Osijek
IN MMORIAM: JOSIP TEŠIJA, ARHITEKT (21. 2. 1926. -4. 1. 2018.)

Jedan od najznačajnijih osječkih arhitekata druge polovine 20. st.
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Jučer ujutro, blizu svoga 92. rođendana preminuo je u Osijeku arhitekt Josip Tešija. Arhitekt Tešija bio je jedno od najznačajnijih imena osječke arhitekture druge polovine 20. stoljeća. Svojim je dugogodišnjim djelovanjem u rodnom gradu te realizacijom brojnih objekata ostvario vrlo velik i zapažen opus, istovremeno i značajno sudjelovao u oblikovanju ukupnog osječkog prostora.

Tešija je rođen u Osijeku, 21. veljače 1926. godine. Osnovnu školu i realnu gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studij arhitekture u Zagrebu, na tadašnjem Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta 1954. godine, u klasi profesora Vladimira Turine. Nakon diplomiranja odmah se vraća u Osijek i prve četiri godine radi u građevinskoj operativi građevinskog poduzeća “Gradnja”, čiji je bio stipendist. Godine 1958. s arhitektom Franjom Mesarićem osniva projektni biro “Arhitekt” u kojem djeluje neprekidno do odlaska u mirovinu 1985. godine. U tom razdoblju projektira 50-ak objekata koji su uglavnom svi realizirani, tj. sagrađeni, i to gotovo svi u Osijeku. U projektnom birou “Arhitekt” obnaša i značajne vodeće funkcije, tj. tehničkog direktora, a nakon smrti arhitekta Mesarića 1978. godine i funkciju direktora.

Za svoj je stručni rad dobio niz društvenih priznanja, među kojima u četiri navrata Nagradu grada Osijeka: za objekt pošte u Donjem gradu, za energanu u dvorištu Saponije u Donjem gradu, za projekt uređenja restorana “Bastion” u Tvrđi (koautori arhitekti Franjo Mesarić i Dragutin Kapun), te za životno djelo.

U svom bogatom opusu arhitekt Tešija pretežito se bavio projektiranjem stambenih i javnih zgrada. Svi su projekti izrađeni u projektnom birou “Arhitekt” u Osijeku, a najznačajniji su mu realizirani objekti: stambena peterokatnica u Kapucinskoj ulici, stambene zgrade na Vijencu I. Meštrovića (tip T-1 i T-2), Toranj za raspršivač “Saponia” (koautor arh. V. Richter), Upravna škola (danas I. gimnazija), vrt županije, Osnovna škola Školska ul., Poslovni objekt Ekonomski institut (danas Komora) - Arhitekt, Mažuranićev vijenac, Veslački klub “Iktus”, Perivoj k. Tomislava, Pošta - Donji grad, Rekreacijski centar “Copacabana” (koautori arh. D. Kapun i J. Košir), Nastavno-sportska dvorana “Zrinjevac”, Kemijska i Medicinska škola, Zeleno polje, Zdravstvene stanice Jug II i Retfala, Poljoprivredni fakultet, Tenjska c., Stadion u Gradskom vrtu (koautori arh. V. Ober i M. Mitevski), Samački hotel za željezničare (danas hotel “Mursa”).

Arhitekt Tešija pripada prvoj generaciji osječkih arhitekata koji su završili studij arhitekture i počeli djelovati u Osijeku nakon II. svjetskog rata. U skladu s tadašnjim ne laganim i ne jednostavnim uvjetima rada arhitekt Tešija promiče nove arhitektonske vrijednosti, što se očituje na prvim objektima koje je radio, a daljnjim realizacijama uspostavio je visoke stručne arhitektonske standarde u našem gradu. Posebno se istaknuo (zajedno sa svojim suradnicima) na projektiranju i gradnji stadiona u Gradskom vrtu koji je realiziran (isprojektiran i sagrađen) za samo 76 dana.

Na kraju možemo ocijeniti da je konkretan doprinos arhitekta Tešije, njegova arhitektonska rješenja koje je podario našem gradu, vrlo značajan, jer je postavio visoke standarde kvalitete arhitektonskih rješenja, te da je time promovirao arhitektonsku struku u službi kvalitetnijeg života naših sugrađana. Društvo arhitekata grada Osijeka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike