinuirano obnavljaju i upotpunjavaju novim strojevima.

- U sklopu školske ekonomije imamo dva plastenika za uzgoj prijesadnica cvijeća, povrća i začinskoga bilja, u čije opremanje stalno ulažemo s jasnim ciljem što veće iskorištenosti proizvodnih kapaciteta. Škola posjeduje funkcionalnu sušaru za sušenje voća i povrća, a čijim daljnjim opremanjem planiramo postići povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda Škole i školske zadruge Tehnikum. Za zadrugu Tehnikum planiramo nabaviti liniju za preradu voća i povrća. Moderno opremljeni vinski podrum s godišnjom proizvodnjom od 15.000 litara vina ono je što Srednju školu Ilok čini jedinstvenom u odnosu na ostale poljoprivredne škole na ovim prostorima, dajući joj, uz kontinuirano opremanje i moderniziranje, mogućnost prenošenja znanja iz područja vinarstva učenicima poljoprivrednih škola u okruženju. Škola se može pohvaliti i svojim parkom – perivojem koji ima oko 180 biljnih vrsta, a neke su od njih među najstarijima u Hrvatskoj, u čije njegovanje u budućnosti planiramo uložiti veće napore - kaže ravnatelj Prskalo ne skrivajući ponos.

Obnavljaju opremu

Dodaje kako za potrebe obrazovanja učenika u sektoru elektrotehnika i računalstvo škola posjeduje dvije potpuno opremljene i funkcionalne radionice, koje se stalno opremaju novom opremom kako bi učenici bili ukorak s brzim razvojem tehnologije u tom važnom sektoru. U sklopu škole je i velika sportska dvorana i moderan, dobro opremljen učenički dom, a sve to je, kažu, i više nego dovoljno za kvalitetno obrazovanje svih 178 učenika koji trenutno pohađaju školu. Naime, ovu školu pohađaju učenici i iz drugih krajeva koji žele naučiti o vinogradarstvu, podrumarstvu i vinarstvu upravo tamo gdje se ljudi stoljećima bave ovim vještinama.

Škola nastoji uvođenjem novih kurikula pružiti učenicima što kvalitetnije stjecanje teorijskog i praktičnog znanja čime nastoje ojačati konkurentnost na sve zahtjevnijem tržištu rada. Kako bi to škola uspjela, nužno je sudjelovanje s projektima na natječajima fondova Europske unije, ali i za novac iz državnog proračuna namijenjen za razvoj školstva, u čemu iločki učitelji mladih vinara i vinogradara imaju dosta uspjeha.

- Prošle godine uspješno smo završili projekt Kompetencije za budućnost financiran iz europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti nešto više od 1,2 milijuna kuna, čiji smo bili nositelj, te smo sudjelovali kao partner u nizu projekata. Kroz projekt Kompetencije za budućnost u školi je 2015. osnovana školska zadruga Tehnikum i jako dobro djeluje. Lani smo kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja s 260.000 kuna obnovili zgradu praktikuma, uz sufinanciranje Vukovarsko-srijemske županije od 110.000 kuna. Prošlog mjeseca potpisali smo ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava s Ministarstvom poljoprivrede u iznosu od 360.000 kuna za projekt Vinilo-agro u kojem škola nastupa kao partner Poljoprivredno-šumarske škole iz Vinkovaca. Ovim projektom škola će nabaviti potrebnu opremu za školski vinski podrum, poljoprivrednu mehanizaciju te liniju za proizvodnju voćnih sokova. Na inicijativu našeg bivšeg učenika Zdenka Tomića, Hrvatska udruga priređivača igara na sreću prepoznala je potrebu naše škole za što kvalitetnijim obrazovanjem svojih učenika pa su nam donacijom od 37.000 kuna potpuno opremili specijaliziranu učionicu za elektrotehniku u kojoj je sada sedam novih računala, te sva potrebna informatička i elektrotehnička oprema - zaključuje ravnatelj Prskalo.

Miroslav FLEGO

proizvodnja

12 HEKTARA OBRAĐUJU

Dijamantni status ekoškole

Ističu kako je škola iznimno ponosna na svoje bivše učenike, među kojima je i akademik Ferdo Bašić, ali i sadašnje koji postižu vrhunske rezultate na raznim natjecanjima. Također su ponosni i na dijamantni status ekoškole koji nosi Srednja škola Ilok koja više od stoljeća daje znanja i vještine vinogradarima, podrumarima i vinarima iz cijele Hrvatske.

178

učenika pohađa Srednju školu Ilok

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike